Fiktiiviset paikat,  Ulkomaan matkailu

15. Travel bucket list: Skotlanti

Kirjoitin tammikuun alussa yhteen ensimmäisistä tämän blogin teksteistä listan kohteista, joissa haluaisin vielä käydä ja sen pääsee tarkastamaan 4. Missä haluaisin käydä? Ulkomaat edition – Marin Matkassa. Ajattelin sitten pikkuhiljaa alkaa avaamaan näitä kohteita enemmän, koska ainakin kolmeen ensimmäiseen kohteeseen liittyy niin paljon odotuksia ja syitä, miksi sen kohteen haluan nähdä. Aloitetaan Skotlannista, koska nämä paikat ovat tämän hetken haaveissa eniten ”pinnalla”. Jatkamalla tekstiä saat tietää miksi.

Skotlanti on Iso-Britanniaan kuuluva maa saaren pohjoisosassa ja se käsittää suunnilleen kolmanneksen koko saaren pinta-alasta. Skotlannilla on oma hallinto, mutta silti se ei ole itsenäinen valtio vaikka asiasta on järjestetty kansanäänestyskin.

Skotlanti on monipuolinen matkakohde ja sieltä voi löytää nähtävää ja koettavaa jokaiseen makuun. Harvaan asutuilla Ylämailla voit ihailla dramaattisia maisemia ja Alamaat tarjoavat urbaania tunnelmaa. Golfaajille maa on todellinen pyhiinvaelluskohde, onhan golf saanut alkunsa huhujen mukaan Skotlannin vehreiltä nummilta. Linkistä: Skotlannin parhaat matkakohteet – Kerran elämässä (kerranelamassa.fi) pääset tarkastelemaan Skotlannin parhaita paloja.

Skotlanti on myös Harry Potter -fanien pyhiinvaelluskohde, sillä monet paikat ja maisemat ovat vaikuttaneet paljon kirjasarjaan ja elokuvia on kuvattu eri puolilla Skotlantia. Siksi tämä maa on noussut korkealle sijalle omassa Travel Bucketlist-listauksessa, olenhan aika kova kyseisen saagan fani. Varsinkin viimeisen puolen vuoden aikana olen taas hurahtanut kyseiseen sarjaan ja siksi näihin paikkoihin haaveilu tuntuu ajankohtaiselta.

Harry Potter on J.K. Rowlingin luoma 7-osainen kirjasarja, jonka jokaisesta kirjasta on tehty myös elokuvat (viimeisestä kirjasta kaksi leffaa) ja siinä seikkaillaan velhomaailmassa. Harry Potter ja kumppanit käyvät Tylypahka-nimistä velhokoulua, joka sijaitsee jossain päin Skotlantia, joten tästä syystä monia kuvauspaikkoja löytyy täältä. J.K. Rowling on myös kirjoittanut kirjoja Skotlannissa ja löytänyt täältä paljon erilaisia inspiraation lähteitä tarinaansa.

Tylypahkan linna. Kuva: pixabay.com

Seuraavaksi luettelen muutaman kohteen, jotka on minun must see -listalla, kun joskus pääsen Skotlannissa käymään.

The Elephant House, Edinburgh

Vuonna 1995 perustetussa The Elephant House-kahvilassa J.K. Rowling kirjoittti ensimmäisiä Harry Potter- kirjoja katsellen samalla Edinburghin linnaa. Siksi kahvilaa voidaankin kutsua sarjan synnyinpaikaksi. Lisätietoja kahvilasta saatte: Home Page – The Elephant House

The Jacobite

Fort Williamsista Mallaigiin kulkeva juna on elokuvista tuttu Tylypahkan Pikajuna ja junamatka taittuu myös leffoista tutun sillan yli. Jos joku suunnittelee Harry Potter aiheista matkaa Skotlantiin, niin vuonna 2023 juna kulkee kahdesti päivässä toukokuusta syyskuun loppuun. Tarkemmat aikataulut ja tiedot tästä reitistä: The Jacobite Steam Train | West Coast Railways

Glennfinnan Viaduct

Kaikki Harry Potter-fanit tietävät toisesta leffasta eli Salaisuuksien kammiosta kohtauksen, kun Harry ja Ron seuraavat lentävällä Ford Anglialla Tylypahkan pikajunaa sillan kohdalla. Tämä ”Harry Potter siltana” tunnettu silta on Glennfinnan maasilta. Täältä voit napata ikonisen Harry Potter valokuvan, varsinkin jos Jacobite juna sattuu ylittämään sillan samaan aikaan. Lisätietoa maasillasta saat Viaduct | National Trust for Scotland (nts.org.uk)

Glennfinnan Maasilta/Viaduct. Kuva: pixabay.com

Glencoe

Kolmannen elokuvan Harry Potter ja Azkabanin vanki ulkoilmakohtaukset on kuvattu Skotlannin Ylämailla Glencoessa. Vaikka lavasteita ei tietenkään enää ole, on tämä paikka koti muun muassa Hagridin mökille. Lisätietoja paikasta: Glencoe – Things To Do, Holidays & Travel | VisitScotland

Loch Shiel

Tämä Skotlannin neljänneksi suurin järvi on jo muutenkin todella upea, mutta se nähdään myös kolmannessa ja kuudennessa Harry Potter elokuvassa. Järvi sijaitsee noin 20 kilometriä länteen Fort Williamsista. Loch Shiel – Hidden Scotland näet järven tarkemman sijainnin, sekä mitä muuta järven lähellä on.

Loch Shiel. Kuva: pixabay.com

Steal Falls, Glen Nevis

Neljännessä elokuvassa Harry Potter ja Liekehtivä pikari Harry taistelee lohikäärmettä vastaan ja kohtauksessa näkyy taustalla vesiputoukset. Nuo putoukset voi nähdä myös huispauskohtauksissa ja ne ovat Glen Nevisissä sijaitsevat Steal Falls-vesiputoukset. Nämä sijaitsevat seitsemän mailin päässä Fort Williamsista ja ovat siis ehdottomasti Harry Potter-fanin matkustuslistalla. Lisätietoa kuinka noille putouksille pääsee löytyy tästä linkistä: How To Visit Steall Falls Harry Potter Waterfall In Scotland (2023)! (thirdeyetraveller.com)

Siinäpä siis muutama Harry Potter -kohde Skotlannin maalta. Lontoossa ja muualla Englannissa on myös paljon kohteita, joista osassa olen jo aikaisemmilla reissuillani käynyt ja osassa on vielä käymättä. Aika näyttää, koska pääsen tekemään Harry Potter -aiheisen matkan Skotlantiin ja Englantiin, mutta nyt ollaan vielä visusti Suomen kamaralla ja matkataan noihin paikkoihin kirjojen ja leffojen avulla!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *