Kesä,  Sesongit

58. Juhannusmuistoja!

Hyvää juhannusta kaikille! Mietin pitkään minkälaisen tulokulman ottaisin tämän blogin ensimmäiseen juhannustekstiin, kun ideoita tämän ympärillä oli useampia. Koska pyrin kirjoittamaan blogiin aina kolmen päivän välein ja tällä viikolla oli tarkoituksena julkaista lauantaina teksti, oli vähän hassua kertoa tämän vuoden juhannuksesta, sillä minulle se on koko viikonlopun juhla. Toisaalta olisi voinut myös kertoa siitä mistä koostuisi täydellinen juhannus, mutta kun siihen ei tänä vuonna olosuhteista johtuen päästä, otetaan kolmas vaihtoehto eli juhannusmuistot.

Minulla on ollut hyvin monenlaisia juhannuksia. Olen ollut kerran ulkomailla juhannuksen aikoihin ja itse asiassa tästä reissusta kerroinkin kesäkuun kuukauden tarina -tekstissä. Sinä vuonna ei kauheasti juhannusta vietetty, mutta positiivista oli se, että silloin Suomessa oli hyvin kylmä juhannus :D. Sitten olen viettänyt juhannusta joko ihan täysin töissä tai sitten täysin vapaalla. Useimmiten kuitenkin juhannukset on koostunut combosta eli työvuoroista sekä vapaapäivistä.

Ja tähän väliin pitää vielä tarkentaa, että minullehan juhannus on juhla, jota vietetään torstaista sunnuntaihin asti. Torstai on valmistelupäivä ja sunnuntai rääppiäispäivä, mutta silti yhtä tärkeitä kyseisen juhlan suhteen. Eli minä olen yksi niistä (ehkä harvoista), jotka näkee punaista kun joku kysyy jo lauantai-iltana että miten meni juhannus. Mikä kysymys tuo oli, sehän jatkuu sunnuntaihin asti.

Mieleenpainuvimpia juhannuksia oli varmaan ne, kun työskentelin pari kesää mökiltä käsin ja sain näin ollen yhdistettyä mökkeilyn ja työnteon. Työpaikkani oli silloin Hurissalon Sale, joka järjestää juhannuksen aikaan tapahtumia ja on myös yötä päivää auki, joten sain kokea sekä työskentelyn juhannustansseissa että yövuoron kaupassa. Molemmat juhannukset taisi vielä olla sellaisia, että sain olla mökillä lähes yksinäni. Sai siis rauhassa nukkua ennen ja jälkeen työvuorojen.

Myös yksi juhannus nousee muistoihin vuodelta 2016, sillä sinä vuonna pääsin juhannusaattona savusaunaan saunavastojen kanssa. Jos juhannuksena on mahdollista saunoa, mielellään teen sen myös saunavastojen kanssa. Ja se on vasta, ei missään nimessä vihta 😀

Vuoden 2021 juhannus on myös pakko mainita juhannusmuistojen kanssa, sillä sen vuoden juhannusheilan kanssa jaetaan nykyään koti, arki ja kissat <3 Sinä juhannuksena täytin myös 25 vuotta ja se oli itselleni tietynlainen virstanpylväs, vaikka se nyt olikin vain yksi vuosi lisää ikää.

Minulla siis sattuu syntymäpäivät juhannuksen aikoihin ja monesti jussin viettoon on yhdistettykin myös niiden vietto. Esimerkiksi viime vuonna vietimme juhannuksen appiukkoni mökillä ja sunnuntaina sitten paistoin letut ja tein niistä lettukakun synttärieni johdosta.

Juhannusmuistoihin voi yhdistää hyvin myös juhannusperinteet, joita minulla on periaatteessa melko vähän. Oli sitten tilanne mikä tahansa, niin juhannuksena leivon savolaisen ryynirieskan, kerään luonnonkukista kimpun kotiin ja pyrin menemään maalle saunomaan. Saunan ei tarvitse olla järven rannalla, mutta kunhan saan puusaunassa löylyt, se on minulle tärkeintä. Joskus saunan kyllä voi korvata myös uiminen järvessä, kuten muutama vuosi sitten juhannuksena, kun ajelin töiden jälkeen puolen yön aikaan uimaan.

Juhannus on minulle tärkeä juhla, yksi tärkeimmistä joulun jälkeen. Kun joku juhla on minulle tärkeä, yritän olla stressaamatta siitä ja antaa kaiken mennä vain omalla painollaan. Jos kumppaniltani kysyy, hänen mielestään stressaan molemmista juhlista 😀 mutta häneltä ei kysytä. Kunhan nauttii kesästä ja tunnelmasta, niin juhannus on juuri täydellinen.

Ihanaa juhannuksen jatkoa kaikille lukijoille!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *