Kotimaa,  Kulttuuri

73. Tuusmäen tunnelilavan tunnelmaa

Elokuun ensimmäinen viikko vaihdettiin enemmän ja vähemmän Tuusmäen tunnelilavan maisemissa, kun tiistaina käytiin katsomassa kesäteatteria ja perjantaina käytiin tanssimassa. Tuusmäki alueena on jo upean näköistä ja Tuusjärven rannalla sijaitseva tunnelilava ympäristöineen on myös kuin jostain Suomileffasta. Tuusmäen tunnelilava ansaitsee tästä syystä aivan oman tekstin.

Ensinnäkin niille, jotka eivät tiedä, Tuusmäki on kylä Rantasalmella (on myös ilmeisesti sen niminen kuntakin olemassa, mutta nyt puhun tästä kylästä). Tuusmäki on elinvoimainen maaseutukylä, jossa toimintaa pyörittää Tuusmäen kyläyhdistys. He pyörittävät yhdessä Järvi-Saimaan kansalaisopiston kanssa harrastajateatteria, jonka tämän vuotista Onnellinen mies -esitystä käytiin katsomassa yli 1800 kertaa.

Kuvassa oikealla anniskeluteltta, keskellä makkarakioski ja vasemmalla tunnelilava

Tänä vuonna ei ole enää kesäteatteriesityksiä, mutta lyhyesti tämän vuoden esitys oli tosiaan Arto Paasilinnan Onnellinen mies ja esityksiä oli yhteensä 10 kappaletta. Ensi-ilta oli tiistaina 4.7. ja viimeinen esitys nähtiin 6.8. Tämän vuoden esitys oli jälleen hyvä, kuten aikaisempinakin vuosina, joten ensi kesän suunnitelmiin kannattaa ehdottomasti lisätä Tuusmäen kesäteatteri.

Tuusmäen tunnelilava on uusittu ja siellä järjestetään kesällä useampaan otteeseen tansseja. Olen siis kuullut, että siellä on nyt muutaman vuoden aikana herätetty toimintaan vanhan tunnelilavan toimintaa, mutta vasta tänä vuonna tajusin, että tämähän on ihan toimiva paikka pitää tansseja ja Arja Korisevan tahtiinhan siellä käytiin tanssimassa. Laulaja itsekin kehui spiikeissään paikkaa.

Arja Koriseva Tuusmäen tunnelilavalla 4.8.23

Mikäli kiinnostaa niin Tuusmäen tunnelilavan tunnelmaan pääsee vielä 2.9. Syystulet -tapahtumassa. Vanhempani ja tuttuni ovat käyneet aikaisempina vuosina, mutta minua se ei ole ennen tätä vuotta kiinnostanut, mutta tänä vuonna ajattelin mennä kokemaan kyseisen tapahtuman, kun sattuu vielä vapaailta siihen. Syystulilla on esiintymässä Neljän Vierä ja tapahtuma alkaa klo 19 ja päättyy klo 24. Liput 10 €.

Tunnelilavalla kesäteatterin ja lavan lisäksi sijaitsee myös Maamiesseurantalo, jossa teatterin väliaikakahvitukset hoidetaan. Toimiva tila mielestäni myös juhlien pitämiseen, koska ison salin lisäksi löytyy keittiötila ja tarjoiluhuone. Sitä en kyllä tiedä miten paljon juhlia järjestetään ja onko se edes mahdollista, mutta yleensähän kyläyhdistykset vuokraa maamiesseurantaloja ja työväentaloja myös yksityisille ihmisille juhlakäyttöön.

Maamiesseurantalo ulkoa

Lisätietoja Tuusmäestä ja kylän tapahtumista ja toiminnoista: https://www.tuusmaki.net/

Tuusmäen tunnelilava on kyllä kohde, johon toivoisin ihmisten tutustuvan, niin pysyisi kyläyhdistys ja paikka pystyssä. Harvassa kylässä on enää aktiivista kylätoimintaa ja Tuusmäki on yksi niistä. Käykää siis tutustumassa viimeistään ensi kesänä!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *