Vastuullisuus

20. Matkailijan vastuu

Nykyään puhutaan paljon kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta, mikä myös koskettaa matkailua elinkeinona sekä yksittäistä matkailijaa. Olen koulutukseltani matkailupalvelujen tuottaja ja yksi osa opinnoistani keskittyi kestävän kehityksen mukaiseen matkailuun. Jokainen meistä voi matkaillessaan toteuttaa kestävän kehityksen periaatteita ja ajattelinkin kertoa tässä postauksessa hieman enemmän näistä asioista.

Maailman matkailujärjestön mukaan kestävä matkailu määritellään matkailuksi, jossa otetaan huomioon täysimääräisesti matkailun nykyiset sekä tulevat taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristöön kohdistuvat vaikutukset, jotka käsittelevät vierailijoiden, teollisuuden, ympäristön sekä isäntäyhteisön tarpeita. Lähde: Kestävä matkailu (greentourism.eu)

Tämä tarkoittaa siis sitä, että matkailun tulisi käyttää optimaalisesti ympäristöresursseja niin että olennaisia ekologisia prosesseja ylläpidetään ja luonnonperintöä sekä biologista monimuotoisuutta säästetään. Kestävässä matkailussa kunnioitetaan isäntäyhteisön sosiokulttuurista aitoutta ja säilytetään sekä rakennettuja että eläviä kulttuuriperintöjä sekä perinteisiä arvoja edistäen samalla kulttuurien välistä ymmärtämystä ja suvaitsevaisuutta. Lisäksi kestävän matkailun pitäisi varmistaa elinkelpoiset pitkän aikavälin taloudelliset toimet, jotka tarjoavat kaikille sidosryhmille yhteiskunnallis-taloudellisia etuja tasapuolisesti. Lähde sama kuin yllä.

Mitä tavallinen kuluttuja ja matkailija itse voi tehdä? Millainen on vastuullinen matkailija? Hän ottaa asioista selvää etukäteen ja pitää huolen siitä, ettei tue joko rahallisesti tai käytöksellään sellaisia kohteita, jotka kohtelevat kaltoin luontoa, ihmisiä tai eläimiä. Yksi lisääntynyt keino vastuulliseen matkailuun on kompensoida hiilijalanjälkensä. Ekomatkaajien artikkelissa: Vastuullinen matkailu | Vastuullisuus | Ekomatkaajat lisää vinkkejä vastuulliseen matkailuun.

Yllämainitusta linkistä pääsee katsomaan myös 10 vinkkiä vastuulliseen matkailuun -videon ja alla olevat vinkit olenkin poiminut kyseiseltä videolta. En alkanut kaikkia vinkkejä avaamaan, mutta parista vinkistä ajattelin kertoa hieman enemmän.

Käytä vastuullisia toimijoita

Vastuullisen toimijan voi tunnistaa monesta eri ympäristösertifikaatista esimerkiksi Joutsenmerkistä eli Pohjoismaisesta ympäristömerkistä, EU:n Ympäristömerkistä tai Green Key merkistä. Viimeisin merkeistä saattaa kuluttajille olla vieraampi ja se on siis kansainvälinen matkailua edistävä ohjelma ja ympäristömerkki. Lähde: Alan ympäristömerkit ja ympäristösertifikaatit – MaRa ry

Näiden yllämainittujen ja monien muiden ympäristömerkkien lisäksi Saimaan alueella toimivilla vastuullisilla yrityksillä on oma merkkinsä (kuva alla) ja alueen yrityksiä, jotka ovat tuon merkin saaneet ovat mm. Teahouse Of Wehmais, Tertin Kartano, Ravintola Niinipuu, Okkolan Lomamökit, Laatulomat ja Sahanlahti Resort. Lisää alueen vastuullisia toimijoita näet seuraavan linkin takaa: Vastuullisuus – Visit Saimaa.

Kuvan lähde: Nostot – Laiturilla-hanke

Suosi lähiruokaa

Lähiruoan suosio ei ole onneksi hiipumassa ja suosimalla lähellä valmistettuja puhtaita tuotteita, edistät vastuullista matkailua ja kestävää kehitystä. Saimaan alue on tässäkin asiassa hyvin ansioitunut ja D. O. Saimaa -alkuperämerkin (Designation of Origin) avulla löydät tuotteet ja raaka-aineet, jotka on valmistettu Saimaan seudulla korkeita laatukriteereitä noudattaen. Nämä raaka-aineet ja tuotteet on tuotettu vastuullisesti ympäristön, kestävän kehityksen ja yhteiskuntavastuun näkökulmasta. D.O. Saimaa tuotteet ovat hienoja esimerkkejä Saimaan ruoka- ja kulttuuriperinnöstä sekä alueen omista erikoisuuksista. Lisätietoa tästä merkistä saat: Etusivu – D.O. Saimaa (dosaimaa.fi)

Siinäpä hieman ajatuksia ja informaatiota siitä, miten yksittäinen ihminen voi ottaa vastuuta matkailustaan ja toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Aihe on hyvin mielenkiintoinen ja tästä olisi paljon sanottavaa, mutta taidan pitää nämä informatiiviset tekstit napakkoina ja tiiviinä, jotta asiasta lukeminen ei puuduta. Palataan asiaan siis uudemman kerran uusien vinkkien ja ajatusten kera!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *