119. Suomen neljä matkailualuetta
Suomi jaetaan neljään eri matkailualueeseen, joilla jokaisella on omat tunnusmerkkinsä ja piirteensä, jotka vetävät matkailijoita puoleensa. Nämä alueet ovat Helsinki, Lappi, Järvi-Suomi ja Rannikko- ja saaristoalueet. Tässä tekstissä kerronkin vähän tarkemmin jokaisesta matkailualueesta lyhyen infon. Tulevaisuudessa saatan tehdä jatkotekstit, joissa tarkastelen yhtä tiettyä matkailualuetta koko postauksen verran.
Lappi
Aloitetaan Lapista, Suomen pohjoisimmasta, laajimmasta ja harvimmin asutusta maakunnasta. Lappi houkuttelee ihmisiä eksoottisen luonnon, neljän vuodenajan, puhtaan ilman, kauniiden maisemien ja kiehtovien eläimien perässä. Alue kiehtoo sekä kotimaan ja ulkomaan matkailijoita ja suurimpia kohdemaita Lapin matkailulle ovat muun muassa Britannia, Saksa, Ranska, Alankomaat ja Kiina.
Vaikka Lapissa käy kesälläkin matkailijoita, on se silti huomattavasti suositumpi talvisesongin matkakohde. Lapissa liikkumiseen ja Lappiin pääsemiseen on satsattu ja lentämällä pääsee useampaakin kohteeseen.
Lapin vetovoimatekijänä on ehdottomasti luonto kuten metsät, järvet, kansallispuisto, Lapin talvi sekä revontulet. Ulkomaalaisten matkailijoiden keskuudessa kiinnostavampia asioita alueen matkailussa ovat joulupukki, revontulet, suomalainen sauna, kävely ja vaeltelu luonnossa, husky- ja porosafarit, kansallispuistot, talviurheilu ja suomalainen ruoka.
Suomen rannikko ja saaristoalue
Toinen Suomen matkailualueista on Suomen rannikko ja saaristo. Tämän alueen tekee omanlaisekseen tuhannet saaret, kalliot ja rantatörmät, kauniit lahdenpoukamat, pitkät hiekkarannat, majakat, puutalokaupungit, keski-aikaiset kirkot ja linnanrauniot sekä historialliset ruukit.
Tärkeimmät kohderyhmät, jotka suuntaavat matkallaan rannikko- ja saaristo-alueelle ovat ruotsalaiset, saksalaiset, venäläiset, virolaiset ja britannialaiset. Myös muualta Euroopasta kuten Latviasta, Norjasta ja Alankomaista matkustetaan rannikolle. Luontonautiskelijoita ja aitouden etsijöitä tämä alue palvelee erityisesti.
Vetovoimatekijöitä rannikolla ja saaristolla ovat luonto sekä kulttuuri- ja viihde. Suosituimpia aktiviteetteja alueella ovat shoppailu, kävely, vaellus tai retkeily luonnossa, suomalainen sauna, kulttuurikäyntikohteet, suomalaiset ja paikalliset makuelämykset sekä museot.
Rannikon ja saariston suosituimpia alueita ulkomaisten matkailijoiden keskuudessa ovat Varsinais-Suomi, Ahvenanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa. Alueeseen kuuluvat myös Satakunnan, Kymenlaakson, Uudenmaan, Pohjanmaan sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnat. Rannikolla olevia kaupunkeja ja kohteita ovat muun muassa Kokkola ja sen vanha kaupunki, kulttuurikaupunki Vaasa ja Merenkurkun saaristoalue, Saaristomeri, Ahvenanmaa ja Länsi-rannikon pitkät hiekkarannat.
Järvi-Suomi
Järvi-Suomen matkailualue kattaa Suomen pinta-alasta noin neljänneksen ja se rajautuu etelästä ja kaakosta Salpausselkään. Lounaassa alue rajoittuu Loimaan ja Satakunnan peltoalueisiin. Suomenselän vedenjakaja rajaa alueen luoteessa ja koillisessa raja menee Pielisen Vaara-Suomessa. Alue on etelästä pohjoiseen noin 350 kilometriä pitkä ja itä-länsi-suunnassa noin 350 kilometriä leveä.
Alueen vetovoimatekijöitä ovat rauhallisuus ja hiljaisuus, sauna, luonto, mökki, järvet ja puhtaus. Alueella matkustaa eniten venäläisiä, saksalaisia, virolaisia sekä ruotsalaisia. Järvi-Suomen tärkeimpiä paikkoja matkailun näkökulmasta ovat mm. Tampere, Lahti, Jyväskylä, Mikkeli, Kuopio, Savonlinna sekä Lappeenranta.
Järvi-Suomen matkailusesonki on kesä, mutta tietyillä alueilla matkailijoita kiinnostaa myös talvikuukaudet. Vuonna 2019 kaksi kolmannesta Järvi-Suomen ulkomaisista matkailijoista vierailee alueella vapaa-ajan merkeissä.
Helsinki ja pääkaupunkiseudun matkailualueet
Pääkaupunkiseutu on Suomen eteläosassa sijaitseva alue, joka muodostuu neljästä kaupungista: Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen. Alue eroaa muista Suomen matkailualueista siten, että siellä on enemmän tarjontaa liikematkailijoille. Iso osa pääkaupungille sijoittuvasta matkailusta on liikematkailua, minkä mahdollistava erinomaiset tilat kokouksille, kongresseille sekä isoille tapahtumille.
Eniten pääkaupunkiseudulle matkustaa venäläisiä, kiinalaisia ja saksalaisia. Alue vetää puoleensa myös turisteja Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. Pääkaupunkiseutu vetää matkailijoita puoleensa monista syistä, joista tärkeimpiä ovat turvallisuus ja puhdas luonto, Helsingin urheilutapahtumat ja arkkitehtuuri. Monille ulkomaisille matkailijoille ei ole jokapäiväistä, että luonto ja kaupunki ovat lähellä toisiaan ja helposti tavoitettavissa. Myös tämä vetää puoleensa matkailijoita.
Kuten monissa muissakin matkailualueissa vetovoimatekijänä on suomalainen sauna. Pääkaupunkiseudulla matkailijat pääsevät kokemaan tämän suomalaisuuden elementin yleisissä saunoissa, joita on useampia seudulla. Myös puhtaus ja rauhallisuus ovat Suomen pääkaupunkiseudun valtteja, sillä näitä piirteitä ei monesta maan pääkaupungista löydy.
Siinä pintaraapaisuna vähän tietoa Suomen matkailualueista. Kirjoittelen tulevaisuudessa jokaisesta vielä oman tekstin ja esittelen kunkin alueen mielenkiintoisimpia kohteita. Mikä näistä alueista kiinnostaa sinua eniten?