Ajatuksia ja tarinoita

139. Nojatuolimatkailua

Idea tähän tekstiin tuli jo tammikuussa, mutta monesta eri syystä johtuen kirjoitan ja julkaisen sen vasta nyt. Jos sinulla ei ole työtä, joka pitää sisällään matkustamista tai jos sinulla ei ole rahaa matkustaa koko ajan, jää reissut ja matkat meillä tavan tallaajilla kouralliseen per vuosi. Siksi on hyvä, että myös kotisohvalta pääsee hyppäämään uusiin maisemiin ja fiilistelemään eri kulttuureita ja maisemia. Tämä on yksi syy siihen, miksi tykkään lukea kirjoja sekä katsoa sarjoja ja elokuvia.

Tässä tekstissä ajattelinkin kertoa viidestä viimeaikaisesta nojatuolista käsin tapahtuneesta matkasta maailman eri kolkkiin. Osa on kirjoja, osa sarjoja ja osa leffoja, joten varmasti jokaiselle löytyy jotain kivaa fiilisteltävää!

Pienten ihmeiden kahvila – Nicolas Barreua

Haluatko ensin hypätä Pariisin kaduille, joista junalla matka jatkuu Venetsian kauniiseen kaupunkiin ja suoraan lomaromanssiin? Tämä kirja on siinä tapauksessa sinulle täydellinen tapa tehdä pieni Venetsian matka!

Kun täyttymätön rakkaus särkee Nelly Delacourtin sydämen, hän hautaa murheensa kirjoihin. Kuin sattumalta hän löytää isoäidilleen kuuluneesta kirjasta salaperäisen viittauksen Venetsiaan ja sanat Amor Vincit Omnia, rakkaus voittaa kaiken. Selvittääkseen isoäitinsä salaisuuden – ja kenties myös omat sydämenasiansa – Nelly kerää rohkeutensa ja matkustaa Italiaan. Romanttisessa Venetsiassa mitä tahansa voi tapahtua…

Maalaiskomediat – Heikki Luoma

Maalaiskomediat eli Vain muutaman huijarin tähden, Peräkamaripojat, Mooseksen perintö ja Turvetta ja Timantteja on 2000-luvun vaihteessa kuvattu Ylen Draamasarja, jossa seikkaillaan kuvitteellisessa Kuusniemen kunnassa. Maalaisidylliä, romantiikkaa, huumoria ja hieman hämäräbisneksiä luvassa kaikissa neljässä kaudessa. Löytyy sarjasta myös pari kirjaakin.

Sarja perustuu kuvitteelliseen kuntaan, mutta kuvauspaikat ovat ihan oikeita paikkoja, jotka sijaitsevat Länsi-Suomessa. Sarjan ikonisin paikka Turpeisen baari ja huoltamo sekä Jortikan kauppa ja Kylmälehdon hautaustoimisto sijaitsevat Vesilahden Narvassa. Pappila taas sijaitsee Vesilahden Rautialassa. Kunnantalo ja kirkko löytyvät Suodenniemeltä. Poliisiasema ja monissa kohtauksissa nähty kivisilta sijaitsevat Kämmennimessä ja Mielosen mökki on Kurussa Näsijärven rannalla.

Tämän kevään ja kesän reissusuunnitelmat alkaa olla omalta osaltani lukkoon lyötyjä, mutta vielä jonain päivänä aion tehdä matkan ”Kuusniemelle”. Sitä odotellessa palaan virtuaalisesti näihin maalaismaisemiin.

Matkalla paratiisiin – Päivi Alasalmi

Etsin kirjastosta inspiroivaa lukemista ja halusin pitkästä aikaa lukea jotain mikä perustuu tosielämään. Käteen osui Päivi Alasalmen Matkalla paratiisiin, jonka hän on kirjoittanut maailmanympärysmatkaltaan. Lainasin kirjan hieman skeptisenä ja kesti jonkun aikaa ennen kuin osasin siihen tarttua, mutta tartuttuani matka vei minut mukanaan!

Opin tosi paljon uusia asioita muun muassa Yhdysvaltain intiaaneista, Vanuatun saarista, Nepalin ilmastosta ja Afrikan oloista. Kirjassa lähdetään Euroopasta ensin Afrikkaan, josta matka jatkuu idän kautta Australiaan ja Tyynenmeren saarille. Täältä matka kotiin kulkee Yhdysvaltain kautta. Tosi mielenkiintoinen matkakertomus ja suosittelen lukemaan! Toki pienenä miinuksena kirja on kirjoitettu 90-luvun lopussa, joten monet asiat ovat vuosien varrella muuttuneet, mutta tietyllä tapaa tunsin että kirja on ajaton ja kertoihan se juuri sen ajan maailman eri kolkkien tilanteesta!

Elä rohkeasti – Jojo Moyes

Jojo Moyesin romaanit ovat yksiä mun lemppareita ja viimeisin lukemani teos hänen kynästään oli Elä rohkeasti, joka oli kolmiosaisen sarjan päätöskirja. Ensimmäiset osat ovat Kerro minulle jotain hyvää (eng. Me before you) ja Jos olisit tässä (After You). Englantilaisen Louisa Clarkin elämään keskittyvistä kirjoista tämä kolmas vei myös hyvin voimakkaasti mielikuvamatkalle. Ehkä johtuu siitä, että kirjassa seikkaillaan New Yorkissa, ja ahmin kaikki New York aiheiset teokset välittömästi ja imen vaikutteita. Haaveena olisi siis joskus päästä käymään New Yorkissa.

Mutta ennen kuin tämä haave toteutuu voi hyvin lueskella kirjoja, jotka vievät tähän maailmaan. Elä rohkeasti kirjassa pääset kurkistamaan niin seurapiirien kuin myös muidenkin new yorkilaisten elämään Louisen saappaissa. Koska kirja on kolmas osa, suosittelen lukemaan nuo kaksi aiempaa ensin, koska silloin tiedät keistä puhutaan vaikka kirjassa on paljon uusiakin ihmisiä.

Leijonankuningas

Vaikka 30 vuoden rajapyykki lähenee vuosi vuodelta, niin olen silti mieleltäni vielä lapsi, joka rakastaa Disneyn piirrettyjä. Viimeisimpänä tuli katsottua Leijonankuningas ja vaikka tämä on piirretty, kyllähän ne maisemat saa itsensä tuntemaan siltä kuin olisi Afrikan savannilla.

Kävin myös aikoinaan elokuvateatterissa katsomassa tämän tarinan live-action version, joka viimeistään saa sielusi siirtymään penkiltä suoraan savannille ja leijonien sekaan. En tiedä pystynkö omassa elämässäni koskaan fyysisesti matkustamaan Afrikkaan, mutta ainakin näin nojatuolimatkailun merkeissä siellä on kiva välillä piipahtaa.

Nojatuoli- ja mielikuvamatkailua tulee allekirjoittaneen harrastettua ehkä oikeaa matkailua enemmän, joten varmasti jatko-osa myöskin tälle tekstille on jossain vaiheessa tulossa, kun tutustun kotisohvalta käsin lisää erilaisiin maisemiin. Mitä piditte tästä postauksesta?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *