Kevät,  Sesongit

149. Pääsiäinen 2024

Palataan vielä hieman viime viikonloppuun ja tämän vuoden pääsiäiseen. Kuten edellisessä tekstissä kerroin, se meni sopivassa suhteessa reissussa, kotona ja töissä. Lisäksi tuli leivottua herkkuja ja syötyä hyvin, joten voisi melkein puhua täydellisestä pääsiäisestä.

Vaikka nyt ollaan jo tämä juhlapyhä juhlittu, niin pitää kuitenkin nostaa lempipodcastini Gaala-podcastin jakso 53. Pääsiäinen – Aliarvostettu juhla. Jaksossa oli hyvää pohdintaa pääsiäisen perinteistä ja siitä, miten siihen latautuu niin paljon vähemmän odotuksia kuin itse jouluun.

Narsissit ja pajunkissat kuuluvat pääsiäiseen

Meillä pääsiäiseen on pikkuhiljaa muodostunut perinteeksi tehdä joku pieni reissu ja tämän myötä teinkin pääsiäissiivouksen jo alkuviikosta ja laitoin koristeet esille. Pääsiäisen menu, leivonnaiset ja ruokaostokset hoidettiin sitten vasta reissun jälkeen perjantaina. Koristeita ei kyllä ollut enää niin paljon jäljellä kun tultiin kotiin, sillä pentukissasta pöydällä olevat tiput ja munat olivat tosi kiinnostavia.

Perjantaina tosiaan kotiuduttiin reissusta, joten silloin en jaksanut sen enempää kokkailla, mitä nyt tein mutakakun, joka olikin lauantai-aamuna jo syöty 😀 Lauantaina minulle oli työpäivä Pääsiäisvalkiat-tapahtumassa Kyyhkylässä. Ohjelmassa oli lapsille kasvomaalausta, keppihevosrata ja munajahti. Lisäksi oli karaoketanssit ja latokahvila sekä tietenkin pääsiäiskokko. Kivasti oli kävijöitä, vaikka oli paljon muitakin tapahtumia sekä Jukureitten peli.

Pääsiäiskokko eli pääsiäisvalkia on lähinnä pohjalaisten perinne

Sunnuntaina syötiin kotona savulohi-kananmunasalaattia sekä pashapavlovaa, jonka tein tällä ohjeella, paitsi että tein sitruunakreemin itse tällä Kinuskikissan lemon curd-ohjeella. Se oli hyvää, mutta koska mutakakun kanssa kävi miten kävi, ajateltiin lähteä pääsiäisajelulle ja viemään herkkua myös muille ja samalla saatiin pääsiäisateria sisältäen kanan rintaa, riisiä, currykastiketta ja höyrytettyjä kasviksia. Jälkiruoaksi uunituoretta rahkapiirakkaa.

Maanantai vietettiin sitten ihan kotona puuhaten pihalla. Lauantaina olin kylvänyt jo chilit, mutta maanantaina kävin hakemassa vähän siementäydennystä ja kylvin kasvihuonekurkut, ruohosipulit, keräsalaatit sekä auringonkukat, pensaskrassit, päivänkakkarat ja kesäpäivänhatut kasvamaan. Lisäksi aloitin pihan siistimistä aloittaen talon reunakivetysten kitkemisestä ja siistimisestä. Lisäksi maanantaina avattiin grillikausi ja grillattiin kananfileitä. Kaveriksi riisiä, salaattia ja jälkiruoaksi suklaa-kerma-sitruunaherkkuja.

Pashapavlovaa ja rairuohoa

Kuten postauksen alussa mainitsemassani Gaala-podcastin jaksossakin sanottiin, pääsiäinen on siitä kiva juhlapyhä, että sen voi vapaasti viettää miten haluaa. Totta kai kaikki muutkin juhlapyhät ovat sellaisia mutta esimerkiksi jouluun liittyy paljon odotuksia ja toiveita. Pääsiäinen on vapaampi juhla, jossa kuitenkin yhdistyy itsessäni juhlapyhien tärkein ominaisuus eli hyvä ruoka. Ja siitä päästiin nauttimaan tänä vuonna.

Mutta ehkä nyt on jo tarpeeksi muisteltu mennyttä kuukautta ja mennään elämässä ja vuodessa eteenpäin kohti huhtikuun rientoja ja kevättä!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *