Kuukauden tarina,  Ulkomaan matkailu

122. Kuukauden tarina: Vaihtoon Amsterdamiin!

Kaikki lähti siitä, että 16-vuotiaana perhetuttujen luona Saksassa minulle heitettiin kysymys. ”Ajattelitko lähteä vaihto-oppilaaksi?” Olin juuri kertonut suunnitelmistani lukion suhteen ja en ollut koskaan harkinnut tätä vaihtoehtoa. Suomen lukiojärjestelmä tietääkseni eroaa jonkin verran maailman muista lukioista ja en ollut silloin kuitenkaan vielä valmis siihen, että olisin lähtenyt moneksi kuukaudeksi pois kotoa. Ajatus vaihtoon lähdöstä jatko-opinnoissa alkoi kuitenkin poltella.

Konkreettisemmin kaikki lähti liikkeelle sitten siitä, kun ensimmäisen restonomi-opintojen vuoden jälkeen tein sen päätöksen, että kolmantena vuonna minä olen jossain ulkomailla opiskelemassa. Ja päämääränä oli nimenomaan opiskella, ei käydä työharjoittelussa tms. mihin olisi mahdollisuus järjestynyt jo ensimmäisen vuoden keväällä.

Toisen vuoden syyslukukausi alkoi sitten keskustelulla kansainvälisyyskoordinaattorin kanssa. Ihan ykköskohde ja vaihtoehto minulla olisi ollut Australia, mutta siellä ei ollut meidän yksiköllä yhteistyökorkeakoulua ja muuta kautta hakeminen olisi ollut monimutkaista ja lukukausimaksut yms. muut olisi tullut mukaan. Päädyin sitten katselemaan toisia vaihtoehtoja ja niistä Hogeschool Van Amsterdamin Creating Food Consepts in Europe -ohjelma kuulosti minun korvaan mielenkiintoiselta. Matkassa oli vain yksi pieni mutta. IELTS-kielikokeet.

IELTS-kielikokeet ovat kansainväliset englannin kielen testausjärjestelmä, joka on yleisimmin hyväksytty tämän kielen osaamista testaava kielikoe. Kyseinen koulu siis vaati tietyn arvosanan saavuttamista kyseisissä kokeissa takeeksi siitä, että englanninkieliset opinnot varmasti onnistuu suorittaa. Kyseistä kielitestiä järjestää ainoastaan yksi taho Helsingissä sijaitseva Finnbrit. Niinpä toisen vuoden syksyn täytti ankara kielikokeisiin harjoittelu (yhden testin tekeminen maksoi kolminumeroisen summan, mikä on opiskelijalle paljon) ja syyslukukauden päätteeksi kävin Helsingissä suorittamassa kyseiset kokeet. Lisätietoa kyseisestä kielitestistä löydät: https://finnbrit.fi/fi/ielts-kielitesti/

Parin viikon päästä saapui tulokset ja vaadittava arvosana tuli saavutettua, joten sitten alkoi hakuprosessi. Hioin ansioluetteloni viimeisen päälle kuntoon, kirjoitin motivaatiokirjeen, jossa kerroin miksi juuri minut piti valita ja miksi halusin juuri tuohon kouluun ja tuohon ohjelmaan. Sitten täytin sähköisen hakulomakkeen mihin liitin kyseiset vaadittavat liitteet ja jäin odottelemaan vastausta.

Alun perin vastauksen olisi pitänyt tulla vasta toukokuun puolessavälissä, mutta jostain syystä minä sain tiedon jo maaliskuussa, kun sähköpostiini kolahti hyväksymiskirje! Minä lähtisin seuraavana syksynä Amsterdamiin.

Seuraavaksi edessä oli Learning Agreement -lomakkeen täyttö ja Erasmus-apurahan hakeminen. LA (Learning Agreement) on suunnitelma siitä, mitkä opinnot ja kurssit vaihdossa aion hyväksi lukea Suomen opinnoistani. Amsterdamissa suorittamani 30 opintopisteen kokonaisuus saatiin hyväksi luettua täysin opintoihin, mikä tarkoitti myöhemmin sitä, että valmistumiseni ei viivästynyt vaihdossa olon johdastusta.

Erasmus-apurahan saamiseksi minun piti vielä suorittaa OLS-kielitesti, joka tehdään sekä ennen että jälkeen vaihtojakson. Testin tulos ei vaikuta apurahan saamiseen, vaan se on muodollisuus, josta näkee kielitason kehittymisen vaihtojakson aikana.

Kun nämä kaikki oli hoidettu, alkoi käytännön asioiden hoitaminen. Asunto järjestyi koulun kautta. Tämän lisäksi piti hoitaa vakuutukset kuntoon, varmistaa että oliko kaikki rokotukset voimassa sekä tarvitseeko viisumia tai oleskelulupaa yms. Kahta viimeistä ei tarvinnut, vaan Amsterdamissa rekisteröidyin kaupungintalolle. Väliaikainen muuttoilmoitus tuli laatia sekä tehdä matkustusilmoitus ulkoasianministeriölle. Lisäksi opiskelijana minun piti ilmoittaa Kelalle muutoksista ja irtisanoa Suomen kämppäni ja laittaa autoni seisontavakuutukseen. Sekä tietenkin tärkein: eli ostaa lentoliput. Ensimmäistä kertaa elämässäni pelkästään menolippu, sillä tarkkaa kotiinpaluuaikaa ei ollut tiedossa…

Jatketaan tarinaa seuraavassa kuukauden tarinassa!

Näitä maisemia tuli katseltua yhteensä viisi kuukautta syksyllä 2017 (ja talvella 2018). Matkaan lähdin elokuun 18.pv ja takaisin tulin tammikuun 23.pv.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *