129. Runebergin päivä
Tänään vietetään Runebergin päivää. Itse en pahemmin näitä Suomen merkkihenkilöiden liputuspäiviä vietä, mutta Runebergin päivä on poikkeus, sillä minusta Runebergin tortut ovat todella hyviä ja haluan niitä joka vuosi tehdä. Lyhyen tietopläjäyksen Runebergistä lisäksi haluan jakaa teille ohjeen, jolla minä teen joka vuosi nämä kuuluisat tortut. Tähän reseptiin ei kuulu punssit yms. joten sopii myös lasten makuun ja allergiatapauksissa mantelit voi jättää pois.
Johan Ludvig Runeberg on siis Suomen kansallisrunoilija ja hänen tuotannollaan on ollut suuri merkitys kansallisaatteen syntymiselle Suomessa. Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä ja sen viettoon kuuluvat juurikin edellä mainitsemani Runebergin vaimon Fredrikan kehittämät Runebergin tortut.
Runeberg oli runoilija, kirjailija ja toimittaja, joka syntyi ruotsinkieliseen perheeseen Pietarsaaressa 5.2.1804. Hänen isänsä oli merikapteeni Lorens Ulrik Runeberg ja äitinsä Anna Maria Malm. Johan Ludvig aloitti koulunkäyntinsä Pietarsaaressa, mutta lähti 8-vuotiaana opiskelemaan setänsä luokse Ouluun, josta sedän kuoltua hän siirtyi Vaasaan ja kävi siellä koulua vielä kolme vuotta.
Ylioppilaaksi Johan Ludvig valmistui vuonna 1822, jonka jälkeen hän aloitti Turun yliopistossa latinan ja kreikan opinnot. Hän toimi opiskeluvuosiensa ajan kotiopettajana Saarijärvellä ja Ruovedellä rahoittaakseen opintona ja samalla hän tutustui Suomen sisämaan luontoon ja kansanelämään. Samalla tulivat tutuiksi myös Suomen sodan (1808-1809) veteraanien kertomat kokemukset, mikä vaikutti hänen myöhempään kirjalliseen tyyliinsä ja aihevalintoihinsa. Filosofian maisteriksi Johan Ludvig valmistui vuonna 1827.
Ensimmäisen runokokoelmansa ”Dikter” (”Runoja”) Runeberg julkaisi vuonna 1803 äidinkielellään ruotsiksi. Vuonna 1931 Runerberg ja Fredrika menivät naimisiin ja heille syntyi kahdeksan lasta (seitsemän poikaa ja yksi tytär), joista kuusi poikaa jäi eloon. Perhe asui tällöin Helsingissä.
Runeberg toimitti sanomalehteä Helsingfros Morgonblad (Helsingin Aamulehti), laati arvostettuja kirja-arvosteluja ja osallistui aktiivisesti Lauantaiseuran toimintaan. Lauantaiseurassa yliopistomiehet keskustelivat muun muassa politiikasta, taiteesta ja filosofiasta. Myös Elias Lönnrot ja J.V. Snellman kuuluivat tähän seuraan muiden muassa.
Runeberg muutti vuonna 1837 Porvooseen, missä hän toimi lukion kielenopettajana ja myöhemmin rehtorina. Vuonna 1839 keisari myönsi hänelle elinikäisen vuotuisen eläkkeen ja samana vuonna hän sai Ruotsin akatemian suuren kultamitalin. Maamme-laulu, Vänrikki Stoolin tarinat sekä monet suositut virret ovat Runebergin käsialaa.
Erityistä Runebergin päivää vietettiin ensimmäisen kerran Johan Ludvigin täyttäessä viisikymmentä vuotta 5.2.1854 Pietarsaaressa. Tavaksi tuli, että Porvoon oppikoulun ylempien luokkien oppilaat kävivät laulamassa Runebergin ikkunan alla joka vuosi 5. päivä helmikuuta.
Lisätietoa aiheesta ja tämän tekstin lähteet: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/07/jl-runebergin-paiva-52 ja https://www.porvoo.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kulttuuri/museot-ja-nayttelyt/runebergin-koti/johan-ludvig-runeberg/
Ja sitten siihen minun Runebergin torttu reseptiin. Ei ole itse kehittelemäni ohje, vaan olen löytänyt tämän jostain vuosia sitten ja kokenut hyväksi ja tehnyt samalla reseptillä joka vuosi Runebergin tortut. Olkaa hyvä:
Runebergin tortut
- 200 g voita tai margariinia
- 1,5 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1,5 dl hienonnettuja manteleita
- 1 dl piparkakkujen tai keksien muruja
- 1 tl kardemummaa
Päälle
- Vadelmahilloa
- Tomusokeria
- Vettä
- Hienonna piparit tai keksit monitoimikoneella tai survimella.
- Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi
- Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten
- Sekoita keskenään eri kulhossa vehnäjauhoja, leivinjauhe, hienonnetut mantelit, keskimurut ja kardemumma. Lisää ne taikinaan.
- Lusikoi taikina muffinssivuokiin.
- Kypsennä 200 asteessa alatasolla noin 10-15 minuuttia.
- Laita jäähtyneiden torttujen päälle lusikallinen vadelmahilloa
- Sekoita tomusokeri ja vesi. Laita seos muovipussiin, leikkaa kulmaan reikä ja pursota hillon ympärille
Herkullisia hetkiä torttujen parissa ja hyvää Runebergin päivää!