Kotimaa,  Retkeily

69. Puumalan saaristoreitti

Viime postauksessa mainitsinkin, että palaan edellisten kesien tunnelmiin muistelemalla ja esittelemällä Puumalassa noin 60 kilometrin rengasreitin. Rengasreiteissä on se hyvä puoli, että ne voi aloittaa mistä vaan ja tämänkin reitin olen aloittanut kahdesta eri pisteestä. Olen kiertänyt kyseisen lenkin kahdesti; ensimmäisen kerran kesällä 2018 ja toisen kerran viime kesänä.

Ensimmäisellä kerralla aloitin matkan Hurissalosta ja ajelin sieltä Pistohiekan ja Sahanlahden kautta Puumalaan, jossa yllätin mummoni ja kävin hänen luonaan päiväkahvilla. Siitä jatkoin Puumalan sillan yli Lintusaloon ja lopulta Nestorinrantaan, jossa Norppa II lautta odotteli. Lauttamatkan jälkeen ei ollut kuin muutama kilometri ja olin takaisin Hurissalossa.

Kivisalmessa odottelemassa Norppa II pyörälauttaa

Viime kesänä kiersimme reitin toiseen suuntaan ja silloin lähtöpisteenämme toimi Pistohiekka. Täältä pyöräilimme Hurissalon Kivisalmeen ja ennen lauttaa ehdimme lämmitellä retkikeittimellä ruoat. Lauttamatkan jälkeen olimme Nestorinrannassa ja Lintusalossa ja sieltä Puumalan sillan ja keskustan läpi Sahanlahden ohi takaisin Pistohiekalle.

Jälkimmäinen kulkusuunta oli ehkä helpompi, tosin vuosia oli neljä välissä, joten varmaksi en mene vannomaan. Myöskin alla oleva pyörä(t) oli viime vuonna hieman tädin vanhaa kolmivaihteista polkupyörää paremmat, joten sekin saattoi vaikuttaa tähän päätelmään. Kuten tämän vuoden Pihlajaveden polkaisu, myös viime kesän Puumalan saaristoreitti poljettiin puoliksi sähköavusteisella ja puoliksi tavan pyörällä.

Lintusalossa pääsee nauttimaan Nestorin lettubaarin antimista

Puumalan saaristoreitin varrelle sattuu monia hyviä taukopaikkoja ja matkaa ei tarvitse kiertää todellakaan päivässä, sillä myös majoituspaikkoja löytyy sen varrelta. Esimerkiksi Sahanlahdessa, Pistohiekalla sekä Okkolan lomamökeiltä löytyy majoitusta. Omia eväitäkään ei välttämättä tarvitse matkalle, sillä ruokailla voi Nestorinrannassa, Ravintola Niinipuussa, Puumalan keskustassa esim. ravintola Satamassa, Sahanlahdessa sekä Pistohiekalla. Kauppoja löytyy sekä Hurissalosta että Puumalan kirkonkylältä.

Reitti on mielestäni tosi mukava, kivoja ja vaihtelevia maisemia ja maastoja. Toki jokunen matka pitää ajaa maantien laidassa, joka ehkä hieman häiritsee tunnelmaa, mutta lauttamatkan maisemat korvaavat sen. Lauttamatka kannattaakin varata etukäteen, en ole varma voiko sitä edes paikan päällä ostaa ja kuten edellä sanoinkin, reitin voi kulkea molempiin suuntiin.

Reitin varrella pääsee kulkemaan myös Hätinvirran lossilla

Tarkempia tietoja lauttalippujen ostosta sekä muutenkin Puumalan saaristoreitistä, saa seuraavan linkin takaa: https://visitpuumala.fi/pyoraile_ja_patikoi/saaristoreitti/ Elokuussa ja syyskuussakin on vielä mahdollista kiertää tämä, joten jos loppukesän ja alkusyksyn suunnitelmat on vielä auki, tämä ehdottomasti listalle! Mukavia pyöräilykilometrejä!

Seuraavan kerran palaillaan juhlatunnelmissa.. ja kohta on aika laittaakin heinäkuu pakettiin ja vastaanottaa elokuu!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *