124. Pulahda avantoon!
Tajusin kolme viikkoa myöhemmin, että en ole muistanut teille kertoa joulukuun lopun avantokokemuksestani. Samaan tekstiin ajattelin sitten kirjoitella myös muuta tietoa avantouinnista sekä missä kaikkialla Etelä-Savossa avantouintia voi harrastaa.
Avantouinti on kasvattanut viime vuosina suosiotaan eikä mikään ihme, sillä kyseisellä harrastuksella on monia terveysvaikutuksia. Se edistää urheilijoiden palautumista, vähentää lihaskipuja, auttaa reumapotilaiden hoidossa, parantaa vastustuskykyä sekä auttaa toipumaan uupumuksesta tai masennuksesta. Avantouinti rentouttaa ja lievittää ahdistuneisuutta.
Kun avantoon laskeutuu, kylmä vesi laittaa aivojen välittäjäaineet liikkeelle. Kortisolin eli stressihormonin tuotanto vähenee ja endorfiinien eli mielihyvähormonien tuotanto taas kiihtyy. Tämä virkistää ja rentouttaa oloa. Kylmä vesi myös pakottaa olemaan sataprosenttisesti läsnä tässä hetkessä, mihin lopputulokseen myös mindfulness-harjoitukset pyrkivät.
Avantouinti sopii lähes kaikille, mutta mikäli sinulla on sairauksia kannattaa keskustella ensin lääkärin kanssa. Etenkin sydän- ja verisuonisairaudet saattavat olla esteenä avannolle. Sairaana, alkoholin vaikutuksen alaisena eikä yksin koskaan saa mennä avantoon.
Kävimme tosiaan ystäväni kanssa Savonlinnan uimahallin Pikku Saimaan järjestämässä avannossa päivää ennen uudenvuoden aattoa. Ulko-ovessa, joka johti avantoon oli hyvät ohjeet avantouintiin ja löysin ne myös internetin maailmasta, joten jaan mielestäni muutaman hyvin tärkeän ohjeen ensikertalaisille (joita minäkin olen vielä, koska yksi kerta ei tee konkaria). Lisäsin myös pari ystäväni antamaa vinkkiä joukkoon.
- Ota kaveri mukaan, kun menet avantoon
- Avantoon mennessä kannattaa käyttää jalkineita tai villasukkia
- Lämmittele lihaksisto ennen avantoon menoa
- Anna kehon jäähtyä saunan jälkeen ennen avantoon menoa, sillä saunan ja avannon välinen lämpöero aiheuttaa sydämelle kovan rasituksen ja verenpaineen vaihtelu saattaa aiheuttaa huimausta
- Sukeltaminen ja pään kasteleminen ei ole suositeltavaa ja kannattaa laittaa pipo päähän lämmittämään.
- Avannossa kannattaa ensimmäisillä kerroilla vain kastautua. Kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista
- Muista hengittää samalla kun menet avantoon. Me ystäväni kanssa hengiteltiin oikein syvään kastautuessamme
- Pukeudu lämpimästi avantouinnin jälkeen
Missä avantoon sitten oikein pääsee? Savonlinnan uimahallin mainitsinkin jo, mutta mikäli Mikkelin seudulla asustaa ja liikkuu talvisin, Kyyhkylä Wellbeing Resortin rantasauna lämpiää avantouimareille tiistaisin 15.30-17.30. Mikäli saunaa ei tarvitse, löytyy Mikkelistä myös Laajalammelta, Orijärviltä, Pankalammelta, Ritvalasta, Otavasta, Ristiinasta ja Suomenniemeltä avantouintipaikat. Tarkemmat osoitteet löydät: https://mikkeli.fi/palvelut/liikunta/ulkoliikuntapaikat/vesiliikunta/
Puumalan keskustassa sillan kupeessa satamassa Veeran rannassa sijaitsee avantouinti paikka, jossa on myös kaikille avoimia avantouintisaunoja Veeran saunalla. Sauna on lämpimänä 19.1., 2.2., 14.2., 2.3., 16.3. ja 6.4. klo 18-20. Vappuaattona 30.4. on saunalla klo 10-12 avantokauden päätössauna.
Oma kokemukseni avannosta oli positiivinen, vaikka tiedänkin että terveysvaikutukset näkyvät vasta säännöllisen käynnin seurauksena. En kuitenkaan järkyttynyt kokemuksesta ja ystäväni kun vieressä muistutteli hengityksestä, oli se jopa ihan miellyttävää (vaikka olikin kylmää). Polte ehdottomasti kokeilla kyseistä talviaktiviteettia tänä talvena uudelleen jäi kyllä, joten toivottavasti mahdollisuus tähän tulee vielä. Kokeile sinäkin!