Kesä,  Kotimaa

151. Juvan kesä 2024

Oletko suuntaamassa kesällä Juvalla? Onko tämä pikkuinen kunta neljän kaupungin risteyksessä (Mikkeli, Savonlinna, Varkaus ja Pieksämäki) sinulle tuntematon ja haluaisitko tutustua siihen kunnolla? Mitä kaikkea Juvalla edes voi tehdä?

Kesälomatoiveet on esitetty työpaikoilla ja monissa työyhteisöissä lomalistat on julkaistu, joten monella alkaa kuumeinen kesäloman suunnittelu. Toiset toki saattaa jättää kaiken suunnittelun vasta itse lomaan, mutta toiset tykkää olla hyvissä ajoin liikkeellä. Niinpä ajattelin jakaa teillä entisen kotikuntani vaihtoehtoja kesälle 2024.

Juva sijaitsee keskellä kauneinta Järvi-Suomea, Saimaan rannalla. Savon vanhana emäpitäjänä juvalaiset ovat vuosien varrella tottuneet tarjoamaan vierailleen parasta niin ruokapöydässä, elämyksissä kuin kohtaamisissa. Täällä lupsakkaiden ihmisten kotipitäjästä pääset herkuttelemaan lähiruoalla, iloitsemaan ympäröivästä luonnosta, ja on kesän viikot ja viikonloput täynnä myös tapahtumia.

Juvalla järviluonnon keskellä!

Lähiruokaa rakastavat voivat käydä ihastelemassa Rapion Myllyn kulttuurihistoriallista miljöötä ja samalla ostaa mukaan muun muassa rieskaryynit, vehnäjauhot ja ohrahelmet. Rapio Mylly on aloittanut toimintansa vuonna 1812 ja se on Suomen vanhimpia yhä toimivia teollisuuslaitoksia.

Koikkalan kesätori lauantaisin kokoaa yhteen niin paikalliset kuin vapaa-ajan asukkaat. Entinen tasavallan presidentti Sauli Niinistökin on vieraillut torilla. Torilla myydään paikallisia tuotteita kuten ruisleipää, kananmunia, leivonnaisia, hunajaa, lampaantaljoja, käsitöitä sekä vaihtuvasti vaikka ja mitä. Kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin joka lauantai tori palvelee klo 11-13. Perjantaina 21.6 on juhannustori, lauantaina 10.8. Luonterin pyöräilytori ja lauantaina 7.9. Sadonkorjuutori.

Kesällä 20254 Visit Mikkelin koordinoimat Saimaa HopOn HopOff bussiretket rantautuvat Juvalle. Retkillä pääset tekemään aikamatkan 1800-luvulle Pattoin perintötalolla, tutustua Partalan museoalueeseen ja vierailla komeassa Juvan kivikirkossa. Kaikki kohteisiin tutustutaan opastetulla kierroksella. Lounasta nautitaan Teahouse of Wehmaisissa, iltapäiväkahvit Rapion Myllyllä ja päivällisaikaan saavutaan jo takaisin Mikkeliin Tertin kartanon kauniiseen kartanomiljööseen. Juva-retket järjestetään perjantaisin 26.6. alkaen 15.8. asti.

Juvan komea kivikirkko vangitsee ohikulkijoiden katseet

Ilman festareitakaan ei Juvalla tarvitse tulevana kesänä olla, sillä kesäkuun puolivälissä Savon pienimmät vestivaalit valtaavat Puistolan Laavukylän jo kolmatta vuotta peräkkäin. Lauteille pääsee perjantaina 14.6. Roope Nykänen ja Jarno Hopponen sekä Kake Randelin. Lauantaina 15.6. festarikansaa viihdyttää Kylän Jätkät sekä Aarne Tenkanen ja Tempuntekijät. Heinäkuun alussa 6.7. Metsä Rokkaa tekee paluun Juvan Campingille. Päivätapahtuma on klo 11-15 ja se on maksuton ja kaikille avoin. Iltarokkailut klo 18-02 ja esiintymässä on Portion Boys, BESS, Osmos Cosmos ja Ruoska.

Koikkalan kesätorin lisäksi tori- ja markkinatunnelmaan pääsee heinäkuussa perjantaisin klo 17-19 Laavukylän iltatorilla ja lauantaina 29.6. Juvan kesämarkkinoilla, jolloin keskusta ympäristöineen täyttyy iloisesta markkinahumusta ja tapahtumista.

Myös Juvan Antiikkipäivät ovat vakiintuneet Juvan kesän tapahtumiin. Jo kolmannen kerran järjestettävässä antiikkitapahtumassa pääset tekemään uniikkeja löytöjä. Paikalla on runsaasti näytteilleasettajia, joiden upeat aarteen odottavat uutta kotia. Juvan Antiikkipäivät la-su 13.-14.7.2024 klo 10-16 Juvan Partalassa Kuninkaankartanon alueella.

Jännittynein mielin lähdössä melomaan Oravareittiä Juvan Campingiltä

Ja ei unohdeta luonnon ihmeitä. Juvan järviluonto on täynnä ainutlaatuisia geologisesti, arkeologisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita. Vuokraa Juva Campingiltä kajakki tai kanootti ja suuntaa Oravareitille ihmettelemään. Tai tutustu metsäpolkuihin, lampiin, virtavesiin ja kivikautisiin kalliomaalauksiin Hiidenmaan upeissa maisemissa Hiidenpolulla.

Pää pitäisi saada tyynyyn jossain vaiheessa? Etsit sitten hotellia, mökkiä tai aittamajoitusta löytyy se myös Juvalta. Hotellimajoitusta löydät Partalan Kuninkaankartanolta ja leirintäalueen Juva Campingilta. Mökkimajoitusta tarjoaa yli 30 eri palveluntarjoajaa. Aamiais- ja maatilamajoitusta löydät Farmila Oy:n huoneistomajoituksesta, Häyrilän Maatilamajoituksesta, Laamasen aamiaismajoituksesta, Luomutila Toivolasta ja Valkosen Raijalta ja Niilolta.

Lisätietoa tästä kaikesta ja monesta muusta Matkailijan Juva 2024 esitteestä sekä osoitteesta https://www.visitjuva.fi/. Suuntaa siis kesälomalla juvemmalle!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *