Joulu,  Sesongit,  Talvi

103. 10 askelta jouluun

Joulufiilistelyt on täällä ja pikkuhiljaa olen alkanut tehdä joulua sekä meille kotiin, että myös omaan mieleen ja sydämeen. Kun asiaa pohdin huomasin minulla olevan, muutaman tietyn perinteen ja tietyn järjestyksen niiden toteuttamiseen liittyen tähän joulun odotusaikaan ja nyt ajattelinkin jakaa teille tämän kymmenen askeleen ”jouluohjelmani”.

Ensimmäinen askel: Kynttilät, ulkolyhdyt ja kausivalot

Näistä kolmesta alkaa minun joulun odotukseni ja oikeastaan myös talven odotukseni. Kynttilöitä ja ulkolyhtyjä poltan kyllä joulun jälkeenkin, mutta kausivalot sammutan tammikuun pimeyden mentyä.

Kynttilöiden valo oli ne sitten oikeita tai sähkökynttilöitä tuo oman ihanan tunnelman

Toinen askel: Glögin juonti

Kun ensimmäiset glögit ilmestyvät kauppaan, alkaa minun lempijuomani aika! Juon joulun aikana niin paljon glögiä, että on ihan hyvä, että kyseinen juoma on kausijuoma. Glögin tuoksusta ja mausta tulee niin mieleen lapsuus ja se, kun kotona juotiin joka ilta glögiä joulukuun aikana.

Kolmas askel: Joululaulujen kuunteleminen

Jonain vuosina jo lokakuussa tekisi mieli kuunnella joululauluja, mutta hillitsen itseni ja aloitan tämän vasta marraskuun puolelta. Olen joulumusiikin suhteen melko kaikkiruokainen, mutta Suvi Teräsniskan fanina ja sen kaikki joululevyt omistavana, on hän yksi lemppareistani. Kuuntelen jonkun verran myös englanninkielisiä joululauluja, mutta suosikkejani on suomalaiset ja niistä etenkin Tonttu, Varpunen Jouluaamuna, Sydämeeni joulun teen ja Tulkoon joulu.

Viime vuonna vedin joululaulujen kuuntelemisen ihan seuraavalle tasolle, kun kävin Suvi Teräsniskan joulukonsertissa Nokia Areenalla Tampereella

Neljäs askel: Joulukorttien askarteleminen

Askartelu- ja käsityöihmiselle, joka tykkää ilahduttaa läheisiään ja jopa tuntemattomia, on joulukortit se juttu. Niiden askarteleminen samalla kun kuuntelen joululauluja, virittää mukavasti joulun tunnelmaan ja on ihanaa ajanvietettä. Tänä vuonna löysin tavan ilahduttaa myös tuntemattomia ja uuden tavan tehdä hyväntekeväisyyttä, kun lahjoitan joulukortteja ikäihmisille Siskot ja Simot Joulupostia Ikääntyneille -kampanjaan. Jos kiinnostuit käy vilkaisemassa onko sinun kaupunkisi mukana: https://www.siskotjasimot.fi/joulupostia/

Viides askel: Torttujen ja pipareiden leipominen

Mietin pitkään viidennen ja kuudennen askeleen järjestystä, sillä se on hyvin tilannekohtainen, mutta tänä vuonna todennäköisesti askeleet menee näin päin. Eli seuraavaksi joulun fiilistelyssä alan leipomaan torttuja ja pipareita. Jos jossain muussa asiassa kuten joululahjoissa ja -korteissa menen ehkä sen vaikeamman kautta, niin torttu- ja piparitaikinoita en jaksa alkaa itse vääntämään vaan ostan kaupan pakastealtaasta valmiita taikinoita. Ehkä tämän askeleen pitäisi olla paistaminen eikä leipominen, mutta mennään tällä…

Pipareiden tuoksu ja maku oikein huokuu tästä kuvasta!

Kuudes askel: Pikkujoulut

Jollain tavalla tulee joulua juhlittua ennakkoon, mikä tarkoittaa joko ravintolan joulupöydässä syömistä, ystävien kanssa illanviettoa joululeivonnaisten, glögin ja joululaulujen parissa tai kylän yhteistä päivää joululaulujen ja riisipuuron merkeissä. Tänä vuonna kaksi viimeistä jää päällekkäisyyksien takia pois, mutta yhdet pikkujoulut tulee kuitenkin koettua.

Seitsemäs askel: Jouluvalojen sisälle laitto

Ensimmäisenä adventtina on aika laittaa kyntteliköt ikkunoille sekä viritellä sisälle valoja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita joulukuusen tai muiden koristeiden laittoa vaan tämä tapahtuu sitten vasta myöhemmin joulukuussa.

Tämä jouluinen talovalo on minun yksi lempparijouluvaloista sisällä!

Kahdeksas askel: Joululahjojen paketointi

Oikeastaan joulun fiilistelyni alkaa jo loppukesästä & alkysyksystä, kun siirryn puutarhahommista sisälle ja kaivan käsityöt kaapista ja alan miettimään mitä tekisin joululahjaksi. Olen viime vuosina tehnyt lähes tai kokonaan kaikki antamani joululahjat itse ja siksi aloitankin tämän jo hyvissä ajoin. Lahjoja on ollut tänäkin vuonna valmiina jo syksyllä, joten joulukuun alussa on hyvä aika jo alkaa paketoida, mikä onkin yksi lempipuuhistani jouluna! Läheisten ilahduttamisen lisäksi olen lahjoittanut esimerkiksi joulupuukeräykseen lahjoja lapsille ja nuorille

Yhdeksäs askel: Kauneimmat joululaulut

Joulumieli alkaa olla saapunut mieleen ja sydämeen ja jos sitä ei vielä ole, viimeistään Kauneimmat joululaulut -tilaisuus tuo joulumielen sydämeen. Tänä vuonna on tarkoituksena käydä laulut laulamassa joko Mikkelin tuomiokirkossa tai Pitäjänkirkossa riippuen työvuoroista. Kauneimmat joululaulut on tilaisuus, joka viimeistään tuo minulle joulumielen.

Viime vuoden kauneimmat joululaulut kävin laulamassa Juvan kirkossa

Kymmenes askel: Joulukoristeiden laitto

Ja kun joulumieli on sydämessä, voi joulu tulla myös kotiinkin ja on aika laittaa kuusi sisälle ja tontut vilisemään ikkunoille. Minulla on kaksi joulukoristetta, jotka olen lapsuudestani saakka laittanut joulun viettopaikasta huolimatta esille. Nämä ovat isomummoni tekemä paperienkeli ja seimitaulu. Hänellä oli ne aikoinaan aina omassa huoneessaan esillä ja hänen poismenonsa jälkeen sain sekä huoneen että joulukoristeet omakseni. Näin isomummoni on ollut joka joulu kanssani näiden kahden koristeen myötä.

Tässä siis minun tapani virittäytyä joulun tunnelmaan ja tällä hetkellä mennään neljännen ja viidennen askeleen kohdalla, kun joulukortteja tehtailen ja torttu- ja piparitaikinat odottaa pakastimessa! Mitä perinteitä tai rutiineja teidän joulunviettoon kuuluu?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *