Kotimaa

172. Lappeenranta – Suomen Monaco

Viikonloppuna toteutui yksi tämän kesän ainoista etukäteen suunnitelluista ohjelmista, kun vuosittainen lapsuuden ystävien tapaaminen sijoittui tällä kertaa Lappeenrantaan. Suurin osahan viikonlopusta meni kuulumisia vaihtaessa, mutta ehdittiin siinä kuitenkin hieman paikkojakin kierrellä. Olen pariin otteeseen käynyt Lappeenrannassa, mutta melko vieras kaupunki se kuitenkin on minulle. Alkuun vähän faktoja Lappeenrannasta ja sitten esittelen muutamia kohteita, joissa viikonloppuna kävimme.

Lappeenranta on Suomen ilmastokaupunki. Kaupunki on aikoinaan ollut keskiaikainen markkinapaikka ja nykyään se on ekologisen ajattelun suunnannäyttäjä. Lappeen pitäjä perustettiin jo 1300-luvulla. Jo tuolloin asutus alkoi keskittyä Linnoituksennimeen, johon itse kaupunki perustettiin vuonna 1649 Pietari Brahen ja kuningatar Kristiinan aikana. Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Lappeenranta on ollut idän ja lännen taistelupaikka vuosisatoja. Tänä päivänä se on yksi itäisen Suomen vanhimpia kaupunkeja.

Lappeenrannassa riittää nähtävää ja koettavaa ihan jokaiselle ja pitemmäksikin aikaa. Meidän viikonlopun kohteet olivat Satamatie 6 -kahvila, Lappeenrannat hiekkalinnat, Satamassa vedyt ja pieni kävelylenkki Rantaraitille ja Huhtiniemen kuntoportaille.

Suomen parhaaksi kahvilaksi palkittu Satamatie 6 palvelee yli 100-vuotiaassa makasiinirakennuksessa Lappeenrannan linnoitusniemen kärjestä. Samassa tilassa sijaitse myös Suomen paras paahtimo Lehmus Roastery. Tsekkaa nettisivut tarkempia tietoja varten.

Satamatie 6 on kahvin- ja teenystävän rento ja kodikas olohuone, jossa tarjoillaan samoissa tiloissa paahdettua vastajauhettua kahvia sekä laadukkaita teetä ja trendikahviherkkuja ja leivonnaisia. Minä alkuepäilyksestä huolimatta maistoin kahvimehua, joko on siis kahvia ja appelsiinimehua ja se ei nyt ihan niin pahalta maistu, kun mahtaa kuulostaa!

Kahvilta suuntasimme sitten kohti hiekkalinnoja, jotka olen kerran aikaisemmin ohittanut. Nyt halusin kuitenkin käydä kiertelemässä siellä ja onhan ne aivan upeita taideteoksia! Miten joku voikaan saada aikaan hiekasta jotain tuollaista, aivan upeaa!

Sitten oli aika lähteä käppäilemään satamaan päin ja siellä paikallisoppaamme kertoi meille oikean paikan josta ostaa vedyt ja kuinka niiden kanssa tulee toimia, jotta saa parhaan mahdollisen makuelämyksen. Eli vety savukinkulla ja kaikilla mausteilla kertaa neljä! Niille, jotka ei tiedä, niin vety ja atomi ovat lappeenrantalaisia lihapiirakoita, joihin toiseen tulee sekä kanamuna että kinkku (vety) ja toiseen jompi kumpi (atomi).

Täältä suuntasimme pienen ajelun jälkeen Korkkitehtaan rantaan, josta lähdimme kävelemään rantaraittia pitkin. Tämän reitin varrelta löytyi muun muassa lähde sekä päädyimme lopulta melko jyrkille Huhtiniemen kuntoportaille. Huonokuntoisempaa hapotti vaikka nyt vain rauhallisesti kävelimme ne ylös.

Kävelyreitin jälkeen suuntasimmekin ystäväni luokse ja siellä vaan hengailimme yhdessä mm. kasvohoitoja tehden ja Smart10 pelaten. Lappeenranta on kyllä kiva kaupunki ja varmasti jos olosuhteet olisi ollut toiset (hieman parempi sää ja yksi ystävistäni ei olisi ollut hieman kipeä) olisimme käyneet pelaamassa padelia ja tehneet ehkä enemmänkin kaikkea. Mutta tämäkin oli kiva ja ainakin sai palauduttua ja irtauduttua omasta arjesta, mikä oli parasta ystävien näkemisen jälkeen!

Seuraavassa tekstissä kertoilenkin teille sitten Juva Campingin toiminnasta, jossa piipahdin tiistai-iltana ja sitten varmaan olisi jo kuukauden tarinan aika! Huomaa, että kesällä on paljon enemmän ajankohtaista kerrottavaa ja muistelut meinaa unohtua… No talvella sitten muistellaan!

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *