Informativiiset tekstit,  Ulkomaan matkailu

140. Tiesitkö tämän Baltian maista?

Sen verran voin paljastaa tässä vaiheessa tulevia kevään ja kesän reissusuunnitelmia, että Baltian maat ovat kohteena ja erityisesti Viro ja Latvia. Nyt keväällä käydään parin päivän Tallinnan reissulla ja kesällä olisi tarkoitus ajaa Riikaan asti. Koska mieli on matkasuunnitelmien johdosta Baltiassa, tämän kuukauden Tiesitkö tämän?-teksti keskittyykin näihin maihin. Mukavia tietoiskuja!

Noin puolet Viron pinta-alasta on metsää. Maailman runsaslajisin metsä on Abrukan saarella kasvava 200-vuotias lehmusmetsä.

Savustetut nahkiaiset ovat latvialainen herkku. Nahkiaisen kalastus on historiallinen perinne, joka on säilynyt lähes muuttumattomana nykypäivään asti ja sen näkee parhaiten Salacgrivan kaupungissa.

Mailman korkein mänty sijaitsee Veriorassa Põlvamaalla. Se on yli 200-vuotias ja humisee huimassa 46,6 metrin korkeudessa. Viron korkein puu on taas 48,6 metriä korkea nyttemmin kuivunut kuusi

Liettuassa, entisessä Stelmuže Manor-puistossa, kasvaa taas tiettävästi Euroopan vanhin tammi, jonka otaksutaan olevan ainakin 1500 vuotta vanha.

Virossa Pärnun rannalla

Euroopan levein vesiputous sijaitsee Latviassa Venta-joella. Putouksen leveys on noin 100 metriä, mutta korkeutta vesiputouksella on vain noin 2 metriä.

Pohjois-Euroopan korkein ulkona oleva näköalatasanne on 175 metriä korkea Tallinnan TV-torni, josta hyvällä säällä voi nähdä Helsinkiin saakka.

Riian televisiotorni on Euroopan unionin korkein rakennus 368,5 metrin korkeudella. 99 metrin korkeudessa sijaitsevalta näköalatasanteelta avautuu kaunis näkymä pääkaupunkiin.

Perinteinen liettualainen ruisleipä, jossa on kuminan siemeniä ja kalmojuurta, on palkittu Lontoossa parhaimmalla mahdollisella kunnialla eli kolmella tähdellä London’s Great Tastes -palkintogaalassa.

Hiidenmaan rannikkoa vartioiva vuonna 1531 valmistunut Kõpun majakka on yksi maailman kolmesta vanhimmasta yhä toimivasta majakasta.

Sherlock Holmesin ja tohtori Watsonin seikkailut -elokuva on kuvattu Riian vanhassakaupungissa sijaitsevalla Jauniela Streetin jalkakäytävällä. Myös Seventeen Moments of Spring -elokuvaa on kuvattu kyseisellä jalkakäytävällä.

Minä Tallinnan laivalla joulukuussa 2019

Koripallo on Liettuan kansallislaji ja pienestä asukasluvustaan huolimatta maa on arvoturnausmenestyksessä mitattuna koripallon suurvalta. Liettualaisia koripallolegendoja ovat muun muassa Darius Songaila, Arvydas Savonis, Domantas Sabonis ja Linas Kleiza.

Euroopan suurin saunamaraton järjestetään aina helmikuussa Otepäällä. Kyseessä on joukkuesuunnistus, jossa voittaja on se, joka löytää nopeimmin kaikki saunat, paljut ja avannot.

Liettuan kieli on vanhempi kuin esimerkiksi kreikan, latinan tai saksan kieli.

Tallinnassa järjestetään laulujuhlat joka viides vuosi. Perinne on alkanut vuonna 1869 ja se kokoaa Tallinnan laulukentälle valtavan määrän väkeä.

Latvian kansallispukuun kuuluva Lielvardin vyö on yksi maailman monimutkaisimmista koristeista, joka kiinnostaa edelleen historioitsijoita, etnografeja sekä muotisuunnittelijoita.

Liettua on tiedettävästi ainut maailman maa, jolle on määritelty oma kansallistuoksu. Liettuan tuoksussa yhdistyvät inkivääri, ihana vadelma sekä myski. Tuoksu on lanseerattu vuonna 2010.

Tallinnan joulutorilta

En tiedä teistä lukijat, mutta tätä tekstiä kirjoittaessani opin tosi monta uutta ja mielenkiintoista faktaa Baltian maista! Seuraavassa blogitekstissä vähän pilkkitunnelmia ja palataan takaisin Suomen kamaralle ja ihan tuohon entiseen kotikuntaani…

2 kommenttia

  • Ville

    Tiesithän, että tuo mainitsemasi Sherlock Holmes -elokuva ei ole mikään brittituotanto, vaan se on venäjänkielinen Neuvostoliitossa kuvattu elokuva? Samoja Sherlock Holmes -elokuvia on kuvattu osittain myös Tallinnassa!

    Sherlock Holmesin kotitalo oli Riian Jaunielalla. Muistaakseni Tallinnassa oleva rakennus esitti Baskerville Hallia.

    • admin

      En ollut itse asiassa varma mistä Sherlock Holmes -elokuvat on alunperin tullut, kun itse olen katsonut muuta kuin siitä mukailtua Disneyn piirrettyä ainoastaan, mutta oletin tuon tiedon löydettyäni että varmaan on syy miksi sitä on kuvattu juuri Riiassa. Elokuvien kuvauspaikat on mielestäni mielenkiintoisia, vaikka itselle ei vielä olisi elokuva itsessää niin tuttu

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *