Kotimaa,  Vastuullisuus

153. Kestävää mökkeilyä

Vapaa-ajan asumisella kuten lähes kaikella mitä me ihmiset täällä teemme ja toimimme on suoria vaikutuksia luontoon ja ympäristöön. Mökkeily vaikuttaa myös paikallisiin yhteisöihin, kulttuurisiin käytäntöihin sekä aluetalouteen. Sillä on suuri merkitys sekä yksilön omassa elämässä, että myös mökkikunnan ja -seudun elämän ja elinvoiman kannalta. Mökkeily kuuluu suomalaiseen kulttuuriin ja on osa suomalaista elämäntapaa. Taannoin nappasin eräältä matkailupisteeltä mukaan Kestävän mökkeilyn oppaan, joka on Laiturilla julkaissut ja tämä on hyvä opas siihen miten kestävää ja vastuullista mökkeilyä voi toteuttaa. Näin kevään korvilla moni alkaa aloittaa mökkikauttaan, joten hyvä palautella näitä asioita mieleen.

Kestävä mökkeily on toimintaa, jossa pyritään tekemään vastuullisia valintoja ja tekoja omassa vapaa-ajan asumisessa. Kuten kaikki kestävä toiminta myös tämä jaetaan neljään eri osa-alueeseen, joita ovat ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.

Ekologisella kestävyydellä tarkoitetaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä sekä ihmisten aineellisen ja taloudellisen toiminnan sopeuttamista siihen, että luonnonvarat ja luonnon kestokyky riittävät. Tavoitteena on vaalia ekosysteemien toimivuutta, eri lajien monimuotoisuutta sekä käyttää luonnonvaroja kestävästi. Hyvä lähtökohta ekologisen kestävyyden edistämiselle on mökin aktiivinen käyttö. Mitä pidempiä jaksoja mökillä vietetään sen parempi, sillä näin mökin ”hiilitase” parantuu kun päästöt jakautuvat pidemmälle ajalle. Se myös pidentää mökin elinkaarta, kun paikkoja pidetään kunnossa.

Taloudellinen kestävyys voidaan saavuttaa mökkeilyssä ja vapaa-ajan asumisessa uusiutuvien luonnon varojen kestävällä käytöllä, parantamalla materiaalitehokkuutta sekä noudattamalla kiertotalouden periaatteita. Vapaa-ajan asukkaiden tekemillä kulutusvalinnoilla ja taloudellisilla päätöksillä on merkitystä kestävyyden edistämisessä. Investoimalla tuotteisiin, joilla on pitkä käyttöikä ja joita voi tarvittaessa korjata parannat taloudellista kestävyyttä. Myös mökille kannattaa valita kestäviä tuotteita.

Sosiaalinen ulottuvuus kestävässä mökkeilyssä liittyy ihmisiin mökkiseudulla niin paikallisiin kuin vapaa-ajan asukkaisiin. Tavoitteena on, että vapaa-ajan asuminen on myös sosiaalisesti kestävää toimintaa ja ihmiset ja yhteisöt myös mökkipaikkakunnilla voisivat hyvin. Myös tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden lisääminen on tärkeää sosiaalisen kestävyyden edistämisessä. Vapaa-ajan asumisessa se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mökkiseudulla on vapaa-ajan asukkaiden mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa paikallisissa yhteisöissä. Yksittäisen mökkeilijän kohdalla se taas tarkoittaa sitä, että tavoittelee kestäviä elämäntapoja myös vapaa-ajan asumisessaan sekä ymmärtää oman toiminnan merkityksen ja vaikutukset.

Kulttuurinen kestävyys ja sen edistäminen vapaa-ajan asumisessa kiteytyy mökkiseudun paikalliskulttuuriin, tapoihin sekä kestäviin yhteisöihin. Vapaa-ajan asumisessa kaupunki ja maaseutu ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa, kun kaupungeista siirrytään vapaa-ajan viettoon maalle. Näin kaupungin ja maaseudun kulttuurit (ihmisten tiedot, taidot, tavat, maailmankuva ja toiminta) kohtaavat. Paikallinen kulttuuri on yksi niistä asioista, jotka tekee juuri siitä mökkiseudusta erityisen. Paikallisen kulttuuriperinnön vaaliminen, erilaisuuden kunnioittaminen ja hyväksyminen sekä yhteiselon, yhteistyön ja kumppanuuden kehittäminen ovat kulttuurisen kestävyyden edistämistä.

Laiturilla laatiman Kestävän mökkeilyn oppaassa on hyvä muistilista keinoista, joilla voi edistää kestävää mökkeilyä vapaa-ajan asunnollaan. Tästä on hyvä katsoa, mitä toimenpiteitä itse jo noudattaa ja mitä voisi jatkossa tehdä lisää. Nämähän ovat vain murto-osa sitä mitä kaikkea kestävään mökkeilyyn kuuluukaan.

  • Lajittelen ja kierrätän jätteet
  • Valmistan mökillä lähiruokaa aina kun mahdollista
  • Huolehdin asianmukaisesta jätevesien käsittelystä
  • Käytän paikallisia palveluita
  • Pidän huolta mökkini kunnosta
  • Mökkimatkoilla ajan taloudelliseti
  • Mökkipihallani on linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja
  • Opetan hyviä mökkeilytapoja jälkipolville
  • Kulutan harkiten ja käytän tavarat loppuun

Melko moneen kohtaan sai allekirjoittanut raksin, entä sinä? Oikein ihanaa mökkikautta kaikille!

Mökkimaisema = paras maisema

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *