Kotimaa

125. Kenkäveron Käsityölauantai

Viime lauantaina 20. tammikuuta Kenkäverossa vietettiin Käsityölauantaita. Ohjelmassa oli non stop -työpajoja, tarjouksia ja hyvää käsityömieltä. Viimeisimmästä vierailustani Kenkäverosta on jokunen aika, ja kesällä kävimme vain puutarhan puolella iltakävelyllä, joten olipa kiva käydä pitkästä aikaa katsomassa, että mitä kaikkea paikalla on tällä hetkellä tarjottavana. Lauantaina ihan kaikki liikkeet eivät olleet auki, mutta kävin Taito Shopin -myymälässä, Pauliina Rundgren HandiCrafts Shop & Studiolla sekä Kenkäveron ravintolassa. Tässä tekstissä nyt ajattelinkin kertoa sekä tapahtumasta että kyseisistä palveluista Kenkäverossa.

Niille keille Mikkeli on tuntemattomampi, Kenkävero on siis Mikkelin maaseutuseurakunnan entinen pappila ja sen historia ulottuu 1500-luvulle asti. Nykyään Kenkävero on ympärivuotinen käyntikohde ja on ollut sitä jo vuodesta 1990 asti. Kenkäveron toiminnasta vastaa Taito Itä-Suomi ry, jonka toiminta-ajatuksena on käsityökulttuurin edistäminen elinkeinona ja taitona.

Heti parkkipaikan yhteydessä on hyvät opasteet missä mitäkin löytyy.

Kenkäveron eli Taito Shopin myymälästä löydät erilaisia kotimaisia sisustustuotteita, kauniita astioita ja keittiötarvikkeita, herkkuja paikallisilta tuottajilta, käsityömateriaaleja sekä valmiita tarvikepaketteja sekä yksilöllisiä hienolla ammattitaidolla valmistettuja vaatteita ja asusteita. Valikoima koostuu kestävästi ja taidolla Suomessa valmistetuista tuotteista, joissa yhdistyvät sekä perinteinen suomalainen käsityötaidon ammattitaito että nykyajan moderni twist. Myymälä on avoinna arkisin 10-18 ja viikonloppuisin 10-16.

Viikonlopun käsityölauantain kunniaksi kaikki myymälän tuotteet olivat tarjouksessa -20 %. Minulta mukaan lähti seuraavaan villapaitaprojektiin langat sekä ihastuin Salliva Designin korvakoruihin, joista yksi pari löytyy nyt roikkumasta korvissani. Lisäksi myymälässä oli erilaisia työpajoja niin pistoolituftausta, donitsin ompelua, serviettirenkaiden punontaa sekä neulepiste, josta sai kivoja ja helppoja tee se itse asusteideoita.

Salliva Design oli minulle uusi tuttavuus, mutta ihastuin koruihin kyllä suuresti. Nämä korvikset valmistetaan kotimaisesta laadukkaasta koivuvanerista ja maalataan molemmin puolin alkoholimusteella. Näin ollen jokainen pari on uniikki. Korunosat ovat hopeoituja, kullattuja tai kirurginterästä. Tapit ovat ruostumatonta terästä ja kaikki osat ovat nikkelittömiä ja lyijyttömiä. Salliva Design on lahtelainen yritys, mutta heillä on myös verkkokauppa: www.salliva.com sekä somesta löytää @sallivadesign

Pauliina Rundgren HandiCrafts Shop & Studio sijaitsee navetan vintillä

Pauliina Rundgrenin shopissa oli myös non stop-korupaja, jossa pääsi itse kasaamaan upeita koruja. Minä tein itselleni kaulakorun ja korvikset, koska koruja ei voi koskaan olla liikaa. Lisäksi esiteltiin vuoden 2024 designpajoja.

Kenkäveron navetan vintillä sijaitseva Pauliina Rundgren HandiCrafts Shop & Studio on mikkeliläinen designkäsityöyritys ja sen raikkaiden ja yksilöllisten designtuotteiden inspiraationa toimii puhdas suomalainen luonto ja ne valmistetaan vastuullisesti kotimaassa käsityönä. Yritys tarjoaa myös designpajoja ryhmille, joita esiteltiin viikonlopun käsityölauantaissa korunteon lomassa.

Korupajassa sai tehdä korvakoruja tai kaulakoruja. Ohjausmaksu oli 15 € + materiaalit

Kevään 2024 Desing-pajat ovat Emaloinnin Peruspaja, Designkorupaja ja Kynttilämansettipaja. Emaloinnin peruspajassa emaloidaan koru, avaimenperä tai magneetti omalla designilla. Hinta 38 €/hlö ja kesto noin 1,5 tuntia. Designkorupajassa valmistetaan kaulakorun tai korvakoruparin valmistus emaloimalla ja erilaisista korunosista kasaamalla. Hinta 38 €/hlö + osat käytön mukaan ja kesto noin kaksi tuntia. Kynttilämansettipajassa emaloidaan kaksi kynttilämansettia valmiille kuparipohjalle. Hinta 40 €/hlö sisältäen kahden mansetin tarpeet ja kesto noin 1,5 tuntia. Pajojen minimiveloitus on kuudelta hengeltä ja ryhmän maksimikoko 14 hlöä. Kaikki pajat kuulostivat tosi mielenkiintoisilta ja minulla lähti ideamylly pyörimään tulevaisuuden tyttöjen illan varalle.

Itse en ollut aiemmin käynyt kyseisessä liikkeessä, vaikka yritys ja sen korut ovat kyllä tuttuja, joten olipa kiva käydä tutustumassa ja tekemässä koruja. Korut (puutöiden lisäksi) ovat vielä hieman tuntemattomampaa käsityökulttuuria minulle tai siis, että niitä en ole juurikaan tehnyt. Pauliina Rungrenin HandiCrafts Shop & Studio on avoinna ympäri vuoden ma-pe 10-18 ja lauantaisin 10-16. Lisätietoja: http://www.prhandicrafts.fi

Vaaleanpunainen pappilan päärakennus on kyllä katseen vangitsija (ainakin tällaiselle pinkin ystävälle)

Shoppailujen ja työpajojen jälkeen suuntasin sitten vielä Kenkäveron ravintolaan kahville ja laskiaispullalle. Tarjolla olisi ollut myös lohikeittoa, mutta minä päädyin herkuttelemaan kahvilan tuotteilla. Siinä kahvia ja pulla syödessäni ihailin Kenkäveron ihania huoneita ja totesin, että enpä ole tainnut käydä koskaan ravintolassa muuten kuin vain nopeasti ovella pyörähtämässä.

Päärakennuksessa sijaitsevat pappilaravintola ja kahvila palvelevat päivittäin vuoden ympäri 10-16. Lounasta on saatavilla päivittäin klo 11-15 ja valikoimasta löytyy niin lohikeittoa kuin Pappilan hampurilaisia. Lisätietoa lounasvaihtoehdoista: https://www.kenkavero.fi/tuote/lounas-mikkelissa. Viikonloppuisin ja ryhmille tilauksesta on saatavilla esimerkiksi Kenkäveron talvimenu.

Tämän vuoden ensimmäinen laskiaispulla ja aivan ihana miljöö!

Käsityölauantai oli todella mukava ja viihtyisä hyvän mielen tapahtuma, josta sai uusia ideoita sekä käsityöharrastuksen parissa että myös ystävien Mikkelissä vierailuja varten. Onneksi näin mainoksen tapahtumasta hyvissä ajoin ja päivä oli vielä töidenkin puolesta vapaa, niin pääsin osallistumaan. Kenkävero ja sen myymälät ovat kyllä käynnin arvoisia paikkoja!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *