Sesongit

132. Ystävänpäivän perinteitä eri maissa

Ihanaa ystävänpäivää kaikille! Sattuipa kivasti, että tekstien rytmittäminen (joka kolmas päivä tulee uusi teksti) osui tänä vuonna juuri ystävänpäivälle. Siksi aiheena onkin kyseisen juhlapäivän vietto eri maissa ja ylipäätänsä mistä koko (joidenkin mielestä turha ja kaupallinen) juhlapäivä on saanut alkunsa. Jokainen päivä on ystävänpäivä, joten miksi sitä pitää juhlia yhtenä päivänä erikseen?

Ystävänpäivän eli Pyhän Valentinuksen päivän vietto Suomessa melko uusi tapa, sillä se tuli kalenteriin vasta 1980-luvun lopulla, mutta muualla maailmassa sillä on satoja vuosia vanhat perinteet. Juhlapäivän alkuperän taustalla on useampi pyhimystaru ja historia tuntee monta Valentinus-nimistä marttyyria.

Useimmat Valentinus-tarut kertovat 200-luvulla eläneestä piispasta nimeltä Valentinus, joka koki marttyyrikuoleman 14. päivä helmikuuta vuonna 269. Siitä miksi hänestä tuli rakastavaisten nimikkopyhimys on monenlaisia tarinoita, joista yhden mukaan Valentinus neuvoi Rooman nuorukaisia kieltäytymään sotapalveluksesta ja kehotti heitä pysyttelemään sen sijaan rakkaittensa luona. Roomalaiset sotapäälliköt eivät pitäneet tästä ja Valentinus sai kuolemanrangaistuksen.

Toisen tarinan mukaan naimisissa olevia miehiä pidettiin huonompina sotilaina kuin naimattomia, joten nuoret miehet, jotka halusivat naimisiin, mutta halusivat silti pitää kiinni urhean soturin maineestaan, vihityttivät itsensä salaa avioliittoon ja piispa Valentinus vihki heidät ja tästä syystä keisari tuomitsi hänet kuolemaan.

Helmikuun 14. päivä julistettiin Englannissa viralliseksi juhlapäiväksi jo vuonna 1537 kuningas Henrik VIII toimesta. Monet juhlapäivään liittyvät tavat ja uskomukset ovatkin kotoisin Englannista. Päivän aikana leikiteltiin ajatuksella, että aamun ensimmäinen vastaantuleva on valentine ”se oikea” ja myös leikittiin seuraleikkiä, jossa tytöt ja pojat nostivat vuoron perään arpoja ja etsivät parikseen saman numeron omistajan. Molemmissa perinteissä kuitenkin sai petkuttaa sen verran, että löytyi mieluinen numero tai vastaantulija oli mieluinen.

Yksi vuosi minut yllätettiin ruusuilla

Suomessa ystävänpäivään on kuulunut korttien lähettäminen, joissa toistuu useimmiten päivän tunnus: punainen sydän. Tämä kuvaa rakkautta, ystävyyttä ja ihailua. Alunperin kortit tehtiin käsin ja niiden koristeluun käytettiin taidokkaasti muun muassa sulkia, helmiäisiä, kukkia, simpukankuoria, satiininauhoja ja pitsejä. Ensimmäiset painetut ystävänpäiväkortit tulivat myyntiin 1800-luvun alussa Englannissa.

Englannista Valentinen päivän vietto levisi myös Yhdysvaltoihin, joissa siitä on muodostunut erittäin suosittu ja merkittävät juhlapäivä. Amerikkalaiset eivät turhaan säästele tämän juhlan kustannuksista. Kortit ovat myös täällä yleisin tapa muistaa läheisiä, mutta myös sydämenmuotoiset sokerikarkit ovat täällä suosittuja.

Ystävänpäivää juhlitaan ympäri maailmaa ja Perussa vuoden romanttisimpana päivänä vietetään monia hääjuhlia ja siellä jopa järjestetään massavihkimisiä, jotta kaikki halukkaat pääsevät sanomaan ”tahdon” juuri ystävänpäivänä. Etelä-Koreassa ja Japanissa taas miehet ovat keskiössä ystävänpäivänä. Siellä naiset ostavat suklaata miehilleen sekä miespuolisille perheenjäsenilleen sekä työtovereilleen kiintymyksen ja kunnioituksen merkiksi.

Italiassa – rakkauden maassa – ystävänpäivän huuma näkyy etenkin Veronassa, jossa järjestetään 11.-14. helmikuuta nelipäiväinen Verona in Love -festivaali. Juhlan aikana kaupunki koristellaan sydämenmuotoisin lyhdyin ja paikalla järjestetään romanttisia kilpailuja kuten romanttisimman rakkauskirjeen kirjoituskilpailu.

Tanskassa unohdetaan kortit ja kukat, vaan pariskunnat kirjoittavat toisilleen hauskoja runoja. Nämä runot tunnetaan nimellä Gaekkebrev ja niiden idea on, että runon kirjoittaja ei kirjoita nimeään runon alle ja jos vastaanottaja arvaa runon kirjoittajan, hän saa tältä lahjaksi pääsiäismunan.

Vaikka ystävänpäivä yhdistetäänkin Pyhään Valentinukseen, on Antiikin Roomassa jo juhlittu helmikuun 14 päivänä Jupiter-jumalan puolisoa Junoa. Juno oli avioliiton ja äitiyden suojelija. Samalla iloittiin kevään alkamisesta sekä leikittiin parileikkejä.

Itselläni ystävänpäivä on näin aikuisiällä vakiintunut siihen, että askartelen, kirjoitan ja lähetän ystävänpäiväkortit ystäville sekä tehdään ystävänpäivän aikoihin jotain yhdessä kumppanin kanssa. Tänä vuonna kävimme lunastamassa joululahjalahjakortin ja lounaalla jo edellisenä päivänä.

Vielä kerran, ihanaa ystävänpäivää kaikille!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *