Muistoja

143. Restokisat

Viime viikolla järjestettiin taas vuosittaiset valtakunnalliset restonomiopiskelijoiden tietotaitokilpailut Restokisat ja tajusin, että en olekaan vielä täällä blogissa kertonut omista kokemuksistani kyseisen kisailun parissa. Minulla sattuu nimittäin olemaan kyseisestä tapahtumasta kahdenlaista kokemusta: sekä järjestäjänä että kisailijana.

Kuten äsken mainitsinkin kilpailut on suunnattu restonomiopiskelijoille ja kilpailusta vastaa joka vuosi eri kyseistä koulutusta tarjoava ammattikorkeakoulu. Kun opiskelin ensimmäistä vuotta, oli Seinäjoen ammattikorkeakoululla vuoro järjestää kyseinen pari päiväinen tapahtuma. Vastuu oli pääasiassa kolmannen ja neljännen vuoden opiskelijoilla, mutta osallistujien ruokailuissa oli joka käsipari tarpeen.

Opetusravintola Prikassa tarjoiltiin lounas, ja muistini ja kuvien perusteella olin salin puolella ”vuorossa” niinä päivinä joten pääsin lounastarjoilijan hommiin. Perjantai-ilta huipentui Gaala-juhlaan, jossa tarjolla oli useamman ruokalajin illallinen, jonka tarjoiluun oli hiuottu tarkka koreografia. Olin siis mukana myös illallisen tarjoilijatiimissä ja oli kokemus, joka antoi paljon itsevarmuutta.

Seinäjoen kilpailuissa Gaala-ilta toteutui Sorsanpesällä

Mielessäni poltteli jo ensimmäisen vuoden jälkeen, että olisi mielenkiintoista päästä osallistumaan kisoihin myös kilpailijana, mutta silloin uskoin, että ei minusta olisi siihen. No… Kolmantena vuotenani, kun oli aika halukkaiden ilmoittautua kisoihin, päätin kokeilla onneani ja pääsinkin joukkueeseen! Ja se oli timanttinen joukkue!

Silloin kisat järjestettiin Laurea ammattikorkeakoulussa, joten keskiviikkona minä, joukkuetoverini ja opettajamme istuimme Helsingin junaan ja suuntasimme kohti Espoota. Ennen sitä toki oli ollut tehtävänä työstää ennakkotehtävä, jonka aiheena taisi olla kouluruokailu.

Torstaipäivä alkoi ennakkotehtävän sekä joukkueiden esittelyllä ja sitten päästiin kiinni ensimmäiseen viralliseen kilpailutehtävään. Aiheena oli suunnitella ravintolatilat ennakkoon tehtyä ruokalistaa varten.

Iltapäivällä oli toinen kilpailutehtävä ja illalla oli rennompaa ohjelmaa kaupunkisuunnistuksen ja hengailun merkeissä. Päivä oli kuitenkin vaatinut veronsa ja seuraavanakin päivänä oli vielä kilpailutehtäviä jäljellä.

Ensimmäisen kilpailupäivän tunnelmia!

Toinen kilpailupäivä perjantai koostui samalla konseptilla, eli että aamupäivällä oli kilpailutehtävä sitten lounas ja sitten viimeinen kilpailutehtävä. Ilta huipentui gaalaan Kattilahallilla, jossa palkittiin kisan parhaat.

Jokaisella tehtävällä oli oma toimeksiantajansa ja tilasuunnittelun lisäksi pääsimme pohtimaan rekrytoinnin haasteita, vastuullisuutta tällä alalla, konseptointia sekä ruokahävikin pienentämistä ja tehokkuuden lisäämistä.

Päivien aikana vaihdettiin paikkaa monesti. Majoituimme Clarion Hotel Helsingissä ja ensimmäinen kilpailutehtävä tehtiinkin täällä Sky Roomissa 16. kerroksessa. Lopputorstaipäivä meni Laurean kampuksella Leppävaarassa. Perjantaina kisatehtäviä tehtiin ja lounasta nautittiin Kulosaaren Casinolla ja illan gaala oli Kattilahallilla.

Kattilahallin gaala-illan kate

Gaalassa nautittiin useamman ruokalajin illallinen ja verkostoiduttiin muiden kilpailijoiden kanssa. Kilpailupäivinä, kun jännitys vei ainakin minulta mehut tutustua muihin, niin gaalassa ainakin ennen kuin palkintojen jako alkoi, oli hyvä aikaa ja energiaa jutella. Ja sinne sai (ja piti) pynttäytyä, joten mun vanhojen tanssimekko pääsi kolmannen kerran käyttöön!

Meillä oli siis timanttinen tiimi, jonka kaikki neljä jäsentä tulivat toimeen keskenään ja kaikki kolme joukkuekaveriani olivat minun ystäviäni, joten luotto omaan tiimiin oli kohdallaan. Meillä oli jokaisella omanlaista osaamista ja vahvuutta ja osasimme sitä hyödyntää. Vaikka tehtävät teimme tosissamme ja parhaamme annoimme, emme silti unohtaneet pitää hauskaa. Kaikki tämä johti kolmanteen sijaan, joka on tietääkseni vieläkin parhain sijoitus mihin Seinäjoen ammattikorkeakoulu on kyseisissä kisoissa sijoittunut.

Nämä kilpailut ja tämä kokemus oli yksi opiskelijaelämäni parhaimpia kokemuksia, joita muistelen vieläkin. Se on myös yksi sellainen asia, mistä olen ihan himputin ylpeä itsestäni, vaikka tietenkin joukkuetyöllä se tehtiin! Mä olen aina ollut huono kilpailuissa, joten tulen aina muistuttumaan kaikkia siitä miten sijoituttiin kasiluokalla No Hätä kisoissa toiseksi, kuinka sain Sale Hurissalon toisen kesätyö kesän ”toisen sijan” kesätyömyyjäkisassa ja kuinka tulimme kolmanneksi Resto-kisoissa keväällä 2018. Nämä ehkä sallittakoon minulle.

Jos olet restonomiopiskelija ja mietit lähtisikö ensi vuonna mukaan, niin täältä suuri suositus! Eikä se sijoittuminen siinä ole tärkeintä, vaan se että verkostoidut, pidät hauskaa ja opit uusia asioita!

Lisätietoja kilpailusta: https://resto.fi/

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *