31. Geokätköily-sanastoa aloittelijalle
Viime postauksessa kirjoitin vähän geokätköistä samalla, kun esittelin kotipaikkakuntani laavuja ja tajusin kirjoittaneeni pari ehkä tuntematonta termiä. Jos siis geokätköily ja sen termit kiinnostaa, jatka lukemista.
Alkuun sanon sen verran, että itselläni tämä harrastus on melko alussa, joten suurena apuna tätä tekstiä kirjoittaessa on ollut seuraava sivusto: Geokätköilysanasto – Geokätköt.fi (xn--geoktkt-8wa8n.fi). Tuolta sivulta ja sivustolta löytyy kattavasti erilaista tietoa geokätköilystä ja lisää sanastoa. Tähän olen valinnut omasta mielestäni yleisimmät termit aloittajalle.
BYOP
Lyhenne sanoista Bring Your Own Pen eli kätkössä ei ole kynää, jolloin pitää ottaa oma mukaan lokikirjaan kirjausta varten.
Lokikirja
Vihkonen, joka löytyy kätköstä. Tänne merkitään löytöpäivämäärä ja nimikirjat.
KK
Tarkoittaa Kiitos kätköstä ja on lokeissa käytetty lyhenne. Lokiin tulisi kirjoittaa vähintään tämä kiitokseksi kätkön tekijälle mutta yleensä toivotaan myös jotain lisää esim. miksi juuri tällä kätköllä tai löytyikö se nopeasti vai vaatiko hetken tutkailua.
Jästi
Tämä termi on lainattu Harry Potter kirjoista ja tällä tarkoitetaan ihmisiä, jotka ei geokätköile. Ruuhkaisilla paikoilla kätköjen kuvauksissa saattaa olla maininta jästejä lähellä, mikä tarkoittaa sitä, että kätkö pitää lokata huomaamattomasti.
CITO
Cache In, Trash Out eli siivoustapahtumista käytetty lyhenne. Geokätköilyyn kuuluu myös ympäristön siivoaminen ja roskien kerääminen samalla kun geokätköillään ja tämä termi tarkoittaa myös sitä. CITO-tapahtuman tarkoituksena on siivota jokin yleinen alue roskista ja samalla piilottaa alueelle uusi geokätkö.
Denari, DNF (Did not find)
Merkintä siitä, että kätköä ei löytänyt. Tällainen lokkaus on ilmoitus kätkön omistajalle siitä, että kätköä on yritetty etsiä mutta sitä ei ole löytynyt. Tämä merkintä kannattaa kirjata aina, kun on tosissaan etsinyt mutta ei ole löytänyt, sillä jos näitä tulee useampi voi omistaja käydä tarkistamassa geokätkön kunnon tai säätää sen vaikeusastetta.
FAVO, FP
Favourite Point. Premium-jäsenten mahdollisuus antaa suosikkipiste-maininta erityisen hyvälle geokätkölle.
Naps ja kops
Tämä ilmaus tarkoittaa, että kätkö oli nopea ja helppo löytää ja sitä käytetään usein, jos kätköstä ei keksitä oikein muuta sanottavaa.
Travel Bug
Travel Bug on kätköstä toiseen reissaava pieni esine ja sen tunnistaa erityisestä laatasta. Jokaisessa laatassa on koodi, jonka avulla sen liikkeitä voi seurata Geocaching.com-sivustolla. Huomioithan että Travel Bugia ei kannata ottaa kätköstä mukaan, jos ei ole varmuutta sen viennistä pian toiseen kätköön. On olemassa myös geokolikko, jonka periaatteet on samat. Näistä käytetään myös nimitystä reissaaja tai matkalainen.
Siinä muutama termi avuksi geokätköilyn aloittamiseen. Itselläni ainakin tämän tekstin kirjoittaminen herätti halun mennä piakkoin taas etsimään geokätköjä, joten toivottavasti se herättää samoja fiiliksiä myös teissä lukijoissa!
2 kommenttia
can i be a guarantor if i have an iva
Greetings I am so excited I found your weblog, I really found you by accident, while I
was searching on Aol for something else, Anyhow I am here now
and would just like to say many thanks for a remarkable post
and a all round exciting blog (I also love
the theme/design), I don’t have time to browse it all
at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have
time I will be back to read much more, Please do keep up the great work.
admin
Thank you very much for your message! It is nice that somebody finds my blog even by accident and likes it! I hope you enjoy reading my blog!