Vastuullisuus

27. Saimaan seudun vastuullinen yritys

Helmikuun puolella kirjoittelin kestävästä kehityksestä ja matkailun vastuullisuudesta ja silloin jo pohdin, että saatan kirjoittaa aiheesta vielä joskus uudemman kerran. Se kerta on tänään, sillä otin selvää vähän tarkemmin siinä tekstissä mainitsemastani Saimaan seudun vastuullinen yritys -merkistä.

Tästä merkistä tunnistaa Saimaan alueen vastuulliset yritykset ja merkki auttaa kuluttajia tekemään valintoja, jotka tekevät hyvää. Matkailusta ja matkustamisesta aiheutuu usein vaikutuksia ympäristöön, mutta samalla se lisää alueen elinvoimaa, työllistää ihmisiä ja mahdollistaa muun muassa luontonähtävyyksien ylläpitoa. Pienillä teoilla syntyy vastuullisia valintoja. Jos haluat päästä testaamaan millainen vastuullinen matkailija olet, niin käy tekemässä testi seuraavasta linkistä: Vastuullisuus – Visit Saimaa.

Saimaan seudun vastuullinen yritys -merkin voi saada sekä ravintola, majoitusyritys, aktiviteetti tai kulttuurikohde. Tässä tekstissä ajattelin keskittyä majoitusyrityksiin, jotka ovat kyseisen merkin saaneet sekä millaisia vastuullisia tekoja tarvitaan, jotta majoituspalveluita tarjoava yritys voi merkin saada. Ulkopuolinen taho arvioi kohteet ja niissä kiinnitetään huomiota muun muassa ympäristörasituksen pienentämiseen monin eri keinoin. Kaikkia alla mainittuja toimia ei välttämättä tarvitse toteuttaa saadakseen merkin.

Paikallistalouden tukeminen vastuullisesti on yksi tämän merkin saamiseksi tarkasteltava kohta. Tämä tarkoittaa paikallisen tuotteiden ja palveluiden suosimista sekä näiden suosittelemista asiakkaille. Lisäksi yritys työllistää paikallisia ja lähialueen asukkaita.

Lähi-, sesonki ja luomuruoan tarjoaminen ovat myös arvioitavia edellityksiä kyseiselle ympäristömerkille. Yrityksen tulee tarjota näitä ruokia ja viestiä asiakkaille myös tästä asiasta.

Yksi kriteeri Saimaan seudun vastuullisille yrityksille on kulttuuriperinnön vaaliminen. Tätä voidaan toteuttaa kunnostamalla tai huoltamalla kulttuurisesti tärkeitä rakennuksia, tuomalla paikallista kulttuuriperintöä esille yrityksen tuotteissa ja palveluissa sekä suosittelemalla asiakkaille paikallisia kulttuurinähtävyyksiä sekä tapahtumia.

Esteettömyys on myös hyvin tärkeätä ja siitä tulee viestiä yrityksen kotisivuilla. Tilojen ei tarvitse olla välttämättä kokonaan esteettömiä, mutta kuitenkin osittain. Tähän kategoriaan kuuluu yleisimpien erityisruokavalioiden ja ruoka-aineallergioiden huomioiminen.

Ympäristöystävälliset toimet ovat elintärkeitä ympäristömerkin saamiseksi ja näitä toimia ovat uusiutuvan energian ja sähkön käyttö sekä näiden kulutusten säännöllinen seuraaminen. Yrityksellä tulee olla myös toimintasuunnitelma sekä henkilökunnalla ohjeet sähkön ja energian säästämiseksi. Lisäksi yrityksen tulee pyrkiä materiaalitehokkuuteen hankkimalla kestotuotteita kertakäyttötuotteiden sijaan.

Muita ympäristöystävällisiä toimia on jätteiden asianmukainen lajittelu ja käsittely sekä ympäristömerkittyjen siivous- ja puhdistusaineiden käyttö. Ruokahävikin minimointi ja sen seuranta, reilun kaupan tuotteiden käyttö, asiakkaiden kannustaminen terveelliseen ja ympäristöystävälliseen liikkumiseen, sähköauton latausmahdollisuus ja hanaveden tarjolla pito pulloveden sijaan ovat myös keinoja toimia ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti.

Saimaan alueen vastuulliselle yritykselle on ominaista myös vastuullisuuden toteuttaminen suunnitelmallisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yritys kehittää osaamistaan vastuullisuuden saralla sekä ohjeistaa ja kannustaa henkilökuntaansa ympäristöystävällisiin toimiin. Henkilökunnan tulee osata kertoa asiakkaille yrityksen vastuullisuudesta sekä ohjeistaa asiakasta toimimaan näiden käytäntöjen mukaan. Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen tekeminen ja palkinnon saaminen vastuullisesta toiminnasta kertoo myös vastuullisesta teoista.

Saimaan seudun vastuullinen yritys -merkin ovat saaneet muuan muassa alla luetellut majoitusyritykset ja jokaisen kohdalla on myös linkki sivulle, josta voi tarkistaa mihin vastuullisiin tekoihin yritys on sitoutunut:

Lisää vastuullisia majoitusyrityksiä löydät Majoitus – Visit Saimaa. Moni näistä luetelluista kohteista on sellaisia, joissa olen käynyt tai haluan jossain vaiheessa käydä, joten tulen varmasti esittelemään kyseiset yritykset myös hieman tarkemmin. Samalla voisin sitten kertoa myös näistä vastuullisista teoista lisää. Mutta ennen sitä asiasta kiinnostuneet voi käydä klikkailemassa nuo (turvalliset) linkit läpi ja etsimässä lisää tietoa!

Kyyhkylä Wellbeing Resort

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *