Informativiiset tekstit

121. Tiesitkö tämän Pohjoismaista?

Matkustelussa tykkään siitä, että jokainen maa ja paikka on erilainen. Jokaisella on omat historiansa, ominaiset piirteensä, luonnonilmiönsä ja kulttuurinsa. Monesti ennen matkalle lähtöä olen selvittänyt mitä ainutlaatuista voin kyseisessä paikassa tehdä ja millainen historia kohteella on. Viimeistään tämä selvitys tulee tehtyä paikan päällä, kun törmää erilaisiin uusiin juttuihin.

Tästä inspiroituneena aloitan uuden sarjapostauksen, jossa kerron tietoiskuja eri maiden kulttuurista, luonnosta ja historiasta. Aloitetaan tutulla alueella eli Pohjoismailla, joihin luetaan siis Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti ja Tanska. Seuraavaksi löytämiäni tietoiskuja näistä maista:

Revontulia eli yötaivaan valoilmiöitä, jotka johtuvat Auringon lähettämistä hiukkasista, voi nähdä pohjoisella ja eteläisellä napaseudulla.

Tanskan insinöörejä pidetään tuulivoimalatekniikan edelläkävijänä ja tuulivoimalat ovatkin tuttu näky Tanskan maaseudulla. Tornit voivat olla jopa 60 metriä korkeita ja tuottavat sähköä myös vientiin

Viikingit tekivät pitkiä matkoja kauppaa käydäkseen ja ryöstelläkseen muiden kansojen kyliä, kaupunkeja ja luostareita. Heillä oli pelottavat aseet, rautamiekka sekä -kirves. Ryöstöretkiin kuului myös sotavankien ottaminen

Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki vuonna 1812

Yksi Helsingin suosituimpia käyntikohteita on Suomenlinna, mistä tämäkin kuva on otettu

Norjassa sijaitsee vuonoja, jotka ovat jyrkkälaitaisia merenlahtia, jonka jääkauden jäätikkö on kovertanut vuoristoon. Jäätikön sulettua suolainen merivesi täytti laakson.

Lego-palikat ovat kotoisin Tanskasta ja siellä sijaitsevaan alkuperäiseen Legoland-puistoon on rakennettu pienoismalleja monista kuuluisista rakennuksista ja kaupungeista.

Kööpenhaminan huvipuiston nimi on Tivoli ja sillä on huvittelulaitteiden lisäksi ulkoilmanäyttämöitä sekä konserttisali. Päivällä Tivoli kylpee kukkaluistossa ja iltaisin tunnelman luovat värivalot ja ilotulitukset.

Vuonna 1397 perustettiin Kalmarin unioni, mihin kuului Ruotsi, Norja ja Tanska sekä Islanti, joka kuului Norjan kuningaskunnan alaisuuteen. Ruotsi erosi liitosta vuonna 1523, Norja sai itsenäisyytensä takaisin vuonna 1905 ja Islannista tuli riippumaton tasavalta vuonna 1944.

Pohjoismaissa on maastohiihdetty jo tuhansia vuosia, minkä todistaa Ruotsista löytynyt puusuksi, joka on ajoitettu vuodelle 2500 eKr.

Maastohiihto on kiva harrastus ja loma-aktiviteetti ja sitä pääsee kokemaan Pohjoismaissa

Islannissa on paljon geysireitä eli kuumia lähteitä, joista suihkuaa kuumaa vettä aina tietyin väliajoin. Tämä johtuu siitä, että maankuori kuumentaa pohjavettä, joka syöksyy maanalaisista kammioista halkeamien kautta räjähdysmäisesti ilmaan.

Ruotsin pääkaupunki Tukholma sijaitsee Mälarenjärven ja Itämeren välissä, ja kaupunki onkin osin rakennettu saarille, jotka on yhdistetty silloilla.

Pohjoismaista puhdaspiirteistä designia arvostetaan kaikkialla maailmassa

Norjaan kristinusko on levinnyt 1000-luvulla, ja keskiajalla maahan rakennettiin yli 600 puista sauvakirkkoa, joista vain hyvin pieni osa on säilynyt.

Nyhavnin satama Tanskan Kööpenhaminassa

Tiesitkö jo kaiken tämän vai tuliko sinulle jotain uutta tietoa? Aion jatkossa joka kuukausi julkaista samanlaisen tekstin, niin pysy kuulolla, jos tämäntyyppiset tietoiskut kiinnostaa. Seuraavassa postauksessa aloitankin tämän vuoden ensimmäisen kuukauden tarinan, jossa tällä kertaa hypätään Amsterdamiin ja minun vaihtosyksyyni siellä vuonna 2017. Tämän aiheen ympärillä pyöritäänkin niissä teksteissä tämä vuosi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *