Geokätköily
Geokätköily on ulkoiluharrastus, joissa etsitään ja piilotetaan geokätköiksi kutsuttuja rasioita.
-
77. Geokätköilyn aarteita
Puolitoista vuotta sitten, kun aloitimme kumppanini kanssa yhteisen geokätköily-harrastuksen, en arvannut millaisiin paikkoihin tämä harrastus meidät johtaa. Geokätköjen myötä on tullut nähtyä paljon sellaisia kohteita, joita en tiennyt oikeasti olevan olemassakaan. Tässä tekstissä nyt ajattelinkin esitellä teille muutamia tällaisia kohteita: Karsikkomäen siirtolohkare Juvan kaakkoiskulmalla Karsikkomäellä sijaitsee jääkauden muovaama iso siirtolohkare, joka on haljennut kolmeen osaan varmaankin kovalla ryskeellä. Lohkareen alle on muodostunut luolamainen muodostuma. Nimi Karsikkomäki on todennäköisesti saanut nimensä vanhasta suomalaisesta perinteestä, jolla vainajan merkiksi karsittiin isoista puista oksia. Koivikon kartanon Arppen puu 1800-luvun alussa Puhos (Kiteellä sijaitseva kylä) oli teollisuusmies Nils Ludvig Arppen hoidossa ja saha kehittyi tuolloin yhdeksi maan suurimmista. Arppe rakennutti entisen sahakirjurin talon paikalle Koivikon…
-
59. Erilaisia geokätköjä
Juhannussunnuntaina eli pari päivää sitten käytiin pitkästä aikaa taas geokätköjä etsimässä ja muistin silloin, että tästä aiheestahan piti kirjoittaa blogiinkin. Tänä vuonna tuntuu, että tuo harrastus on jäänyt jostain syystä hieman vähemmälle, mutta kerran kuukaudessa vähintään koitetaan niitä käydä etsimässä. Ja edelleen siis tykätään molemmat kumppanin kanssa tästä, mutta yhteisen ajan löytäminen on vain ollut haasteellista ja sille yhteiselle ajalla on niin paljon kaikkea tekemistä, että välillä tietyt asiat jää paitsioon. Mutta siis edelleen geokätköily on mukana kuvioissa, vaikka tekstejä siitä onkin tullut vähemmän. Mennään kuitenkin päivän asiaan eli ajattelin, että tässä tekstissä voisin kertoa siitä, millaisia erilaisia geokätköjä on olemassa. Maksullisen premium-jäsenyydenhän myötä kätköjen määrä nousee ja silloin on…
-
31. Geokätköily-sanastoa aloittelijalle
Viime postauksessa kirjoitin vähän geokätköistä samalla, kun esittelin kotipaikkakuntani laavuja ja tajusin kirjoittaneeni pari ehkä tuntematonta termiä. Jos siis geokätköily ja sen termit kiinnostaa, jatka lukemista. Alkuun sanon sen verran, että itselläni tämä harrastus on melko alussa, joten suurena apuna tätä tekstiä kirjoittaessa on ollut seuraava sivusto: Geokätköilysanasto – Geokätköt.fi (xn--geoktkt-8wa8n.fi). Tuolta sivulta ja sivustolta löytyy kattavasti erilaista tietoa geokätköilystä ja lisää sanastoa. Tähän olen valinnut omasta mielestäni yleisimmät termit aloittajalle. BYOP Lyhenne sanoista Bring Your Own Pen eli kätkössä ei ole kynää, jolloin pitää ottaa oma mukaan lokikirjaan kirjausta varten. Lokikirja Vihkonen, joka löytyy kätköstä. Tänne merkitään löytöpäivämäärä ja nimikirjat. KK Tarkoittaa Kiitos kätköstä ja on lokeissa käytetty lyhenne.…
-
14. Talvinen makkaranpaistoretki
Lauantaina oli aivan ihana keli ja kerrankin sattui vapaapäivä kauniiden kelien aikaan, joten tästähän piti ottaa kaikki irti. Retki meni hyvin, mutta ei alkuun ihan suunnitelmien mukaan. Kirjoitin tosiaan edellisessä tekstissä talven aktiviteeteistä ja mainitsin lainanneeni myös tänä vuonna lumikengät kirjastosta ja niillä oli siis tarkoitus mennä kävelemään lauantaina. Kun olimme saaneet retkirepun pakattua ja ulkovaatteet niskaan, huomasimme että olin lainannut vahingossa lasten lumikengät ja painorajat olisi paukkunut huolella yli, joten lumikenkäily vaihtui ihan tavalliseen talvikengiin. Kohteena oli Kalliosaaren laavu, Juvalla Salajärven keskellä. Nimikin sen kertoo, että kyseessä on saaressa oleva laavu, jonne pääsee talvisin jäätä pitkin joko kävellen, pyörällä, retkiluistellen, potkurilla, moottorikelkalla tai suksilla. Nyt olisi ollut hyvä sauma…
-
9. Geokätköily
Harrastamme yhdessä avomieheni kanssa geokätköilyä ja tämä vie meitä aina pyörimään sinne sun tänne. Viikonlopun ohjelmaan kuului muun muassa parin kätkön etsiminen ja ajattelinkin, että voisin seuraavaksi kirjoitella teille tästä aiheesta. Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää ja sitä voi harrastaa koko perheen voimin. Se on täysin ilmaista, tarvitset vain GPS-paikannuksen (monissa puhelimissa löytyy automaattisesti) ja tunnuksen, jonka voit hankkia http://www.geocaching.com/ sivustolta, johon kaikki geokätköt listataan. Tunnuksen rekisteröiminen on ilmaista ja niin pääsee etsimään jo monia helppoja geokätköjä. Jos haluaa haastetta, on mahdollista ostaa maksullinen Premium-jäsenyys, jolla saat käyttöösi lisäominaisuuksia ja haastavampia kätköjä. Kattavasti tietoa geokätköilystä ja sen aloittamisesta löydät: Kaikki geokätköilystä – Geokätköt.fi (xn--geoktkt-8wa8n.fi) sivulta, joten sinne vaan tutkimaan. Me ollaan…