23. Matkailun aakkoset
Viikonlopun suunnitelmat vaihtui sairasteluun, joten myös tämän viikon ensimmäinen blogitekstin aihe vaihtui. Reissukuulumisten mukaan sen sijaan pieni infopläjäys hyödyllisistä termeistä ja sanoista, joihin matkustaessa saattaa tulla törmänneeksi.
Yritin löytää jokaiselle kirjaimelle jonkun termin, mutta kolmelle viimeiselle aakkoselle (Å, Ä, Ö) en löytänyt mitään järkevää käsitettä. Lisäksi toisille kirjaimille termejä olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta päätin pysyä kuitenkin yhdessä sanassa per kirjain.
Avainkortti on huonekortti, jonka välissä on avain. Korttiin on merkitty yleensä esim. huoneen numero sekä aamiaisen aika. Riippuu hotellista tai majoituspaikasta käytetäänkö avainkorttia ja mitä siihen kirjoitetaan
B & B, Bed and Breakfast tarkoittaa aamiaismajoitusta, jossa matkailijoille tarjotaan yösija ja aamiainen.
Check in / out eli sisään- ja uloskirjautuminen hotelliin tai muuhun majoituspaikkaan. Lennoilla myös käytetään termiä check in puhuttaessa lähtöselvityksestä.
Dubbeli on kahden hengen huone ja jos kuulet termin singeli, sillä tarkoitetaan yhden hengen huonetta.
Ekomatkailu tunnetaan myös nimillä ekoturismi, ympäristöä säästävä matkailu, ympäristöystävällinen ja luontovastuullinen matkailu. Tarkoittaa siis sitä, että matkanteossa otetaan huomioon kestävä kehitys ja ympäristövastuullisuus.
Force Majeure tarkoittaa ylivoimaista estettä saapua hotelliin, jolloin peruutusehdot kumoutuu. Esimerkiksi hirmumyrskyt ovat tällainen este.
Gtd on lyhenne sanasta GuaranTeeD reservation, mikä tarkoittaa taattua varausta, jota ei saa perua vaikka asiakas ei saapuisikaan.
Hotellivuorokausi on aika, jonka asiakas saa viettää hotellissa ja alkaa sisäänkirjautumisesta ja päättyy seuraavan päivän uloskirjautumiseen. Ajat vaihtelee hotellikohtaisesti, yleensä sisäänkirjautuminen tapahtuu klo 14-16 välillä ja uloskirjautuminen klo 12.
Individuaali tai indis tarkoittaa itsenäisesti (ei ryhmässä) matkustavaa matkustajaa, joka liikkuu esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla tai vuokra-autoilla.
Junamatkailuksi kutsutaan junalla tapahtuvaa matkailua, joko on nykyään suuressa suosiossa. Jo vuosien ajan nuorten suosima interrail on esimerkki junamatkailusta, joka on tällä hetkellä vihrein eli vähäpäästöisin tapa matkustaa.
Kongressit ovat yleensä monipäiväsiä esimerkiksi joka vuosi järjestettäviä kokoontumisia jonkin aihepiirin merkeissä.
Lobby on hotellin aula. Pienemmissä hotelleissa yleensä reception eli vastaanottotiski löytyy aulan läheisyydestä (tai ainakin työpaikallani on näin)
Matkustajailmoitus on kortti tai paperi, jonka asiakas täyttää saapuessaan. Laki säätelee hotellien säilyttävän näitä vuoden verran, ja sen jälkeen ne on hävitettävä tietoturvallisesti.
No show tarkoittaa asiakasta, jolla on varaus, mutta hän ei saavu hotelliin
Ostosmatkailuksi käsitetään teemamatkailu, jonka ensisijainen tarkoitus on ostosten tekeminen. Tällaisia matkoja ovat esimerkiksi toisella paikkakunnalla sijaitsevaan ostospaikkaan tehtävät ryhmämatkat esimerkiksi Ikeaan tai Keskisen kyläkauppaan. Myös ns. viinaturismi, kun matkustetaan toiseen maahan halvemman alkoholin takia.
Puolihoito on nimitys hotellin palvelupaketille, johon sisältyvät majoituksen lisäksi hotellin ravintolan tarjoamat jokapäiväiset aamiaiset ja illalliset, mutta ei ruokajuomia. Jos mukana on myös lounaat, puhutaan täysihoidosta.
Queen size bed on toiseksi suurin vuodekoko (suurin on King Size Bed) ja tarkoittaa vuodetta, jonka mitat on 160 x 200 cm
Resort tai resortti on suosittu matkailu- tai lomakohde. Tätä termiä voidaan käyttää myös kuvailemaan lomahotellia, jossa on erityisen kattavat vapaa-ajan palvelut.
Shuttle-termillä tarkoitetaan kuljetusta, esimerkiksi linja-autolla, edestakaisin kahden paikan välillä esimerkiksi jos risteilyaluksella on maakuljetuksia tai konferensseissa (katso kohta K) hotellin ja konferenssipaikan välillä.
Turistirysä on matkailijoiden suosima paikka, joka on usein suuntautunut pääsääntöisesti palvelemaan turisteja.
Up-greidaus tarkoittaa sitä, että sinut majoitetaan parempaan huoneeseen kuin mistä olet maksanut. Itse olen törmännyt töissä tätä käytettävän hyvityksenä, jos asiakkaan vierailussa on käynyt jotain henkilökunnan puolelta
Valmismatkalla tarkoitetaan lomamatkaa, jonka esim. matkatoimisto on koostanut etukäteen ja siihen kuuluu ainakin kuljetus ja/tai majoitus ja jokin muu matkailupalvelu.
Walk in -termiä käytetään kun asiakas saapuu ilman varausta hotelliin.
Ylibuukkaus tapahtuu silloin, kun huoneita on varattu enemmän, kuin on tilaa. Tämä on hyvin ikävä tilanne ja hotellit yleensä yrittää tehdä parhaansa että näitä ei kävisi.
Siinä olisi minun matkailun aakkoset. Kuinka monta termiä tiesit entuudestaan ja tuliko jotain uutta tietoa? Seuraavassa postauksessa päästään hyppäämään taas ajassa taaksepäin, kun on kuukauden tarinan vuoro!