Kotimaa

155. Suomen helmet

”Kotimaa kun taakse jäi, mietin hiljaa mielessäin, mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin”. Kumppani antoi minulle taannoin sekä korvamadon, että idean uuteen blogitekstiin. Mitkä ovat ne asiat, jotka minä mainitsen ensimmäisenä, kun minulta kysytään Suomesta? Mistä asioista olen Suomessa ylpeä? Mitkä ovat mielestäni Suomen helmet?

Sauna

Tämä on yksi tärkeimmistä asioista ja asia, joka määrittelee suomalaisuutta. En voisi elää ilman saunaa (tosin olin neljä kuukautta vaihdon aikana ilman sitä, mutta siitä oppineena) ja opiskelujen jälkeen omassa kodissani on aina löytynyt sauna. Parhaimmat löylyt saat puulämmitteisestä ranta- tai pihasaunasta, mutta kyllä sähkösaunassakin saman tunteen saan. Ulkomaisille vierailla on myös kerrottava saunan yhteydessä uintikulttuurista oli sitten kesä tai talvi sekä vastan käytöstä (minulle se on vasta, ei vihta). Kaksi juhlaa ei olisi mitään ilman saunaa ja se on joulu ja juhannus.

Suomen neljä vuodenaikaa

Juttelin vähän aikaa sitten työkaverini kanssa siitä, miten suuri rikkaus on se, että meillä on Suomessa neljä vuodenaikaa. Hehkutimme alkanutta kevättä ja sitä kuinka luonto on alkanut herätä kukkaan. Kesällä kaikki on ihanan vihreää ja syksyllä puiden väriloistoa on upea katsoa. Paukkupakkasissa ja lumisateessakin on oma viehätyksensä. Neljä vuodenaikaa takaa myös vaihtelevuutta, vaikka Suomen talvi tuntuu aika pitkältä. Mutta mieti jos sinulla olisikin synkkä syksy yli puolet vuodesta? Ei kiva minusta ainakaan.

Suomen järvet

Peilityyni järvi, kun aurinko on juuri laskenut. Vaahtopäät, kun tuulee ja myrskyää. Auringossa kimaltevat siniset timantit. Suomen järvet ovat vaan niin kauniita säästä tai päivän ajankohdasta huolimatta. Yksi asia mitä kaipasin vaihdossa ollessani ja jopa Seinäjoella ja Rovaniemelläkin. Etelä-Savon kasvattina järvet vain ovat se juttu.

Hiljaisuus

Suomessa ei tarvitse mennä kauaksi kaupunkien keskustasta, kun pääset jo luonnon äärelle ja sen hiljaisuuteen. Toki luonnonääniä aina kuuluu, mutta omat ajatukset hiljentyy. Toisaalta hiljaisuus on myös siinä mielessä tällaiselle ambivertille kivaa, että julkisissa paikoissa esimerkiksi bussia odotellessa sinä saat olla hiljaa, eikä sinun tarvitse vääntää mitään teennäistä small talkia.

Muumit

Jos keskustelu vain etenee tarpeeksi pitkälle, muumi-fanina mainitsen myös muumikulttuurin muumimukeineen, -astioineen, -sisustuselementteineen sekä -museoineen. Ja niin mainitsee moni muukin, koska lentokentillä, lahjatavaraliikkeissä sekä laivoissa yms. on paljon muumitavaraa turisteille ja matkailijoille myytävänä.

Lappi

Suomesta kertoessani mainitsen totta kai myös Lapin. Vaikka Suomen luonto on joka puolella ihmeellistä ja ihanaa, niin Lappi on kyllä oma ihmeellinen maailmansa. Tunturit, porot, kuukkelit, lakat, Lapin murre, itse tunnelma Lapissa, hiljaisuus, ilma jne. Lapista löytyy monia hyviä ja ihania asioita! Aika kova kaipuu sinne, mutta mahdollisesti ensi talvena pääsee lievittämään tätä ikävää, toivotaan ainakin!

Mitä sä kerrot ulkomaalaisille vieraille Suomesta? Mitkä on sun mielestä Suomen helmet?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *