Harrastamme yhdessä avomieheni kanssa geokätköilyä ja tämä vie meitä aina pyörimään sinne sun tänne. Viikonlopun ohjelmaan kuului muun muassa parin kätkön etsiminen ja ajattelinkin, että voisin seuraavaksi kirjoitella teille tästä aiheesta.
Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää ja sitä voi harrastaa koko perheen voimin. Se on täysin ilmaista, tarvitset vain GPS-paikannuksen (monissa puhelimissa löytyy automaattisesti) ja tunnuksen, jonka voit hankkia http://www.geocaching.com/ sivustolta, johon kaikki geokätköt listataan. Tunnuksen rekisteröiminen on ilmaista ja niin pääsee etsimään jo monia helppoja geokätköjä. Jos haluaa haastetta, on mahdollista ostaa maksullinen Premium-jäsenyys, jolla saat käyttöösi lisäominaisuuksia ja haastavampia kätköjä.
Kattavasti tietoa geokätköilystä ja sen aloittamisesta löydät: Kaikki geokätköilystä – Geokätköt.fi (xn--geoktkt-8wa8n.fi) sivulta, joten sinne vaan tutkimaan.
Me ollaan vielä suhteellisen aloittelijoita tässä harrastuksessa, sillä ollaan vasta vuosi tätä harrastettu. Tosin viime vuoden aikana tuli etsittyä ja löydettyä 100 geokätköä, jonka kunniaksi vuodenvaihteessa vaihdoimme maksulliseen Premium-jäsenyyteen. Helpoimmat kätköt saattaa löytyä hyvinkin nopeasti, mutta vaikeimpien kanssa saa vielä pähkäillä, mutta se on vain hauskaa!
Geokätköt siis piilotetaan maastoon ja ne tulee piilottaa niin hyvin, että jästit eli ei-geokätköilijät ei niitä näe (ihan parasta, että tässä käytetään Harry Potterista tuttua termiä) ja voi vitsi miten hyvin niitä on camottu! Niitä voi olla esimerkiksi lautojen tai kivien alla tai purkki on voitu maalata ihan samanväriseksi kuin tausta mihin se on piilotettu.
Vaikka geokätköily on helppoa, on sen ympärillä luotu kuitenkin melko tarkkojakin sääntöjä. Kun geokätköilee, pitää se tehdä mahdollisimman huomaamattomasti, ettei jästit näe sinua. Lisäksi kätköjen tarkkaa sijaintia ja miten se on piilotettu ei saa paljastaa muille. Kätköt tulee myös kirjaamisen jälkeen laittaa tarkasti samalle paikalleen, niin ettei ulkopuoliset niitä löydä.
Geokätköt piilotetaan siis purkkeihin, jotka voi olla minkä kokoisia tahansa. Kätkön kuvauksessa on kuvattu aina minkä kokoinen purkki on kyseessä, jotta osaat etsiä oikeanlaista. Lisäksi kuvaukseen on kerrottu kätkön vaikeusaste sekä maaston vaikeus asteikolla 1-5. Kätkössä on aina vähintään lokikirja, mihin kirjataan päivämäärä sekä kätköilijän nimimerkki, mutta välillä saattaa olla myös jotain muutakin.
Kätköjä voidaan piilottaa moneen eri paikkaan ja yleensä ne esitteleekin jotain nähtävyyttä tai kohdetta. Esimerkiksi viime vuonna kävimme geokätköilemässä Anttolan suunnalla niin kätköt veivät muun muassa Ollinmäen viinitilalle ja Anttolan kirkolle. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista vaan kätköt voivat olla myös ihan tavallisessa metsässä ja vaikka esitellä kätkön piilottajan mielestä parhaimpia marja- tai lenkkimaastoja.
Geokätköily on kansainvälinen harrastus ja kätköjä on piilotettu ympäri maailmaa. Haaveena olisikin joku päivä lähteä ulkomaille geokätköilemään, mutta ennen sitä kolutaan Suomessa ja yritetään värittää Suomen karttaa. Toinen haave tähän harrastukseen liittyen olisi oman kätkön piilottaminen, mutta koen vielä olevani hyvin aloittelija ja haluan saada kokemusta ensin.
Tätä harrastusta kyllä voin suositella kaikille vauvasta vaariin! Geokätköjä voi etsiä yksin, yhdessä kavereiden, sisarusten, puolison tai muiden läheisten kanssa ja sitä voi myös harrastaa koko perheen voimin! Monet kätköt ovat lähestyttävissä autolla tai lastenvaunuilla, joten huippukuntoa tai erikoisia varustuksia ei helpoimpien kätköjen etsimiseen vaadita!
Aloita jo tänään, kokeile ja jää koukkuun! Mukavia kätköilyjä kaikille!

