Geokätköily

59. Erilaisia geokätköjä

Juhannussunnuntaina eli pari päivää sitten käytiin pitkästä aikaa taas geokätköjä etsimässä ja muistin silloin, että tästä aiheestahan piti kirjoittaa blogiinkin. Tänä vuonna tuntuu, että tuo harrastus on jäänyt jostain syystä hieman vähemmälle, mutta kerran kuukaudessa vähintään koitetaan niitä käydä etsimässä. Ja edelleen siis tykätään molemmat kumppanin kanssa tästä, mutta yhteisen ajan löytäminen on vain ollut haasteellista ja sille yhteiselle ajalla on niin paljon kaikkea tekemistä, että välillä tietyt asiat jää paitsioon. Mutta siis edelleen geokätköily on mukana kuvioissa, vaikka tekstejä siitä onkin tullut vähemmän.

Mennään kuitenkin päivän asiaan eli ajattelin, että tässä tekstissä voisin kertoa siitä, millaisia erilaisia geokätköjä on olemassa. Maksullisen premium-jäsenyydenhän myötä kätköjen määrä nousee ja silloin on myös mahdollista etsiä tradikätköistä poikkeavia kätköjä. Tämän tekstin lähteenä olen käyttänyt sekä omaa kokemustani että tuota sivustoa: Kätkötyypit – Geokätköt.fi (xn--geoktkt-8wa8n.fi).

Sunnuntain geokätköily-reissun maisemia

Tradikätkö

Perinteinen kätkö yleensä rasia, joka löytyy suoraan geokätköily-sovelluksen antamista koordinaateista piilotettuna. Maastosta, naamioinnista ja kätkön sijainnista liittyen vaikeusaste voi vaihdella. Sunnuntain kätköreissulla keskityttiin (mukamas) helppoihin tradikätköihin, jotka oli kaikki kyllä ovelasti naamioitu ja piilotettu. Tällä kertaa kuitenkin löydettiin kaikki.

Multikätkö

Tämä kätkötyyppi avautuu Premium-jäsenille ja se koostuu siis useammasta etapista. Yleensä multikätkö etenee niin, että sovelluksen antamat koordinaatit vievät pisteelle, josta saat koordinaatit seuraavaan pisteeseen ja täältä taas seuraavat kunnes viimeiset koordinaatit vievät itse kätkön luokse, jossa on lokikirja. Eräskin multikätkö oli sellainen, että piti mennä pisteeseen A ja täältä pisteestä näki jonkun numerosarjan, mikä piti sijoittaa kaavaan mistä sai koordinaatit seuraavalle pisteelle ja siellä taas näki jonkun numerosarjan. Ne muutamat multikätköt mitä on itse kerännyt, olivat tällaisia mutta geokätköt.fi sivulta luin, että multikätköissä voi olla myös useampia purkkeja eli jokaisella etapilla oma purkki mikä vie sitten seuraavalle purkille ja viimeisessä purkissa on lokikirja. Tällaisia kätköjä en ole vielä käynyt etsimässä, mutta varmasti jatkossa tulee näitäkin etsittyä ja löydettyä.

Sunnuntain geokätköily-reissun maisemia

Mysteerikätkö

Mysteerikätköihin liittyy yleensä joku mysteeri, jonka ratkaistuaan saa koordinaatit itse kätkölle. Useimmat mysteerikätköt mitä ollaan etsitty on esimerkiksi kohteesta otetusta kuvasta tehty palapeli jigidi.com sivustolla ja kun palapeli on koottu, saa koordinaatit tai puuttuvat numerot koordinaatteihin. Myös yksi sellainen mysteerikätkö on ratkottu, jossa piti eri koordinaateissa käydä hakemassa numeroita ja sijoittaa ne sudokuun. Ratkaistusta sudokusta saatiin sitten numerot koordinaatteihin ja ne veivät itse kätkölle. Myös sellaisia mysteerikätköjä olen nähnyt, jossa mennään paikkaan X ja sieltä nähdään numero joka pitää sijoittaa laskukaavaan ja laskukaavan numeroista saadaan lopulliset koordinaatit. Näitä kätkötyyppejä voi olla monenlaisia ja tuon lähdesivuston mukaan mysteerikätköihin menee ne kätköt, jotka ei muihin kategorioihin sovi.

Virtuaalikätkö

Tämä on vanha kätkötyyppi ja tällaisia ei enää tehdä, mutta vanhat ovat silti edelleen voimassa ja niitä voi käydä etsimässä. Virtuaalikätkössä ei ole siis nimensä mukaisesti mitään konkreettista purkkia vaan paikalla käynti todistetaan lähettämällä valokuva ja/tai vastaus kätkön omistajan antamaan kysymykseen, jonka ratkaisun saa siis käymällä kätköpaikalla. Olen yhden virtuaalikätkön käynyt etsimässä ja se oli kaksivaiheinen. Ensin piti ottaa kuva tietystä kohteesta koordinaattien luona niin että siinä kuvassa näkyi myös jotain sinulle kuuluvaa. Sitten piti myös vastata kysymykseen. Minusta tämä oli hauska kätkötyyppi ja yllätyin itse asiassa lukiessani, että uusia ei saa enää tehdä. Minulla oli jo pari ideaa mitä olisin halunnut kokeilla, mutta ei väkisin 😀

Sunnuntain geokätköily-reissun maisemia

Nämä neljä erilaista kätköä on siis sellaisia, mitä on tullut itsekin etsittyä ja näitä löytyy hyvin tästä lähialueelta. Sitten on tietenkin tapahtumia, jotka liittyy geokätköilyyn ja näkyy sovelluksessa kätköjen tapaan. Myös muitakin kätkötyyppejä näiden lisäksi löytyy ja niitä hyvin esitelläänkin tuolla alkuun linkkaamallani sivulla. Ajattelin kuitenkin, että olisi kiva, että kerron täällä blogissa omakohtaisia kokemuksia kätköilystä, niin kokemuksen puutteen vuoksi jätin niistä muista kätköistä kertomatta. Katsotaan miten tämä harrastus tästä lähtee kehittymään, niin varmaan palaan sitten uudelleen asiaan toisenlaisten kätköjen myötä.

Kesäkuu alkaa olla pikkuhiljaa ohi, joten seuraavassa postauksessa pääsenkin sitten summaamaan tätä mun synttärikuukautta ja millaista ohjelmaa se tänä vuonna tarjosi. Tätä siis tiedossa seuraavassa tekstissä perjantaina!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *