Juhlat,  Sesongit

41. Vappumuistoja

Hauskaa vappua jokaiselle! Vaikka aihe ei nyt ihan täysin välttämättä vastaa matkablogin aiheita, niin ajattelin silti näin vappuaaton kunniaksi muistella vähän aikaisempia vappuja. Esimerkiksi tänä vuonnahan vappu sallii monelle työssäkäyvälle pitkän viikonlopun ja silloin todennäköisesti moni saattaa suunnata reissun päälle.

Lapsena vappu tarkoitti ilmapalloja, serpentiinejä ja munkkeja – ja sitä se tarkoittaa nykyäänkin. Enimmäkseen juuri munkkeja, sillä minulla on joka vuosi tapana paistaa vähintään yksi puolen litran taikina niitä. Tänä vuonna ylitin itseni ja paistoin 1,5 litran taikinasta noin 100 munkkia, mutta suurin osa meni hyväntekeväisyyteen Maa- ja kotitalousnaisten kahvitarjoiluun.

Opiskelijana vappu tarkoitti hieman villimpää juhlimista haalarit jalassa ja lakki päässä ja vaikka siltä ajalta on hauskoja muistoja, toisaalta olen iloinen, että se aika on jo historiaa. Ei sellaista nyt enää jaksaisi. Opiskelin Seinäjoella, joten vaput vietin myös siellä.

Jokaisella kaupungilla on omat opiskelijoiden tuomat vappuperinteet ja kun Savonlinnassa kuulemma lakitetaan pässi, Tampereella heitetään tulevat teekkarit koskeen niin Seinäjoella pestään Matkakeskuksen edessä oleva patsas…

Seinäjoen opiskelijavappuun kuului myös Vappu Tutor GP tms. missä piti tehdä kulkuvälineet ja kulkea sillä eri pisteitä. Tässä meidän ensimmäisen vuoden kulkuväline

Ennen opiskeluaikoja ja niiden jälkeenkin, vappu on ollut myös juhla, josta alkaa kesä. Ja tämä siis ihan kirjaimellisesti, sillä vanhempieni omistama rantasauna on otettu talven jäljiltä käyttöön juuri vapun aikoihin, yleisimmin vappuaattona. Nykyään rantasauna ei ole enää heidän omistuksessaan, joten tämä perinne on hiipunut mutta sen sijaan uusia perinteitä on tullut tilalle.

Kumppanillani on vapun aikaan syntymäpäivä, joten viimeiset pari vuotta vappuun on liittynyt synttäriperinteitä. Viime vuonna mm. pidimme grillibileet ystäville ja tänä vuonna on brunssilla käynti Sahanlahdessa. Alkuperäinen suunnitelmana oli viedä hänet yllätyspiknikille, mutta kelien ollessa aika kylmät ja flunssan vaivatessa, päätin tyytyä lämpimämpään ja helpompaan vaihtoehtoon.

Vuoden 2019 vappu oli hieman erilainen kaikkiin aiempiin sekä tuleviin verrattuna, sillä vappuaattona olin vielä visusti Ateenan kaupungissa ja seuraavana päivänä matkustin takaisin Suomeen. Kreikassa ei tunnettu sellaista juhlaa kuin vappu, joten se oli hyvin hillitty kaiken juhlinnan suhteen. Kyllä mä sitten kotiin päästyäni lakin laitoin päähän, kun matkalaukkua purin ja pyykkiä pesin.

Viime vuonna herkuteltiin Sara Parikan inspiroimilla vappu-vartailla

Siitä lähtien, kun lakin sain eli valmistuin ylioppilaaksi, olen joka vappu tuon lakin päähäni laittanut vaikka mitään erikoista en tekisikään. Niin nytkin tätä blogitekstiä kirjoittaessa lakki on päässäni. Tiesitkö muuten, että nykyään lakin voi tilata myös kun valmistuu ammattikoulusta tai ammattikorkeakoulusta? Mm. seuraavasta linkistä pystyt katsomaan millainen lakki millekin ammatille kuuluu: Valmistujaislakit – Salon Lakkitehdas

Eli oli vuosi, tilanne tai sää mikä tahansa, vappuuni kuuluu aina kaksi asiaa: yo-lakki päässä ja munkin paisto + sima. Muut aktiviteetit yms. riippuu sitten aina niin paljon kaikesta muusta. Ihanaa vappua kaikille ja seuraavassa tekstissä kerronkin mitä kaikkia herkkuja Sahanlahden vappubrunssista löytyi!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *