Kotimaa Retkeily

229. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Tosiaan helmikuun lopulla vietettiin talvilomaa Äkäslompolon maisemissa ja kun myös helmikuun puolella aloitin kansallispuistojen esittelyn, hypätäänpä lomatunnelmiin ensin tästä näkökulmasta ja esittelen siis Pallas-Yllästunturin kansallispuiston, joka sijaitsee Kolarin, Kittilän, Muonion ja Enontekiön välisellä tunturialueella. Kansallispuistoon on matkaa Kolarista 35 km, Kittilästä 40 km, Rovaniemeltä 165 km ja Hetasta 3,5 km. Lähin lentokenttä sijaitsee Kittilässä ja lähin rautatieasema sijaitsee Kolarissa. Parkkipaikkoja autolle löytyy runsaasti eri puolilta kansallispuistoa.

Tässä kansallispuistossa pääset nauttimaan avarista tunturimaisemista, monimuotoisista metsistä ja aapasoista. Reittejä löytyy niin luonnossa pistäytymiseen kuin pidempiinkin vaelluksiin kävellen, pyöräillen tai hiihtäen. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueelta löytyy laavuja, kotia, autio- ja varaustupia sekä erämaakahviloita.

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja sen ympäristössä on yli 500 kilometriä hiihtoreittejä, ja niistä suurinta osaa huolletaan koneellisesti. Hoidetuilla laduilla voi hiihtää sekä perinteisellä että luistelutyylillä. Laduilla ja risteyksissä löytyy opasteviitat. Hiihtolatuja löytyy sekä lyhyisiin että pidempiin reitteihin. Omia suosikkejani on hiihtolatu Ylläksellä Kesänginjärven joko järven selkää tai metsäistä järven reunaa myötäilevää latua pitkin. Perillä on latukahvio Kesänginkeidas, jossa saa herkulliset taukoletut ja niinhän myös tälläkin reissulla siellä käytiin hiihtämässä sekä herkuttelemassa.

Kansallispuistossa ja sen lähiympäristössä on 500 kilometriä merkittyjä kesäreittejä ja niitä on valittavaksi lyhyistä päiväretkistä haastavimpiin retkiin. Talvisin retkeilyreittejä kansallispuistossa ja sen ympäristössä on yli 100 kilometriä ja ovat yhteiskäyttöreittejä, jolloin vastaan voi tulla niin pyöräilijä kuin liukulumikenkäilijä. Talvipyöriä ja liukulumikenkiä yms. varusteita vuokraa monet eri tahot kansallispuiston lähikylissä. Me kokeiltiin loman aikana ensimmäistä kertaa liukulumikenkiä, jotka vuokrattiin Luontokeskus Kellokkaan vieressä sijaitsevasta Hidden Trails Lapland vuokraamosta. Niillä sitten lähdettiin seikkailemaan kohti Varkaankurun kotaa, jossa paistettiin makkarat ja sitten reippailtiin takaisin.

Kansallispuiston luontopolut ovat useimmiten helppokulkuisia ja niiden varrella pääsee tutustumaan alueen luontoon opastetaulujen avulla. Vaellusreiteistä suosituin on Hetta-Pallaksen reitti, jonka vielä jonain päivänä vaellan. Niin moni on sitä kehunut ja muutenkin vaellus on sellainen harrastus, joka on haaveissa aloittaa.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueella palvelee kaksi luontokeskusta: Yllästunturin luontokeskus Kellokas Äkäslompolossa sekä Tunturi-Lapin luontokeskus Enontekiöllä. Vaikka olen käynyt jo useamman kerran Äkäslompolossa, niin vasta tällä lomalla muiden matkatovereiden kiinnostuksen vuoksi, kävin vierailemassa Kellokkaassa ja ihastuin tähän paikkaan! Todella paljon kaikkea informaatiota ja sieltä saimme vinkit mihin kannattaa lähteä seuraavana päivänä liukulumikenkäilemään. Lisäksi alakerrassa oli tosi mielenkiintoinen näyttely, jossa kerrottiin lappilaisesta elämäntavasta ja kuinka pohjoisen kylissä on ennen eletty ja erityisesti juuri Äkäslompolon ja Ylläsjärven. Kellokkaan pihalla oli vielä Savottamuseo, joka oli kumppanin mieleen. Eli todellakin mielenkiintoinen ja hyödyllinen käyntikohde, kun siellä suunnalla liikkuu.

Luonto kyseisessä kansallispuistossa tarjoilee siis tunturipaljakoita, taigametsiä, aukeita aapasoita, reheviä puronvarsilehtoja ja vanhoja metsiä. Maisemaa hallitsevat tunturit ja puistossa on myös luonnontilaisia vanhoja metsiä ja aapasoita, jotka ovat hyvin arvokkaita. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on nykyiseen kokoonsa perustettu vuonna 2005 ja sen pinta-ala on 1023 km². Alkuperäinen osa on vuonna 1938 perustettu Pallas-Ounastunturin kansallispuisto. Kokoa riittää ja aktiviteetteja piisaa ihan jokaiseen lähtöön, joten tämä jos mikä kansallispuisto tarjoaa jokaisella jotakin!

Palaan seuraavassa postauksessa vielä hetkeksi Äkäslompolon maisemiin ja kerron muista palveluista kuten ravintoloista yms. mitä kylällä on tarjota ja sitten palataan takaisin normirytmiin ja on kuukauden tarinan aika ja sitten esitelläänkin taas lisää kansallispuistoja. Tällaisten tekstien parissa mennään siis tämä maaliskuu. Ihania kevättalven päiviä kaikille!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *