Kaupunkilomat

146. Top 5 kaupunkia

Vaikka olen sielultani maalainen ja siihen on monia syitä, miksi juuri peltojen keskellä oleva maatalo rauhoittaa minua enemmän kuin kaupungin keskustassa oleva kerrostalo, niin lomalla on kuitenkin kiva heittäytyä välillä tosi kaupunkilaiseksi ja pörrätä nähtävyyksiä bongailemassa ja ostareilla. Istahtaa välillä kahville ja sitten taas jatkaa kiertelyä. Siksi tänään aiheena on top 5 kaupunkia, joissa olen tähän asti käynyt.

1. Tampere

Tämä on ehdoton lempparini, se on selkeä ja varma vastaus. Mutta miksi? Niin se onkin sitten vähän vaikeampi perustella. Tykkään Tampereen keskustasta ja siitä, että se ei ole liian ruuhkainen. Autoille, julkisille ja jalankulkijoille on omat paikkansa. Koskenranta on mukava rentoutumispaikka keskellä kaupunkia ja kaikessa Tampereella on vain tosi hyvä fiilis. Aika ympäripyöreätä tiedän, mutta ihan sama asia, kuin yrittäisit selittää miksi suklaa on hyvää.

Hyviä käyntikohteita Tampereella on mm. Hatanpään arboretum, Muumimuseo ja Tallipiha.

Herkkuja kannattaa käydä herkuttelemassa esim. Pyynikin munkkikahvilassa tai Tampereen Valkoisessa Puussa

Tamperetalossa sijaitseva Muumimuseo saa peukutusta täältä suunnalta!

2. Amsterdam

Syksy 2017 jätti ikuiset jäljet sydämeen, sillä kaikesta huolimatta Amsterdam on yksi mun lempikaupunkeja. Kanaalit ja niiden varsilla olevat talot sekä puistot siellä täällä keskellä kaupunkia varmaan suurimmat syyt siihen miksi rakastan Amsterdamia. Kaupungissa on jokaiselle jotakin ja siellä kaikki saa olla sellaisia kuin on. Nimimerkillä juoksutrikoissa ja kevyttoppatakissa shoppailemassa kaupungilla ja ketään ei kiinnostanut.

Amsterdamissa kannattaa käydä Anne Frankin talossa, tsekkaamassa Museumplein ja pyöräillä Vondelparkin läpi

Kivoja kahviloita ja ravintoloita löytyy esim. Brasserie de Serre (Osdorpin kaupunginosassa noin 8 km päässä keskustasta), Original Pancake ja Brug34.

Amsterdamin kanaalit ja niiden varsilla olevat talot tekee kaupungista niin omanlaisen

3. Lontoo

Ah, ihana Lontoo. Matkakuume nousi, kun juuri menneenä viikonloppuna eräs tuttavani oli Lontoossa viikonloppureissussa ja päivitti sieltä kuvia someen. Big Ben, Westminster Abbey, Buckinghamin palatsi ja London Eye ovat melkeinpä must see-kohteet jopa silloinkin, kun on käynyt kaupungissa jo useampaan otteeseen. Brittiläisessä kulttuurissa ja kaupungeissa on sitä jotain, mikä sykähdyttää allekirjoittaneen sydäntä.

Museonnälkäisten kannattaa tsekata British Museum sekä Natural History Museum.

Jos Lontooseen ja Britteihin suunta käy, niin muista perinteinen englantilainen aamiainen sekä Fish and Chips -annokset!

Pakollinen turistikuva Lontoossa taustalla Big Ben

4. Ateena

Osa mun sydämestä vaeltelee Kreikan ja Ateenan kukkuloilla ja Parthenonin raunioissa. En ole vielä täällä tarkemmin tästä reissusta kirjoittanut, mutta sen aika tulee kyllä kuukauden tarinan parissa. Ateenassa minua kiehtoi se miten antiikin historialliset nähtävyydet olivat osa kaupunkia. Tykkään vanhan ja modernin kohtaamisesta ja niiden välinen kontrasti saa jopa sanottamaksi. Ateena oli mun mielestä myös näppärän kokoinen kaupunki, jossa varsinkin turistibussilla mutta myös kävellen oli hyvä kulkea.

Ateenan nähtävyyksistä muun muassa Akropolis, Ateenan kansallispuutarha ja Panathenaic Stadium saa minulta suuret suositukset!

Herkuttele ravintoloissa ja kahviloissa baklavaa, pitaleipiä, moussakaa ja aitoa kreikkalaista salaattia sekä muita Kreikan ruokakulttuurin antimia!

Oi, jylhä Parthenon (ja mun räikeän pinkki t-paita)

5. Savonlinna

Nyt hieman nukkuva kaupunki herää kesällä eloon ja sinisen Saimaan halkoma kaupunki keskiaikaisen Olavinlinnan, mukulakivikadun ja kuhisevan kauppatorin kanssa saa minut mainitsemaan kyseisen kaupungin tässä yhteydessä. Kasinosaaret, risteilyt Saimaalle, lörtsyt ja muikut. Tämä on kyllä kesäkaupunki vailla vertaa!

Tsekkaa tietenkin Olavinlinna, herkuttele jätskillä tai lörtsyillä Lippakioskilla (avoinna vain kesäisin) tai tee löytöjä viihtyisällä Olivia-kirpputorilla.

Olavinlinna on komea vuodenajasta riippumatta

Tänäänkin suunnataan nokka kohti kaupunkia ja isoa kirkkoa, kun poistutaan kolmen kuukauden jälkeen Etelä-Savon rajojen ulkopuolelle lyhyelle ”budjettimatkalle” Helsinkiin. Tästä sitten seuraavassa postauksessa lisää!

2 kommenttia

  • Aila ja Juha

    Tuttuja kaupunkeja ja oikein hyviä kaikki. Aivan erityisesti jaan mieltymyksesi kotimaan kohteisiin, koska Tampere ja Savonlinna ovat hyvinkin tuttuja ja niihin liittyy paljon miellyttäviä muistoja. Esim. vaikka en ole Tampereella koskaan asunut, käyn siellä usein ja siellä olen viettänyt jopa hääni (miehen syntymäkaupunki). Savonlinnastakin on omia muistoja erityisesti oopperajuhlilta, joilla kaksi poikaani ovat esiintyneet useina kesinä. Ja kerran lauloin minäkin, tosin vain kahdessa juhliin liittyneessä kirkkokonsertissa, en Olavinlinnassa. Mutta luulen, että vaikka näitä henkilökohtaisia muistojakaan ei olisi, juuri nämä kaupungit Suomessa kuuluisivat suosikkiryhmääni. Aila

    • admin

      Itsellänikin on paljon muistoja juuri Tampereelta ja Savonlinnasta, vaikka kummassakaan en ole virallisesti asunut. Minun ja puolison kihlajaisia on vietetty Savonlinnassa ja kihlajaiskuvat ovatkin juuri otettu Olavinlinnan edessä. Mutta kuten sinäkin sanoit, niin ilman henkilökohtaisia muistoja Tampere ja Savonlinna ovat suosikkikaupunkien listaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *