29. Sotahistorian havinaa Päämajakaupungissa
Mikkelin silmät ja korvat, sodasta rauhan kautta kertova interaktiivinen museokokemus, Mannerheimin päämaja… Sotahistoriasta kiinnostuneille Mikkeli on oikein loistokohde.
Viime postauksessa mainitsin, että yksi suosikkikohteistani kotiseudulla on Mikkelissä sijaitseva sodan ja rauhan keskus Muisti. Tästä tekstissä ajattelin esitellä sekä tämän kohteen että pari muuta sotahistoriallista kohdetta Mikkelissä. Päämajakaupunkioppaasta Kohteet – Päämajakaupunkiopas (muisti.org) näkee kattavasti kaikki Mikkelin sotahistorialliset kohteet.
Mikkeli toimi Suomen sotien aikana päämajakaupunkina ja matkailija (miksei myös paikallinenkin) pääsee kokemaan monessa eri kohteessa osan tätä historiaa. Mikkeli toimi ensimmäisen kerran päämajakaupunkina sisällissodan loppuvaiheessa, kun päämaja siirtyi Pohjanmaalta Mikkeliin. Myös talvi-, jatko- ja Lapin sotien aikana Mikkeli oli sotien johtokaupunki. Lähde sekä lisätietoa: Mikkelin historia – Mikkeli
Mikkelin Naisvuori
Keskeisellä paikalla sijaitseva Naisvuori toimi talvi- ja jatkosodan aikana kaupungin ”silminä ja korvina”, sillä sieltä suoritettiin Mikkelin kaupungin ja lähialueiden valvonta. Tämä ilmavalvonta-asemana toiminut kohde oli ennen 1950-lukua kaupungin vesisäiliö ja sotien jälkeen torni on palvellut näköalatornina. Viime vuoden aikana kunnostetun tornin yhteydessä toimii myös kesäisin kahvila ja sen vieressä Mikkelin teatterin Naisvuoren kesäteatteri.
Jalkaväkimuseo
Mikkelin Vanhan kasarmialueen historiallisessa ympäristössä sijaitseva Jalkaväkimuseo tutkii, tallentaa ja asettaa näytteille jalkaväen historiaa 1700-luvulta eteenpäin. Vuonna 1982 perustettu aselajimuseo toimii kahdessa puukasarmissa, joiden jokaisessa huoneessa on eri teema. Museossa pääsee ihastelemaan muun muassa millaista on olla korsussa ja tekemään oman suojeluskuntavaakunansa (tai ainakin syksyllä 2021 pääsi näitä kokemaan, kun viimeksi museossa kävin.)
Jalkaväki on Suomen armeijan pääaselaji ja suurin osa asevelvollisista saa aselajin koulutuksen. Tässä museossa kerrotaan Suomen itsenäisyyden ajan sodista jalkaväen näkökulmasta. Kohde sopii aseista ja taisteluista kiinnostuneille.
Kevätkaudella 3.1.-31.5.2023 museo on avoinna keskiviikosta sunnuntaihain klo 11-16 ja kesäkaudella museo on avoinna jokapäivä klo 10-17. Lippujen hinnat sekä lisätietoa museon palveluista seuraavan linkin takaa: Jalkaväkimuseo (jalkavakimuseo.fi).
Sodan ja rauhan keskus Muisti
Kesällä 2021 avattiin uusi interaktiivinen museokokemus, jossa kerrotaan sodasta edistäen rauhaa. Tämän tiedekeskuksen nimi on Sodan ja rauhan keskus Muisti. Olen käynyt kyseisessä kohteessa kerran ja toivoisin uudelleen käyntiä, sillä mielestäni jäi vielä niin paljon katsottavaa. Jospa vaikka tämän vuoden aikana ottaisi tehtäväkseen käydä täällä uudelleen.
Muistissa pääset kokemaan sodan muistot ainutlaatuisella tavalla ja sen näyttelyt ja tarinat kertovat sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Näyttelyt ovat viimeisintä teknologiaa ja siellä pääset kokemaan muun muassa millaista oli olla pommitusalueella tai kulkemaan evakkotaipaleen yhdessä evakkojen kanssa.
Museon tarkoitus on siis kertoa sodasta samalla edistäen rauhaa, joten se sopii sotahistoriasta kiinnostuneiden lisäksi myös niille, joita sota ei kiinnosta ja joiden mielestä sotaa ei pitäisi olla. Museokokemukseen kannattaa varata aikaa noin kaksi tuntia, mutta kokemuksesta voin sanoa että siellä saa kyllä ajan kulumaan, jos haluaa saada näyttelyistä irti kaiken mahdollisen.
Talvikaudella 1.9.2022-31.5.2023 Muisti on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10-17 ja kesäkaudella 1.6.-31.8.2023 avoinna päivittäin klo 10-17. Lippujen hinnat sekä muut palvelut oheisesta linkistä: Etusivu – Sodan ja rauhan keskus Muisti
Päämajamuseo
Muistin kanssa samassa yhteydessä toimivassa Päämajamuseossa voit tutustua esimerkiksi ylipäällikön, Suomen marsalkka Mannerheimin työhuoneeseen toisen maailmansodan aikana sekä sodan aikaiseen operatiivisen osaston maavoimatoimistoon.
Päämajamuseoon pääset tutustumaan samalla lipulla Muistin kanssa ja näiden aukioloajat ja hinnastot ovat samat. Yllä mainitusta linkistä pääsee siis nämä tarkastelemaan.
Siinä olisi muutama sotahistoriallinen kohde Mikkelissä, mutta päämajakaupungissa niitä on vielä monta lisää, joten jatkopostausta odotellessa. Käykäähän sitä ennen tutustumassa näihin kohteisiin!