Informativiiset tekstit,  Ulkomaan matkailu

161. Tiesitkö tämän Ranskasta?

On aika kuukauden tietopaketin ja tällä kertaa hypätään Ranskan maalle. Ranska sijaitsee Keski-Euroopan länsiosassa Saksan ja Espanjan välissä. Muita sen naapurimaita on Belgia, Luzemburg, Sveitsi, Italia ja Monaco. Itse olen käynyt Ranskassa vain kerran: parin päivän reissulla Pariisissa kielimatkan kotimatkan varrella, mutta haaveena olisi käydä uudemman kerran sekä Pariisissa että pääkaupungin ulkopuolella. Toimikoon tämä teksti inspiraationa sitä matkaa varten.

Montmartren alue Ranskan pääkaupungissa Pariisissa on kuuluisa katutaitelijoistaan.

Etelä-Ranskassa sijaitsee Pont du Gardin akvedukti, jonka on roomalaiset rakentaneet 2 000 vuotta sitten johtamaan vettä Nîmesiin

Etelä-Ranskaa reunustavan Välimeren rannikon sininen meri ja aurinkoinen ilmasto houkuttelevat paljon turisteja

Euroopan korkein vuori Mont Blanc sijaitsee Alpeilla Ranskan puolella. 1960-luvulla sen ali kaivettiin 12 kilometriä pitkä maantietunneli.

Ranskan pisimmän joen Loiren poikki on rakennettu Chenonceaux’n linna. Loirejoki virtaa 1020 kilometirä Cévennesvuorilta Bretagnen rannikolle asti.

TGV (train grande vitesse, ”nopea juna”) on ranskalaisen insinööritaidon saavutus, ja junan huippunopeus on yli 500 km/t.

Bordeuax’n kaupungin ympäristössä tuotetaan laadukkaita punaviinejä. Monet viinit nimetään viinitarhan linnan, châteaun, mukaan.

Hanhenmaksa on kuuluisa ranskalainen herkku, ja jokaisella maakunnalla on oma hanhenmaksapasteijareseptinsä.

Futuroscope on teemapuisto ja oppilaitos Poitiers’n lähellä. Ranskalaiset arkkitehdit saivat vapaat kädet suunnitella sinne rohkean omaperäisiä ja uudenaikaisia rakennuksia

Ranskalaiset Montgolfier’n veljekset Joseph ja Jacques keksivät 1780-luvulla kuumailmapallon.

Pétanque eli petankki on suosittu peli kaikkialla Ranskassa. Useimmissa pikkukaupungeissa on peliä varten tehty hiekka-alue.

Ranskassa järjestetään vuosittain maailman kuuluisin pyöräkilpailu Tour de France, eli Ranskan ympäriajo. Kolmen viikon aikana matkaa kertyy yli 3 000 kilometriä.

Pariisin Louvren taidekokoelma on maailmankuulu ja siellä on mm. Leonardo da Vincin Maalaama maailmankuulu Mona Lisa -maalaus. Museon sisäänkäynnille rakennettiin näyttävä lasipyramidi 1980-luvulla.

Bretagnen rannikolla Carnacissa on yli 3000 peräkkäin sekä rinkiin järjestettyä kivikaudella pystytettyä kulttikiveä eli menihiriä

Keski-ajalla Ranskan linnoissa ja kartanoissa kehittyi ritarilaitos, jonka ritarit olivat aatelisia sotilaita.

Paljon uutta tietoa tuli varsinkin meikäläiselle, kun tätä tekstiä kirjoitin. Maailmassa ja eri kulttuureissa on niin paljon kaikkea mielenkiintoista, että ei yksi elämä riitä kokemaan ja oppimaan kaikkea sitä. Mutta otetaan irti se mitä ehditään!

2 kommenttia

 • Korjaaja

  Se on Montmartre eli lopussa -re, ei Montmarte.
  Mont Blanc, ei k:ta lopussa
  TGV Train grand vitesse, ei à
  Leonardo da Vinci, da gemenalla

  En tiedä onko lukihäiriöstä kyse, mutta mua väärinkirjoitus häiritsee.

  • admin

   Hei, kiitos kommentistasi. Olen korjannut kirjoitusvirheet. Lähteessäni, jota käytin tähän tekstiin, oli Montmartren nimi kirjoitettu näköjään väärin sekä siellä oli TGV:n nimesäs tuo à, siksi sen tähän kirjoitin. Mont Blanc -vuoren olin epähuomiossa kirjottanut väärin, kiitos siis tarkkaavaisuudestasi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *