142. Kuukauden tarina: Introduction Week Amsterdamissa
Palataan sitten taas syksyyn 2017 ja Amsterdamiin. Nyt ollaan päästy perille ja muutaman ensimmäisen päivän jälkeen koitti neljä päivää kestänyt Introduction Week, jonka tarkoituksena oli tutustuttaa meidät vaihto-oppilaat Hollantiin, Amsterdamiin ja koulujen tavoille. Tutustumisviikko oli ISN Amsterdamin järjestämä ja se oli tarkoitettu siis kaikille Amsterdamin vaihto-opiskelijoille, opiskelit sitten HVA:ssa (Hogeschool van Amsterdam) tai UVA:ssa (Universiteit van Amsterdam).
Amsterdam on iso kaupunki, joten vaihtareitakin on paljon. Enää en tarkalleen muista kuinka monta ryhmää kaikkiaan oli, mutta jokaisessa ryhmässä oli noin 25 opiskelijaa. Meidän ryhmässä oli sekä eurooppalaisia vaihtareita että myös kauempaakin kuten Yhdysvalloista ja Australiasta. Jokaisella ryhmällä oli kaksi hollantilaista opiskelijaa ”coachina”. Suurin osa viikon aktiviteeteista tapahtui tässä ryhmässä.
Tarkalleen en enää muista kunkin päivän ohjelmia, mutta yhtenä päivänä pääsimme kanaaliajelulle ja toisena kävimme tutustumassa Artis Zoo-eläintarhaan. Ohjelmassa oli myös ”aarteenmetsästystä” kaupungilla, mikä tarkoitti siis käytännössä sitä, että meillä oli vihjeitä kaupungin kohteista, jotka meidän piti löytää ja sen jälkeen ottaa ryhmäkuva ja coachimme lähetti sen johonkin whatsapp tms ryhmään. Lisäksi oli hollannin kielen alkeita sekä urheilupäivä. Viikko päättyi päätösbileisiin Melkweg-klubilla.
Vaikka omassa tutustumisviikkoni ryhmässä ei ollutkaan kuin yksi opiskelija, joka opiskeli samassa koulussa ja ohjelmassa kuin minä, sain silti tämän viikon aikana parikin sellaista vaihtarikaveria, jonka kanssa tuli loppuaikana tehtyä yhdessä kaikkea. Ironista oli että juuri tämän uuden luokkalaiseni kanssa emme kuitenkaan löytäneet yhteyttä ja kaveruutta.
Dorota oli Puolasta ja opiskeli yliopiston puolelta. Hän oli samassa ryhmässä minun kanssani. Helena oli Espanjasta ja hänen opinahjoaan en enää muista, mutta hän asui viereisessä talossa kuin minä ja hänen kanssaan ensimmäiset päivät kuljinkin samalla ratikalla. Kunnes täsmällinen ja aina ajoissa oleva suomalainen kyllästyi espanjalaisen jatkuvaan vartin myöhästelyyn ja totesin kulkevani yksikseni. Tämä oli ensimmäinen kulttuurishokki reissuni aikana. Glorian taas tapasin, kun me molemmat olimme myöhässä yhdestä tapahtumasta ja jonotimme ruokaa ilman ryhmäläisiämme. Hän oli Hong Kongista ja opiskeli yliopiston puolella vuoden ja ennen paluutaan kotiin, hän kävi Suomessakin minua moikkaamassa.
Nyt kun kirjoitan tätä tekstiä, muistui mieleeni, että yhtenä iltana ohjelmassa oli myös kulttuuri-illallinen. Tarkoituksena oli siis, että kaikki tuovat jotain omassa maassa tyypillistä ruokaa ja sitten kaikki saavat maistella niitä. Tämä tapahtuma meni kuitenkin minulta ohi, sillä päänsärky, kulttuurishokki sekä koti-ikävä pakottivat minut lähtemään kotiin. Toista kertaa sen jälkeen kun epäonnisena etsin uutta kotiani, epätoivo unelman toteutumisen todellisuudesta valtasi minut ja mieleni teki lentää Suomeen takaisin. Mutta jos ei muulla, niin sisulla mennään eteenpäin ja vaihtoajasta tuli tästä ja monesta muusta vastoinkäymisestä huolimatta mieleenpainuva ja sellainen kokemus, jota muistelen vielä näin seitsemän vuodenkin jälkeen.
Introduction Weekin jälkeen jäi vielä 10 päivää aikaa tutustua uuteen paikkaan, ennen kuin opiskelut alkoi. Mitä kaikkea teinkään ennen lukuvuoden alkamista, siitä lisää huhtikuussa!