Informativiiset tekstit

105. Matkailualan toimijat Suomessa

Erään tapahtumaketjun (huomasin sähköpostini tallennustilan olevan aivan täynnä) seurauksena löysin matkailupalvelujen tuottajan opinnoissa tekemäni koulutehtävät ja muistiinpanot ja ajattelinkin nyt aina silloin tällöin kirjoittaa tähän blogiin tekstejä, joissa kerron matkailusta ammattilaisen näkökulmasta. Tervetuloa siis näiden tekstien myötä matkaan mukaan laajentamaan tietämystäsi tästä alasta!

Aloitan tämän sarjan tekstejä sillä, että esittelen matkailualan toimijoita Suomessa.

Visit Finland

Visit Finlandin sivustolta löytyy tietoa ja työkaluja matkailuyrityksille. Sivustolla on erilaisia matkailun julkaisuja kuten oppaita ja esitteitä sekä uutisia erilaisista seminaareista ja kongresseista. Lisäksi sivustolta löytyy erilaisia tilastoja ja tutkimuksia, joiden tarkoituksena on tukea yritysten ja matkailuelinkeinon toiminnan suunnittelua ja päätöksentekoa.

Visit Finlandin tehtävänä on auttaa Suomessa toimivia matkailuyrityksiä kansainvälistymään sekä kehittämään, myymään ja markkinoimaan kilpailukykyisiä ja laadukkaita matkailutuotteita. Se vastaa yhdessä matkailutoimialan kanssa ulkomailta Suomeen suuntautuvan matkailun edistämisestä.

Lisätietoja: https://www.visitfinland.fi/etusivu

MaRa Ry

Matkailu- ja Ravintopalvelut MaRa on matkailu-, majoitus-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualan sekä niihin liittyvän hyvinvointipalvelualan yrittäjien ja työantajien edunvalvoja ja työmarkkinajärjestö.

MaRan tehtävänä on edistää alan yritysten toimintaedellytyksiä elinkeinopolitiikassa ja työmarkkina-asioissa. Se neuvottelee edustamiensa toimialojen työehtosopimukset ja valvoo yritysten etuja paikallisesta päätöksenteosta EU:hun asti. Lisäksi MaRa julkaisee alan johtavaa ammattilehteä Vitriiniä ja omistaa myynti- ja kustannusyhtiö Restamarkin.

MaRassa on jäseniä 3100, joilla on 7700 toimipaikkaa ja sen jäsenet edustavat noin 85 prosenttia matkailu-ja ravintoalan koko liikevaihdosta Suomessa. Yhdistyksen jäsenyritykset työllistävät noin 70 000 henkilöä.

Lisätietoja: https://www.mara.fi/etusivu.html

Suomen matkailualan liitto ry SMAL

SMAL on Suomessa toimivien, matkatoimistoliikettä tai muuta matkailualan toimintaa harjoittavien yritysten yhteenliittymä. Sen tarkoituksena on edistää matkatoimisto- ja matkailualan kehitystä Suomessa, ajaa jäsentensä yhteisiä etuja, valvoa niiden oikeuksia ja toimia hyvien liiketapojen ylläpitämiseksi. Lisäksi sen tehtävänä on luoda edellytyksiä hyvien suhteiden luomiselle sekä ylläpitämiselle ja toiminnallisen yhteistyön mahdollistamiselle jäsenten ja matkailualan muiden yritysten kesken.

Yhdistys on perustettu vuonna 1940 ja siihen kuuluu lähes 180 matkatoimistoa, matkanjärjestäjää ja incoming-matkatomistoa sekä noin 100 muuta matkailualan yritystä ja tahoa. Tällaisia ovat kuljetusyhtiöt, majoitusliikkeet, kotimaiset ja ulkomaiset matkailutoimistot sekä matkailualan oppilaitokset, konsultit, mediat ja teknologiayritykset.

SMAL:in jäsenet työllistävät kotimaassa ja ulkomailla yhteensä noin 2500 henkeä ja sen jäsenyritysten kokonaismyynti vuonna 2019 oli yli 2 miljardia euroa. Tämä on noin 95 prosenttia Suomen koko matkatoimistomyynnistä.

Lisätietoja: https://www.smal.fi/fi

SUOMA Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys ry

Suoma on kotimaan matkailun alueellisten organisaatioiden, matkailukeskus-organisaatioiden ja I-kilpi matkailutoimistojen yhteiselin ja edunvalvontajärjestö matkailualan keskusjärjestöihin, valtion matkailuhallintoon ja muihin alalla toimiviin yhteisöihin nähden.

Yhdistys on perustettu vuonna 1991 ja se ajaa koko matkailuelinkeinon etua vaikuttamalla matkailun valtakunnalliseen päätöksentekoon sekä toimimalla mahdollisimman aktiivisesti eri foorumeilla sekä yhteistyöryhmissä. Tärkeää on myös vaikuttaminen jokaisen jäsenen omalla alueella siten, että matkailu ymmärrettäisiin teollisuusalana ja siihen panostettaisiin myös paikallisesti.

Lisätiedot: https://www.suoma.fi/Suomeksi

Tässä siis lyhyesti muutamasta alan toimijasta. Oletko kuullut jostain näistä jo aiemmin jotain?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *