Syksy

88. Ruskan aikaa

Vesisateisten päivien, jolloin voit hyvällä omalla tunnolla olla sisällä käsitöiden, kirjojen, leffojen tai sarjojen parissa, tai sadonkorjuu puuhien lisäksi syksyssä yksi parhaimmista asioista on ruskan värit. Jokaiselle suomalaiselle asia on varmaan tuttua eikä välttämättä suomenkielistä tekstiä aiheesta tarvitse kirjoittaa, mutta ajattelin kuitenkin pyhittää tämän tekstin ruskalle.

Ruskalla tarkoitettaan siis lehtensä varistavien kasvien syksyistä väriloistoa, joka johtuu lehtien sisältämistä väriaineista ja sitä esiintyy maapallolla alueilla, joilla on selvästi erotettavat vuodenajat kuten Suomi. Kun valo vähenee ja lämpötila alenee, yhteyttäminen loppuu, jolloin lehtivihreä alkaa hajota. Tällöin lehden sisältämät muut väriaineet pääsevät näkyviin. Sitä on sekä puissa, jolloin puhutaan puuruskasta, että varvuissa ja ruohovartisissa kasveissa eli kyseessä on tällöin maaruska.

Ensimmäisenä ruska tulee pohjoiseen ja pohjoisimmassa Lapissa ruksa on parhaimmillaan yleensä syyskuun toisella viikolla ja eteläisemmässä Suomessa ruskasta päästään nauttimaan vasta lokakuussa. Itse en ole koskaan kokenut ruskaa Lapin korkeuksilla ja se onkin yksi matkustushaaveistani, jonka toivon pääsevän toteuttamaan ihan muutaman vuoden sisällä.

Myös sellainen olisi aivan älyttömän siistiä kokea, että liikkuisi ruskan mukana koko ajan eteläisemmäksi. Eli aloittaisi matkan ihan Pohjois-Lapista ja sitä mukaa kuin ruska laskeutuu etelämpään, myös matka tulisi. Ehkä tähänkin joskus on mahdollisuuksia, kuka sen tietää.

En ollut aiemmin tiennyt, ennen kuin yksi työkaverini vinkkasi minulle ja muille, että Visit Finlandin sivustolla on ruska-kartta, missä näkyy missä päin Suomea ruska on parhaimmillaan milloinkin. Seuraavasta linkistä pääset sen näkemään, joten jos ruskareissu on suunnitelmissa tänä syksynä niin eikun hyödyntämään. https://www.visitfinland.com/en/autumn-foliage-live/

Mutta onneksi ruska on asia, josta saamme koko Suomi nauttia, joten jos aikaa, rahaa ja mahdollisuuksia ei ole lähteä Lappiin asti sitä katsomaan, voi ruskaretken tehdä vaikka ihan lähimetsään. Parin viime vuoden ajan meillä on ollut tapana tehdä syysretki johonkin lähialueen luontokohteeseen ja samalla ihailla tätä ihanaa väriloistoa. Viime vuonna kävimme Neitvuorella Anttolassa ja sitä edellisenä vuonna Enkelinpesillä Juvalla. Vielä ei ole tarkemmin suunniteltu mihin tämän vuoden retki meidät vie, mutta todennäköisesti johonkin hyvin lähellä, sillä elämän täyttää muutokset.

Tiedän, että olen jo monessa tekstissä vihjaillut syksyn tulevasta muutoksesta, enkä ole sen tarkemmin sitä kertonut. Mutta en aio kertoa sitä vieläkään… Seuraavassa tekstissä summaillaan syyskuu yhteen ja sitten voisinkin avata teille vähän tulevaa! Mukavaa ruskan aikaa!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *