Informativiiset tekstit

150. Tiesitkö tämän Briteistä?

Kuten huomaatte innostuin näistä tietopaketeista ihan suunnattomasti, joten saatte näitä nyt joka kuukausi todennäköisesti niin pitkään kuin tämä blogi on elossa. Tällä kertaa tarkastelemme Britteinsaaria, johon kuuluu Iso-Britannian ja Irlannin saarten lisäksi noin 5 000 pientä saarta. Alueella on kaksi valtiota: Yhdistynyt Kuningaskunta sekä Irlannin tasavalta. Ensimmäinen mainittu valtio pitää sisällään Englannin, Skotlannin, Walesin sekä naapurisaaressa sijaitsevan Pohjois-Irlannin.

Toukokuun alussa Britteinsaarten metsissä kukkivat hyväntuoksuiset sinililjat, jotka peittävät laajoja alueita

Giant’s Causeway Pohjois-Irlannin rannikolla koostuu tulivuorenpurkauksessa syntyneistä basalttipylväistä, jotka näyttävät mereen johtavilta portailta.

Iso-Britannian kruununkalleuksien kulta ja jalokivet ovat osin yli tuhat vuotta vanhoja

English Cream Tea eli teetä ja skonsseja kermavaahdolla ja hillolla

Englannin suosittu rantalomapaikka on Blackpool Pohjois-Englannissa Lancashiren luoteisrannikolla, jonka suurimmat matkailuvetonaulat ovat Blackpool Tower, lukuisat huvipuistot sekä kuuluisa juhlavalaistus.

Liverpoolin satama oli 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa yksi maailman vilkkaimmista.

Abergeen angus -nautarotu on kotoisin Koillis-Skotlannista. Se on kuuluisa erinomaisen laadukkaasta lihastaan ja pitkästä karvasta, joka suojaa nautoja kylmässä ilmastossa.

Skotlannin troolarit eli kalastusalukset pyydystävät yli puolet Ison-Britannian kalansaaliista.

Englannin kanaali on yli 10 000 vuoden ajan erottanut Etelä-Englannin Pohjois-Ranskasta, mutta vuonna 1994 ne yhdistettiin rautatietunnelilla.

Seven Sisters on seitsemän vierekkäisen liitukivijyrkänteen muodostama kokonaisuus Englannissa

Irlantilaisilla on pitkän tarinankerronnan perinteet ja monet myytit ovatkin peräisin kelteiltä.

Ensimmäinen Globe-teatteri, jossa kantaesitettiin useita Shakespearen näytelmiä, rakennettiin vuonna 1599 Thamesin etelärannalle Lontooseen. Nykyisin paikalla on uusi Globe-teatteri.

Kriketti keksittiin Englannissa 1700-luvulla. Se on levinnyt sieltä muun muassa Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Intiaan, Pakistaniin ja Etelä-Afrikkaan.

Britteinsaarten kaikilla neljällä osalla on oma kansalliskukkansa. Ohdake on Skotlannin, apila Irlannin, narsissi Walesin ja ruusu Englannin.

Etelä-Englannissa sijaitsevaan Stonehengeen on pystytetty 3200-2000 eKr. valtavia kivipaaseja todennäköisesti auringonpalvontaa varten.

Skotlannin pääkaupunki Edinburgh perustettiin yli 5 000 vuotta sitten

Royal Pavillion Brightonissa juhannusyönä 2014

Sellaisia tietoiskuja tällä kertaa. Brittien saarilla ja etenkin Iso-Britannialla on paikka minun sydämessäni, osittain kielimatkan, osittain teekulttuurin ja osittain Harry Potterin myötä…

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *