Kaupunkilomat,  Kulttuuri,  Retkeily

2. Millainen matkailija olen?

Ensimmäisessä tekstissä esittelin itseni ja blogini tarkoituksen, mutta toisessa artikkelissani ajattelin kirjoittaa enemmän siitä millainen matkailija olen ja millaisiin asioihin kiinnitän huomiota matkustaessani.

Tilastokeskus määrittelee matkailijan henkilöksi, joka viettää vähintään yhden yön matkan kohteessa joko maksullisessa tai maksuttomassa majoituksessa. Tuon määritelmän mukaan siis esimerkiksi toiselle paikkakunnalla asuvan kaverin luona vieraileva henkilö on matkailija. Tämän tyyppisiä matkoja teenkin paljon, sillä vuodet ovat tuoneet elämääni ihmisiä ympäri Suomea.

Jotta saisin hieman jotain kättä pitempää tähän tekstiin, tein Ikaalisten matkatoimiston leikkimielisen Millainen matkailija olet-testin. Pääset itsekin tekemään sen tuosta linkistä: Millainen matkailija olet | Ikaalisten Matkatoimisto

Testin mukaan olen matkaajana Urbaani Citykani ja suora lainaus testin tuloksesta:

”Cafe and croisant, please.” Sinä nautit loikkimisesta kaupungin sykkeessä. Aamiainen on parhaimmillaan pienessä katukahvilassa ja loma ihanimmillaan metropolien vilinässä. Nähtävyydet ja museot on tehty vierailtaviksi ja ostokset shoppailtaviksi. Etenkin lomalla otat cityelämän haltuun sormia napsauttaen (tai korkoja kuluttaen). Sinun onneksesi maailma on täynnä toistaan upeampia kaupunkikohteita! 

Ja testi ei voisi olla yhtään enemmän oikeassa! Totta kai minulla on myös luontomatkaajan piirteitä ja tykkään lomista Lappiin, jossa päivät vietetään luonnossa, mutta yksin matkaan lähtiessä odotan lomiltani nähtävyyksiä, museoita, katukahviloita ja haavekohteina onkin miljoonakaupunkeja maailmalla.

Cityelämä, metropolit ja kaupungin syke on kivaa vaihtelua arkeeni ja pikkukunnan hiljaisuuteen sekä siihen, että arkena vietän aikaa kotona lokareissa, neulepaidassa ja villasukissa katsoen telkkarista tuttuja sarjoja kerta toisensa jälkeen ja sylissä joku käsityö. Älkää käsittäkö väärin, rakastan sitä että saan vapaa-ajalla olla piittaamatta siitä miltä näytän ja mukavuus edellä tehden kivoja ja tuttuja juttuja, mutta lomalla haluan repäistä pois mukavuusalueelta.

En kuitenkaan ole mikään extreme-matkailun ystävä ja tiedän jo nyt, että en tule koskaan elämässäni hyppäämään benji-hyppyä ja olen ihan tyytyväinen tähän. Mukavuusalueelta poistumista on jo se, että olen miljoonien tuntemattomien ihmisten joukossa kaupungissa, jossa vilisee autoja, liikennettä ja kaikilla on kiire. Joku voisi sanoa, että ei saa koskaan sanoa ei koskaan, mutta jos 12-vuotias minä ei uskaltanut leirikoulussa laskeutua 50 metriä korkealta kalliolta, en näe itseäni benji-tornissa. Amsterdamissa A’dam Lookout (=Euroopan korkein keinu) lievässä korkeanpaikan kammossa riittää pelkojen kohtaamiseksi.

Pidän enemmän yksin matkustamisesta, sillä silloin saat itse päättää mitä teet tai et tee, mihin menet ja et mene, milloin syöt ja mitä syöt jne. Olen helposti mukaileva ihminen, joten monesti ystävien kanssa reissatessa saatan lähteä miellyttämään helposti muita ja en saakaan lomamatkalta sitä, mitä oikeasti lähdin hakemaan. Toisaalta yksin matkustaessa ei pääse jakamaan toisen kanssa kokemaansa, mutta onneksi sitä varten on matkablogit.

Mainitsin tämän julkaisun alussa, että olen myös luontomatkaaja ja viihdyn luonnossa. Tästä hyvänä esimerkkinä on reissut kesämökeille tai Lappiin, jossa nautitaan täysin antaumuksin luonnosta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Luonnossa liikkuminen antaa voimaa arkeen ja tällaisia retkiä ja reissuja teenkin tällä hetkellä ehkä useammin, jotta saan tarvitsemaani energiaa. Hyvänä esimerkkinä geokätköily-harrastus, jonka myötä näkee uusia paikkoja, saa olla luonnossa, mutta ei tarvitse lähteä kauas eikä maksaa paljon.

Vaikka tuon matkailija-testin tuloksissa on mainittu myös shoppailu ja myönnän, että vielä esimerkiksi viisi vuotta taaksepäin tuo väite olisi pitänyt kohdallani paikkaansa, olen kuitenkin vähentänyt shoppailua ja tällä tavalla kuluttamista. Mieluummin haluan käyttää rahani elämyksiin ja palveluihin ja jos jotain ostoksia reissuillani teen, pyrin kannattamaan paikallisia yrittäjiä.

Olen ääripäiden ystävä, joten en ehkä yhtään ihmettele sitä, että minussa on sekä Urbaanin Citykanin että myös luonnossa viihtyvän piirteitä. Kokemuksista sekä kaupunkilomien että luontomatkojen myötä saattekin lukea tulevaisuudessa lisää!

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *