Historia,  Kotimaa,  Kulttuuri

19. Olavinlinnan mysteereitä

Helmikuussa tuli käytyä pitkästä aikaa Savonlinnassa ja poikettiin myöskin Olavinlinnalle, kun siellä suunnalla oli pari geokätköä, jota ei oltu aiemmin käyty etsimässä. Käytiin myös linnan etupihalla, mutta ei ostettu lippua ja tehty kierrosta sillä se on tullut jo monta kertaa aiemmin käytyä tsekkaamassa.

Olavinlinna on suosikkipaikkani Savonlinnassa ja lähes joka kerta kun kaupungin keskustassa piipahtaa, pitää myös käydä linnalla. Ajattelinkin sitten, että voisin myös täällä blogissa esitellä tätä suosikkikohdettani, johon sekä ala-asteen että lukion luokkaretket kohdistuivat.

Olavinlinna on rakennettu 1400-luvulla ja se onkin maailman pohjoisin keskiaikainen linna. Alue, jolle linna rakennettiin oli harvaan asuttua seutua, mutta sotilaallisesti sekä maantieteellisesti merkittävää, sillä seutua halkoi Pähkinänsaaren rauhasta lähtien rajalinja. Linnan rakennutti vuonna 1475 tanskalaissyntyinen ritari Erik Akselinpoika Tott, joka toimi Viipurin käskynhaltijana tuolloin.

Linnan puolustuskykyä koeteltiin jo vuonna 1495 puhjenneen sodan jälkeen ja 1500- ja 1600-luvuilla linnassa jouduttiin vähän väliä tarttumaan aseisiin ja ryhtymään sotatoimiin. Suuren Pohjan sodan vaikutukset myös ulottuivat Olavinlinnaan ja kesällä 1714 linnan valta vaihtui ensimmäisen kerran venäläisille, mutta palautui takaisin ruotsalaisille vuonna 1721 solmitun Uudenkaupungin rauhan myötä. Lisää linnan historiasta, löydät mm. täältä: Historiaa – Olavinlinna – Suomen kansallismuseo

Olavinlinnassa toimi varuskunta vuoteen 1847 asti ja tämän jälkeen se toimi lyhyen aikaa tutkintovankilana. Nykyään Olavinlinna on Savonlinnan tunnetuin matkailukohde ja se on avoinna ympäri vuoden. Linnassa järjestetään erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia, kuten Savonlinnan Oopperajuhlat, joissa haluaisin itsekin käydä ihan kokemuksen takia, vaikka oopperasta en niin paljon välitäkään.

Historiansa lisäksi Olavinlinnasta on kerrottu paljon tarinoita. Tarinoiden todenmukaisuudesta tosin ei ole varmuutta, joten uskominen jää kuulijan vastuulle. Tunnetuin näistä kertomuksista on tarina nuoresta linnanneidosta, joka rakastui vihollisupseeriin ja joka tästä petturuudesta rangaistuksena muurattiin elävään muuriin. Tarkemmin tämän tarinan löydät tämän linkin takaa: Tarinoita – Olavinlinna – Suomen kansallismuseo.

Minun suosikkikohteekseni Savonlinnassa linnan tekee se, että ei tarvitse mennä kauas nykyaikaisista kaupoista ja palveluista, kun pääsee jo hyppäämään takaisin keskiajalle ja kävelemään linna porteista sisään. Oli kesä tai talvi, päivä tai yö, näyttäytyy Olavinlinna aina kauniina. Ja ollaanhan me käyty ottamassa kumppanini kanssa myös kihlajaiskuvat aikoinaan Olavinlinnalla (vaikka kosinta tapahtuikin kotisohvalla). Joten varmasti tämäkin vaikuttaa siihen, miksi Olavinlinna on minulle niin tärkeä paikka.

Kannattaa ehdottomasti käydä ja on kyllä ehkä sellainen kohde, että Savonlinnasta ei voi poistua ennen kuin on Olavinlinnalla käyty!

Olavinlinna talvella
Olavinlinna syksyllä

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *