Talvi

13. Talven riemuja

Talvi on ainakin minun kohdallani se aika, jolloin ehkä eniten tulee liikuttua. Onhan kesälläkin paljon kivoja aktiviteetteja, mutta jotenkin talvi saa menemään ulos ja liikkumaan paljon herkemmin.

Pyrin joka vuosi käymään, jos vain lumi- ja jäätilanne sen sallii, vähintään kerran rinteessä, kerran hiihtämässä, kerran luistelemassa ja kerran pulkkamäessä. Myös lumikenkäily on tullut tähän lisäksi nyt viime vuosien aikana. Tietenkin, jos aikaa riittää, niin kaikkia aktiviteettejä voi tehdä useamminkin, mutta taitojen ylläpitämiseksi vähintään se yksi kerta olisi kiva.

Koska aika paljon näitä kyseisiä aktiviteetteja tulee tehtyä tässä lähialueella, niin ajattelinkin antaa suositukseni alueen palveluista ja talvitekemisestä. Jos ajatellaan koko Suomen laajuisesti niin vaihtoehtojahan on monia ja varmasti samankaltaisia asioita on myös muilla paikkakunnilla.

Hiihtäminen

Varsinkin Juvalla on paljon latureittejä, joista osa on kunnan ylläpitämiä ja osa sitten yksityisten tai yhdistysten. Tiedän nimittäin, että kirkonkylän lisäksi Juvalla löytyy latuja myös Koikkalasta, Kaskiista ja Hyötyystä. Tarkemman latukartan varsinkin kirkonkylän laduista saa seuraavasta linkistä: Latujen huoltotilanne (maphit.com)

Hiihtäminen on osa suomalaisuutta siinä missä sauna ja sisukin. Siksi minusta on jotenkin harmillista, että se tuntuu olevan nuoremman sukupolven keskuudessa katoava luonnonvara ja yhä useampi ikätoverini sanoo, että ei ole hiihtänyt vuosiin. Itsekään en ole mikään himohiihtäjä, mutta minusta on kiva vähintään kerran vuodessa käydä hiihtämässä. Se on niin kokonaisvaltainen liikkumismuoto, että sen jälkeen tosiaan tuntuu, että on jotain tehnyt.

Juvan kunnan ylläpitämiltä hiihtoladuilta

Laskettelu

Ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, jos haluaa laskea rinteitä alas. Eihän eteläisen Suomen rinteet ole kovin kummoiset verrattuna Lapin tuntureihin, mutta ensimmäisen lasketteluhimon niillä saa kyllä taltutettua. Etelä-Savostakin löytyy muutama laskettelukeskus, ja jos enemmän rinteitä haluaa, niin Juvalta ei nyt ole niin kovin pitkä matka esimerkiksi Häkärinteille Hankasalmelle.

Hasamäki Juva Ski Resort Hasamäki – Meininkiä mäkeen! (hasamaki.fi) sijaitsee Juvalla noin 10 kilometriä kirkonkylältä Sulkavalle päin ja neljän rinteen lisäksi löydät sieltä myös rinneravintolan, välinevuokraamon, suksihuollon, ski shopin ja hiihtokoulun. Lisäksi Mikkelissä on Tornimäki Tornimäki (tornimaki.fi) ja Savonlinnassa Ruunarinteet Etusivu – Ruunarinteet, jos näillä suunnilla mäkeen haluaa. Itse tosin en ole aiemmin käynyt Ruunarinteillä, niin omakohtaista kokemusta tästä paikasta en osaa sanoa. Mutta sekä Hasamäelle että Tornimäelle anna kyllä lämpimät suositukset!

Lumikenkäily

Juvalla pääsee myös lumikenkäilemään ja jos sinulla ei ole itselläsi lumikenkiä, niin ei huolta. Onko sinulla Juvan kirjastoon käyvä kirjastokortti? Jos on, niin voit lainata lumikengät viikoksi kirjastosta samaan tapaan kuin kirjan, cd:n, lehden tai dvd:n. Itse lainasin sekä viime vuonna että tänä vuonna lumikengät sieltä, sillä en ainakaan vielä omista omia lumikenkiä.

