Retkeily

30. Juvan laavut

En tiedä muista, mutta itselleni varsinkin kevättalvi houkuttelee makkaranpaistolle ja laavuretkille. Ehkä se johtuu siitä, että ulkona ei voi enää tehdä mitään talviaktiviteetteja eikä vielä mitään kesäjuttuja. Tämän ajatuksen innoittamana, tässä tekstissä esittelenkin Juvan laavuja ja tulentekopaikkoja, joissa itse olen käynyt lähiretkellä.

Jos olet kiinnostunut geokätköilyn aloittamisesta, niin aika monella laavulla on myös piilotettu geokätkö, joten tämä harrastus on helppo aloittaa samalla kun tutustuu näihin retkeilypaikkoihin.

Niille, jotka ei ole kuullut paikkakunnasta nimeltä Juva, kerron alkuun pienen infon. Juva on itsenäinen kunta Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen välissä. Juva on vanha emäpitäjä, se on perustettu vuonna 1442 ja siitä on erotettu myöhemmin muita kuntia ja kaupunkeja. Lisätietoja historiasta saat esimerkiksi tuolta: Juvan historia – Juvan kunta

Mutta mennään asiaan eli laavuihin ja tulentekopaikkoihin. Olisin linkannut tähän postaukseen myös Juvan kunnan sivuilta löytyvän interaktiivisen kartan, mutta se ei ollut toiminnassa tämän tekstin kirjoittamisvaiheessa. Matkailukartan, jossa näkyy muitakin matkailukohteita laavujen ja kotien lisäksi, pääset näkemään seuraavasta linkistä: Matkailukartta – Juvan kunta

Sourun laavu

Tämä laavu on yksi Juvan ja Sulkavan välisen melontareitin Oravareitin taukopaikoista ja maisemiensa puolesta ehkä yksi suosikeistani. Laavulle pääsee myös muutenkin kuin meloen ja autollekin löytyy melko läheltä mahdollisuus laittaa parkkiin. Nyt en valitettavasti muista tarkkaa mihin parkkeerasimme automme, kun kävimme täällä retkellä vuosi sitten.

Se retki ei kyllä myöskään mennyt niin kuin Strömsössä, koska minä satuin olemaan kartanlukijana ja menimme ohi muutamaan otteeseen itse laavusta. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin ja pääsimme laavulle.

Sourun laavun maisemia vuodelta 2022

Juvan lintutornin nuotiopaikka

Tämä on toinen suosikkilaavuni, sillä se sijaitsee hyvin lähellä kotiani. Täällä on tullut käytyä jo pariin otteeseen juuri sen takia, että on niin lähellä. Tämän lisäksi maisemat ovat kivat varsinkin lintutornista katsottuna.

Täällä on myös yksi Premium-jäsenyyden vaativa geokätkö, mutta niillä kerroilla, kun ollaan yritetty sitä etsiä, ei geosilmä ole osunut kohteeseen, joten denari on tullut tästä jo useasti. Mutta ehkä seuraavalla kerralla.

Haravaniemen laavu

Tänne laavulle pääsee talviseen aikaan hiihtämällä ja kesäiseen aikaan vaikka kanootilla, sillä tämäkin laavu on yksi Oravareitin taukopaikoista. Jukajärven rannalla sijaitsevalla paikalla on laavun lisäksi myös puukatos ja huussi.

Pitää olla rehellinen ja myöntää, että täällä laavulla ei ole kuitenkaan tullut tulia tehtyä, sillä käynnin syy oli geokätkön etsiminen. Mutta sillä reissulla tuli todettua, että täällähän voisi käydä myös makkaraa paistamassa.

Haravanniemen laavun maisemia

Kalliosaaren laavu

Salajärven rannalla Kalliosaaressa sijaitsevasta laavusta kirjoittelinkin teille talvisen retkipäivän tunnelmia. Tämän tekstin pääsee lukemaan täältä: 14. Talvinen makkaranpaistoretki – Marin Matkassa. Talvisin laavulle tosiaan pääsee esimerkiksi retkiluistelemalla ja kesällä veneellä.

Niin kuin muidenkin esittelemieni laavujen suhteen myös tämän laavun kohdalla olin positiivisesti yllättänyt kauniista maisemista ja hienosta sijainnista sekä siitä miten lähellä kotia se oikein sijaitsikaan. Tästä syystä täällä tulee toivon mukaan käytyä useammin tulevaisuudessa.

Matkalla Kalliosaaren laavulle

Tässä olisi muutama Juvan laavu esiteltynä. Totta kai näitä on paljon vielä lisää, mutta valitettavasti rajallisen ajan vuoksi niissä kaikissa en ole vielä ehtinyt käymään. Toiveissa on kuitenkin loputkin näistä käydä katsomassa.

Mukavia kevättalvisia päiviä kaikille ja mukavia makkaranpaistoretkiä, mikäli niitä käytte tekemässä!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *