Retkeily

104. Urpolan luontopolku

Viime viikonloppuna tehtiin pieni lähiretki, kun kävimme tutustumassa lähellä sijaitsevaan Urpolaan Luontopolkuun. Polku sijaitsee Urpolan luontokeskuksen ympäristössä ja soveltuu kaikenikäisille ja -kuntoisille. Pituudeltaan luontopolku on 1,3 km ja siinä on hyvin vähän nousuja ja laskuja. Polun varrella on kaksi nuotiopaikkaa, joihin saa puita Luontokeskuksesta aukioloaikana, mutta sen ollessa suljettuna, pitää tuoda omat puut.

Urpolan Luontokeskus on virkistävä ja monipuolinen retkikohde, joka sijaitsee Urpolan kartanon pihapiirissä olevassa Mikkelin vanhimmassa asuinrakennuksessa. Jo itsessään historiallinen rakennus on nähtävyys ja historiasta kiinnostuneet voivat lukea sen menneisyydestä sisällä olevasta tietopaketista. Luontokeskus on auki kesäisin ja sinne on ilmainen sisäänpääsy. Joka kesä luontokeskuksessa on vaihtuva luontonäyttely.

Urpolan luontopolku sijaitsee suojelualueella, johon kuuluu Pitkäjärvestä Urpolanlammen kautta Saimaan Kattilanlahteen laskeva Urpolanjoki rantamaisemineen 10-30 metrin leveydeltä. Mikkelin kaupungin omistama osuus on suojeltu vuonna 1981 ja vuonna 1988 suojelualueeseen liitettiin Pitkäjärven ja Urpolanlammen välisen joen eteläranta Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan hakemuksesta.

Itse Urpolanjoki on 3-5 metrin levyinen uoma, joka etenkin loppupäässä kulkee harjunselänteen kupeessa. Pituutta joelle kertyy reilut 1,5 km ja korkeuseroja Pitkäjärven ja Saimaan välillä on lähes 14 metriä.

Urpolanjoen entiseltään nimeltään Myllyjoen kuohuissa on sijainnut 1500-luvulla yksi silloisen kirkkoherran pappilan myllyistä. 1700-luvun Sprengtportenin manööverikartassa Urpolanjoessa on Kyyhkylän mylly. Rakennusryhmään myllyn lisäksi kuuluivat nyttemmin kunnostetut myllärin tupa ja sauna. Alueella on toiminut myös vuosina 1963-1988 Mikkelin kalamiespiirin ylläpitämä kalanviljelylaitos.

Tähän kaikkeen pääsee siis tutustumaan kiertämällä myllyalueen ympäristöön rakennetun lyhyen luontopolun. Rantojen rehevä lehtokasvillisuus tarjoaa mielenkiintoista katsottavaa luonnosta kiinnostuneille monien lintu- ja pikkunisäkäslajien elinympäristön lisäksi. Hyvällä onnella voit nähdä vilauksen Urpolanjoen asukeista: saukosta tai koskikarasta.

Tämä oli kyllä todella kiva pieni luontopolku ja maisemat olivat upeat. Aurinko pilkisteli pilvien takaa, ulkona oli pieni pakkanen, termarissa lämmintä glögiä ja nuotiolla paistetut lihapiirakat ja nakit maistui lounaaksi! Löytyi matkan varrelta yksi geokätkökin! Koko perheen retkikohde ehdottomasti eikä edes kaukana Mikkelin keskustasta!

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *