Alankomaiden vaihtosyksyn aikana kiertelin ympäri maata ja kävin myös Pohjois-Hollannin puolella Groningenissa sekä maan eteläosassa Maastrictissa. Tässä tekstissä esittelen nämä molemmat kaupungit sekä mitä kohteita itse kävin katsomassa tai suosittelen nähtäväksi.
Groningen
Tämä kaupunki sijaitsee noin 140 kilometrin päässä Amsterdamista pohjoiseen lähellä Pohjanmeren rannikkoa. Matka taittuu kätevästi esimerkiksi junalla, jolla on muutenkin hyvin kätevää matkustaa Alankomaissa.
Tälle reissulla minun ei tarvinnutkaan lähteä yksin, sillä sain matkaseuraksi yhden vaihtariystävän sekä hänen ystäviään. Oli siis mukavaa, että pystyi vaihtamaan mielipiteitä kaupungista ja reissusta sekä jutella kaikesta muustakin.
Groningenia kuvaillaan Alankomaiden tervellisimmäksi kaupungiksi. Se on vanha kaupunki, jolla on nuori sydän, näin kaupungista kerrotaan mm. tällä sivustolla.
Kaupungin kuuluisin nähtävyys on Martinitoren, jossa myös mekin vierailimme. Lähes satametriä korkean tornin huipulta näkee maiseman kaupunkiin. Viimeisen 500 sadan vuoden aikana torni on kärsinyt tulipaloista ja salamaniskuista ja melkein romahtanut. Korkeudellaan torni on edelleen kaupungin korkein rakennus.
Katso lisää Martinitorenista Visit Groningenin sivustolta
Lyhyt päiväkäyntivierailu marraskuisena sunnuntaina tarkoitti sitä, että paljon ei ollut aikaa ja mahdollisuuksia vierailla, mutta jos joskus menen kaupunkiin takaisin, haluan ehdottomasti käydä täällä: Almshouse Courtyards. Nämä ”almutalot” tarjosivat aikoinaan ilmaista majoitusta köyhille, leskille ja sairaille. Nykyään yksityishenkilöiden asuttamista keskikaupungin hiljaisuuden keitaista osa on avoinna yleisölle. Jotkut puutarhan puut ovat niin vanhoja, että ovat nähneet edelliset asukkaat.
Maastricht
Maastricht sijaitsee Limburgin maakunnassa Alankomaiden etelä-osassa Belgian ja Saksan väliin jäävällä kapealla alueella. Amsterdamista matkaa on vajaa 180 kilometriä.
Myöskään tälle reissulle en lähtenyt yksin, vaan tämä oli niitä harvoja kertoja kun osallistuin ISN Amsterdamin järjestämään ohjelmaan. He siis järjestivät tänne meille reissun, jonne suuntasimme bussilla ja jonka alussa oli opastettua kierrosta ja sen jälkeen sai pari tuntia vapaa-aikaa ennen lähtöä takasin Amsterdamiin.
Kaupunki on hyvin kansainvälisesti orientoitunut kaupunki, jossa Euroopan Union on virallisesti perustettu vuonna 1991. Alankomaiden numero kaksi kulttuurikaupunki toimii isäntänä useille kulttuuritapahtumilla ja on koti monelle kulttuuri-instituutiolle.
Maastrictissa sijaitsee kirkkoon rakennettu kirjakauppa Dominicanen bookshop. Kaksisataa vuotta sitten Dominicanenkerk menetti pyhän tehtävänsä ja on siitä lähtien toiminut pyörävajana, matelijatalona ja ”karnivaalitemppelinä” ja toimii nyt kirjakauppana. Vaikka et olisi kiinnostunut kirjoista, tämä kohde on must see-kohde Maastrichtissa.
Katso lisää esimerkiksi täältä Visit Maastricht -sivustolta.
Basilica of St. Servatius and Treasury on Maastrichtin keskusaukiolla sijaitseva vaikuttava kirkko. Sanotaan, että kirkko on rakennettu Pyhän Servatiuksen haudan päälle, joten sen oletetaan olevan vanhin vielä pystyssä oleva kirkko. Kirkko toimii roomalaiskatolisen Pyhän Servatiuksen seurakunnan kirkkona ja Maastrichtin dekaanikirkkona.
Kirkko on myös ”aarrekammio”, jossa Maastrichtin upeimmat aarteet ovat. Katso lisää tästä ja muustakin tältä sivustolta.
Tässä oli taas Alankomaiden esittelyä ja muistoja vaihtosyksystä. Vielä taitaa olla esittelemättä tekemistäni päiväretkikohteista Rotterdam, joten palataan siihen ensi kuussa. Sitä ennen syksyn fiilistelyä ja Mikkelin esittelyä. Mukavia syyspäiviä ihan jokaiselle!