54. Mökkeilyn ABC
Kesäloma kruunautui viikonlopulla mökkimaisemissa ja ajattelin aloittaa täällä blogin puolella mökkeilystä kertomisen tällaisella postauksella, missä kerron oman mielipiteeni siitä, miten mökillä kuuluu toimia. Mökkejä ja mökkeilijöitä on joka lähtöön ja jokaisella on omat tapansa ja mieltymyksensä, mutta koska minun blogi, voin kertoa myös oman näkemykseni. Tässä siis minun 10 vinkkiä siitä, miten mökkilomasta tulee juuri täydellinen.
Vinkki nro 1. Älä niuhota pikkuasioista
Aloitetaan minun mielestä kaikkein yksinkertaisimmasta asiasta. Mökit on rakennettu luonnon helmaan, joten luonnollista on, että esimerkiksi muurahaisia kipittelee välillä mökin lattialla ja ampiainen häiritsee kahvihetkeäsi terassilla. Toki isot ötökkäparvet on viihtyvyyden, hygienian ja turvallisuuden kannalta hyväkin hävittää, mutta mökillä pikkuasioista ei niuhoteta. Ja jos saunaa lämmittäessä nokea on käsivarressa niin saunassa pesu onnistuu.
Vinkki nro 2. Minimoi kännykän ja elektroniikan käyttö
Olin viikonlopun eli kolme päivää ja kaksi yötä mökillä ja vaikka meillä siellä on telkkari ja mahdollisuus katsoa sitä, en avannut sitä kertaakaan. Puhelimesta katsoin puolitoista jaksoa yhtä sarjaa, joka on minulla kesken ja kuuntelin tuloiltana matkalla jääneen podcast-jakson loppuun, mutta muuten en tarvinnut elektroniikkaa. Tekisi mieli sanoa, että en selannut somea mökillä ollenkaan, mutta se olisi vale. Omat päivitykset kuitenkin jätin kotona tehtäviksi.
Vinkki nro 3. Muista paloturvallisuus
Totta kai kaikkialla missä käsitellään elävää tulta, pitää ottaa huomioon paloturvallisuus, mutta nostin tämän vinkiksi siinä mielessä, että moni varmaan käsittelee arjessaan vähemmän elävää tulta kuin mökkeillessä. Tämäkin toki riippuu jokaisen asuinmuodosta ja mökkien varustelusta, mutta meidän mökillä tarvitset elävän tulen, jos jotain meinasit lämpimäksi saada. Oli se sitten mökki, sauna, pesuvesi tai ruoka. Mökkeillessä pitääkin muistaa avata pellit ennen kuin tulen tekee uuniin ja jos tarkoitus on saada esimerkiksi mökki pysymään lämpimänä, tulee pellit myös sulkea. Mutta vasta sitten kun uunissa ei ole enää tulta, koska muuten voi tulla häkää. Myös kaasulla ruokaa lämmittäessä, muista sulkea kaasuhanat sen jälkeen kun et enää tarvitse kaasua.
Vinkki nro 4. Mökillä saa pukeutua miten vain
Tämän vinkin toisaalta olisi voinut yhdistää jo tuohon ensimmäiseen älä niuhota -vinkkiin, mutta ajattelin sen ottaa kuitenkin omaksi vinkiksi. Totta kai myös arjessa oman tyylin toteuttaminen on enemmän kuin sallittua, mutta mökillä minä en tippaakaan mieti, että no miltähän mä tänään näytän. Mukavuus ennen kaikkea ja koska perjantaina saapuessa oli hieman viileämpää niin vedin villasukat jalkaan ja ulkona ollessa sujautin niiden päälle sandaalit. Tyylimoka, mutta mökille just sopiva.
Vinkki nro 5. Muista tarkkailla ja kunnioittaa luontoa.
Mökillä ollaan lähellä luontoa ja oikeastaan keskellä sitä, joten luontohavaintoja on helppo tehdä. Ne myös omalla tavallaan rauhoittaa ainakin meikäläisen kun kuuntelet linnunlaulua ja yrität tunnistaa kuinka monta eri lintua siellä laulaakaan yhtä aikaa. Tai kun tarkkailen kirjosieppoja, jotka etsivät ruokaa poikasilleen. Tai paikantaa, että missä se käki nyt oikein kukkuukaan. Havaintoja tehdessä pitää kuitenkin myös kunnioittaa luontoa ja ei mennä liian lähelle pesiä tms.
Vinkki nro 6. Hyödynnä luonnon antimet ruokaillessasi
Alkukesä on siinä mielessä vähän huono aika mökkeillä, että järvestä ei saa vielä pyytää muikkuja (Saimaalla on verkkokalastukseen norpan vuoksi rajoitteet) eikä metsässäkään ole vielä marjoja. Mutta muuten voi kyllä kalastaa ja kyllä se katiskasta saatu tuore ahven maistui hyvältä lautasella paistettuna. Aamupalamarjat loppukesästä suoraan pihalta ja sieniretken jälkeen sienipiirakkaa kahvin tai teen kera mökkimaisemissa. Oi nam, kun herahtaa vesi kielelle jo pelkästä ajatuksesta.
Vinkki nro 7. Syö mahdollisimman paljon ulkona
Tämä taas on sellainen vinkki, joka ei välttämättä kaikilla mökeillä toteudu jos ei ole ulkoterassilla tms. pöytää, jossa voisi ruokailla. Mutta meidän mökillä iltapäiväkahvit ja sunnuntain kala-ateria uusilla perunoilla terassilla samalla järvimaisemaa katsoen maistuivat ihan erilaiselta kuin jos ne olisi syönyt sisällä. Samalla tulee maksimoitua ulkona vietetty aika.
Vinkki nro 8. Suosi paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä mökkeillessäsi
Viikonlopun ruokaostokset tein mökin lähikaupasta enkä kantanut kotoa, sillä halusin kannattaa paikallista lähikauppaa. Myöhemmin kesällä paikallisessa harrastajateatterissa tulee varmasti käytyä ja siellä ostaa väliaikakahvit ja -pullat alueen yhdistysten hyväksi. Jokaisella mökkipaikkakunnalla ja kylällä on omat paikalliset yritykset ja yhdistykset, joiden tarjontaa kannattaa mökkeillessä hyödyntää. Mökkiläiset kun monesti tuovat näille pienemmille paikoille kesällä lähes koko vuoden tulot.
Vinkki nro 9. Älä roskaa, vaan vie roskat roskikseen ja kierrätykseen
Hyvä vinkki muistaa, ettei niitä roskia saa jättää luontoon mökkeillessäkään vaan ne tulee kantaa sieltä myös pois. Koskettaa siis roskia kuten myös tölkkejäkin. ´Suuri vaiva ei ole ottaa ne juomasi pullot ja tölkit mukaan ja palauttaa ne pullonpalautuspisteelle. Vastuullisuus pitää muistaa myös mökkeillessä.
Vinkki nro 10. Muista nauttia!
Mökkilomasta pitää kuitenkin kaikesta huolimatta nauttia. Ainakin allekirjoittaneelle mökki on paikka, jossa palaudutaan arjen stressistä ja ladataan akkuja. Mitä se kellekin tarkoittaa on oma asia, mutta itse tykkään kalastaa ja puuhata mökkiaskareita sekä nauttia kauniista maisemista ja lukea kirjaa ulkona. Ja kaikki nämä toteutui viikonlopun aikana, joten onnistunut mökkiloma siis!