Vastuullisuus
Tietoa vastuullisuudesta ja kuinka sitä voi toteuttaa niin matkailijan kuin matkailualan henkilökunnan toimesta
-
153. Kestävää mökkeilyä
Vapaa-ajan asumisella kuten lähes kaikella mitä me ihmiset täällä teemme ja toimimme on suoria vaikutuksia luontoon ja ympäristöön. Mökkeily vaikuttaa myös paikallisiin yhteisöihin, kulttuurisiin käytäntöihin sekä aluetalouteen. Sillä on suuri merkitys sekä yksilön omassa elämässä, että myös mökkikunnan ja -seudun elämän ja elinvoiman kannalta. Mökkeily kuuluu suomalaiseen kulttuuriin ja on osa suomalaista elämäntapaa. Taannoin nappasin eräältä matkailupisteeltä mukaan Kestävän mökkeilyn oppaan, joka on Laiturilla julkaissut ja tämä on hyvä opas siihen miten kestävää ja vastuullista mökkeilyä voi toteuttaa. Näin kevään korvilla moni alkaa aloittaa mökkikauttaan, joten hyvä palautella näitä asioita mieleen. Kestävä mökkeily on toimintaa, jossa pyritään tekemään vastuullisia valintoja ja tekoja omassa vapaa-ajan asumisessa. Kuten kaikki kestävä toiminta myös…
-
27. Saimaan seudun vastuullinen yritys
Helmikuun puolella kirjoittelin kestävästä kehityksestä ja matkailun vastuullisuudesta ja silloin jo pohdin, että saatan kirjoittaa aiheesta vielä joskus uudemman kerran. Se kerta on tänään, sillä otin selvää vähän tarkemmin siinä tekstissä mainitsemastani Saimaan seudun vastuullinen yritys -merkistä. Tästä merkistä tunnistaa Saimaan alueen vastuulliset yritykset ja merkki auttaa kuluttajia tekemään valintoja, jotka tekevät hyvää. Matkailusta ja matkustamisesta aiheutuu usein vaikutuksia ympäristöön, mutta samalla se lisää alueen elinvoimaa, työllistää ihmisiä ja mahdollistaa muun muassa luontonähtävyyksien ylläpitoa. Pienillä teoilla syntyy vastuullisia valintoja. Jos haluat päästä testaamaan millainen vastuullinen matkailija olet, niin käy tekemässä testi seuraavasta linkistä: Vastuullisuus – Visit Saimaa. Saimaan seudun vastuullinen yritys -merkin voi saada sekä ravintola, majoitusyritys, aktiviteetti tai kulttuurikohde.…
-
20. Matkailijan vastuu
Nykyään puhutaan paljon kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta, mikä myös koskettaa matkailua elinkeinona sekä yksittäistä matkailijaa. Olen koulutukseltani matkailupalvelujen tuottaja ja yksi osa opinnoistani keskittyi kestävän kehityksen mukaiseen matkailuun. Jokainen meistä voi matkaillessaan toteuttaa kestävän kehityksen periaatteita ja ajattelinkin kertoa tässä postauksessa hieman enemmän näistä asioista. Maailman matkailujärjestön mukaan kestävä matkailu määritellään matkailuksi, jossa otetaan huomioon täysimääräisesti matkailun nykyiset sekä tulevat taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristöön kohdistuvat vaikutukset, jotka käsittelevät vierailijoiden, teollisuuden, ympäristön sekä isäntäyhteisön tarpeita. Lähde: Kestävä matkailu (greentourism.eu) Tämä tarkoittaa siis sitä, että matkailun tulisi käyttää optimaalisesti ympäristöresursseja niin että olennaisia ekologisia prosesseja ylläpidetään ja luonnonperintöä sekä biologista monimuotoisuutta säästetään. Kestävässä matkailussa kunnioitetaan isäntäyhteisön sosiokulttuurista aitoutta ja säilytetään sekä rakennettuja…