Latukartasta, jonka linkkasin tämän tekstin alkuosaan, pääsee näkemään myös lumikenkäalueet, mutta me olemme käyneet lumikengäilemässä ihan muualla nimittäin Gotlundin kierroksen alueella, sillä olemme sieltä suunnilta etsinyt geokätköjä. Toki ilman tallattua pohjaa tulee tähän aktiviteettiin omat haasteensa.

Lumikenkäilyä Huttulanniemellä Juvalla

Luisteleminen

Luisteleminen on myös matalan budjetin talvilaji, sillä jos sinulla on omat luistimet ei luistinkenttien käyttäminen maksa mitään. Koulujen yhteydessä on luistinkenttiä, missä lapset ja nuoret käyvät myös iltaisin luistelemassa ja tästä syystä itse suosin luistelemista päivällä. Se myös sopii hyvin vuorotyöläisen rytmiin ja saan rauhassa hoiperrella ja kaatuilla.

Jos luistelemisen haluaa viedä seuraavalle tasolle, vaihtoehtona on retkiluistelu. Juvalla on aikaisempina vuosina ollut 7 kilometrin mittainen Salajärven retkiluistelureitti, mutta en löytänyt ajankohtaista tietoa siitä, että mikä reitin tilanne on tänä vuonna, niin siksi en linkannut mitään nettisivua tähän. Järvisydän Rantasalmella vuokraa retkiluistimia, joten oletan että täältä löytyy myös reitti siihen. Etusivu – Hotel & Spa Resort Järvisydän (jarvisydan.com) -linkistä löytyy varmasti kiinnostuneille lisää tietoa. Itse en ole vielä kokeillut retkiluistelua, mutta jospa sitä tänä vuonna tulisi kokeiltua.

Talvipyöräily

Tämä oli viime vuoden uusi kokeilu ja vaikka valitsimme hieman haastavan sään (reitin päälle oli satanut pehmeää lunta), oli se kuitenkin loppujen lopuksi ihan kivaa. Siksi ajattelinkin, että jos vaan tänä talvena aika riittää, niin tätä olisi kiva kokeilla uudelleen.

E-fat bike on sähköavusteinen läskipyörä, jolla talviolosuhteissa pyöräileminen onnistuu. Muun muassa aikaisemmin mainitsemani Hasamäki sekä Järvisydän vuokraavat näitä, mutta myös Puumalan Sahanlahti Resortin palveluihin kuuluu E-fat biken vuokraus: Välinevuokraus – Sahanlahti Resort.

Pulkkamäki

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, lapsien suosikki pulkkamäki! Vaikka olen aikuinen ja minulla ei ole omia lapsia, mielestäni vähintään kerran vuodessa pitää päästä käymään pulkkamäessä. Onneksi minulla on kummi- ja veljenlapsia, joiden kanssa pääsen tätä harrastamaan niin ei tarvitse yksinäisenä aikuisena olla pulkkamäessä 😀

Pulkkamäkeen pääsee oikeastaan missä vaan on mäkiä, mutta Juvalla pururadan varrella, kuntoportaitten vieressä on hyvä ja iso mäki, jota monet suosivat. En tiedä onko se yleinen nimitys tälle mäelle, mutta lähipiirissäni sitä kutsutaan Salicon mäeksi, sillä se on entisen salaattitehtaan Salicon vieressä. Toinen paikka missä pulkkamäkeen pääsee on Hasamäki, missä on erikseen merkittynä pulkille tarkoitettu mäki.

”Salicon mäki” Juvalla

Tässä olisi muutama talvinen vinkki, mitä tässä lähialueella voi tehdä. Hieman mietin, että olisinko kirjoittanut teille myös pilkkimisestä, mutta tämä on itselleni vielä suhteellisen vieras harrastus (viime vuonna kävin ensimmäistä kertaa sitten lapsuuteni pilkillä), joten jätin sen tästä listasta pois. Toivottavasti tästä tekstistä oli apua esimerkiksi talviloman aktiviteettien pohdinnassa! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *