Kotimaa

99. Tervetuloa Mikkeliin!

Nyt on kaikki muuttolaatikot purettu ja ensimmäiset lenkitkin uudessa osoitteessa heitetty, joten aika kirjoittaa myös fiiliksistä nyt uunituoreena mikkeliläisenä. Hassua on se, että Mikkeli on tuttu kaupunki ja tuntuu ikään kuin vanhalta kotikaupungilta vaikka tosiasiassa en ole ennen tätä muuttoa päivääkään asunut Mikkelissä.

Tuttuus johtuu siis siitä, että minulla asuu hyvin paljon sukulaisia Mikkelissä, joten lapsuudesta asti kaupungissa ollaan vierailtu sukulaisten luona. Kolme työpaikkaa ja yksi opinahjokin on sijainnut Mikkelissä, joten myös työ- ja koulumatkojen vuoksi kaupunki on tuttu.

Kaksi vuotta sitten syksyllä aloitin matkailupalvelun tuottajan opinnot Mikkelissä ja orientaatioon opintoihin kuului tutustumista Mikkelin eri kohteisiin. Oli yllättävää, että miten paljon oli kohteita, joissa en ollut käynyt tai kuullutkaan. Siitä lähtien olen koittanut niitä pikkuhiljaa koluta ja tarkoituksena olisi jatkossa vähintään kerran kuukaudessa käydä tutustumassa johonkin Mikkelin kohteeseen.

Mikkelin tuomiokirkko keskustassa nousee kyllä yhdeksi lempparikirkoistani

Koska pidän todella paljon historiasta ja ajattelin, että tähän tekstiin olisi todella hyvä sauma kertoa lyhyesti nykyisen kotikaupunkini historiasta, saatte seuraavaksi pienen pätkän historiaa.

Mikkelin seudulla on ollut asutusta jo kivikauden kampakeraamiselta kaudelta (4000-2000 eaa), sillä kyseiseltä aikakaudelta tunnettuja löytöjä on löytyny asuinpaikoista. Vanha Savontie kulki Mikkelin tai silloisen Suur-Savon pappilan tienoon läpi jo keskiajalla ja seutu oli tärkeä etappi tien varrella. 1600-luvun alussa Suur-Savo-nimitys väistyi ja Mikkelin kirkon suojelupyhimuksen arkkienkeli Mikaelin mukaan seutu sai nimensä ja ensimmäisen kerran tämä nimi esiintyi vuonna 1604.

Mikkeli on sotahistoriallisesti merkittävä kaupunki, jonka merkitys alkoi nousta jo 1700-luvun alun sotien johdosta. Itsenäisen Suomen sotien aikana kaupunki toimi päämajakaupunkina. Tähän historiaan pääsee tutustumaan monissa kaupungin museoissa.

Sodan ja rauhan keskus Muisti sekä vieressä sijaitseva lounasravintola Rauha.

Mikkelin pitäjään perustettiin Mikkelin kaupunki 7. maaliskuuta 1838 ja oman vaakunan kaupunki sai helmikuussa vuonna 1842. Mikkeli toimi Itä-Suomen läänin pääkaupunkina ja nykyään siitä on kehittynyt vahva Etelä-Savon maakuntakeskus.

Kuten jo siinä tekstissä, missä kerroin muutostamme, mainitsin, että Mikkeliin muutto avaa vapaa-ajan mahdollisuuksia, toistan myös asian tässä tekstissä. Itse asiassa juuri tätä tekstiä varten etsinkin vähän enemmän tietoa Mikkelin vapaa-ajan palveluista kaupungin kattavilta nettisivuilta.

Kaupungista löytyy useampi uimahalli, laajat ulkoilualueet ja reitit, retkipaikkoja, hiekka- ja keinonurmikenttiä, BMX-rata, beach volley- ja koripallokenttiä, Tornimäen laskettelukeskus ja tietenkin Saimaa ja sen tuomat mahdollisuudet. Jos golfia harrastaa pääsee Mikkelissä nauttimaan harrastuksesta sekä Mikkelin Golfin että Annilan Golfkeskuksen kentillä. Frisbeegolf-ratoja löytyy myös useampia sekä monitoimiareena Saimaa Stadiumi.

Saimaa Stadiumi Kalevankankaalla

Kultturista nauttivalle Mikkelin kulttuuripalvelut järjestävät kulttuuritoimintaa, esityksiä, konsertteja, tilaisuuksia sekä työpajoja. Yksi kulttuuripalveluiden järjestämä tapahtuma on Museoiden yö, joka jäi tänä vuonna välistä muuttotouhujen takia, mutta ensi vuonna ehdottomasti haaveena olisi päästä käymään siellä! Konsertti- ja kongressitalo Mikaeli on itselleni jo tuttu paikka, jossa siis järjestetään monenlaisia tapahtumia ja konsertteja.

Myös teatteria ja elokuvia on tarjolla. Mikkelissä on neljä elokuvateatteria: Kinolinna 1,2 ja 3 sekä elokuvateatteri Ritz. Teatteria tarjoaa mm. Mikkelin teatteri, jossa tulevana talvena on ohjelmistossa niin lapsille kuin aikuisillekin teatteria.

Mikaeli on jo rakennuksena ja valaistuksineen upea!

Laajan kattauksen vapaa-ajan harrastus- ja opiskelumahdollisuuksia tarjoaa Mikkelin kansalaisopisto. Kansalaisopiston tarjonnassa on mm. kielten opiskelua, kuvataidetta, käsitöitä, esittävää taidetta, liikunta ja tanssia sekä musiikkia. Musiikin harrastamista mahdollistaa myös Mikkelin musiikkiopisto.

Paljon on siis mahdollisuuksia, joista itse ajattelin tarttua ainakin ulkoilu- ja retkeilymahdollisuuksiin, laajaan kirjastoon, minkä unohdin aikaisemmin mainita sekä erilaisiin tapahtumiin. Lapsuuden teatteriharrastuksenkin herättäminen henkiin on alkanut poltella ja nyt vihdoinkin elämässä olisi kaikin puolin sellainen mahdollisuus, että tähän viimeistään ensi syksynä toivoisin tarttuvani. Itsestänihän se on kiinni.

Yksi myös lempipaikoistani Mikkelissä on Kirkkopuisto sen jokaisena vuodenaikana

Vaikka Mikkeli on entuudestaan tuttu kaupunki, jolla on kiehtova historia ja paljon vapaa-ajan viettomahdollisuuksia, pitää myöntää, että muuttopäätöksen tekeminen ei ollut niin helppoa. Minulla oli omanlainen elämä Juvalla, josta olen kotoisin ja suurimman osan elämääni siellä elänyt, että päätös tuntui vaikealta ja haikealta. Mutta en kuitenkaan kadu päätöstä, sillä se oli tähän elämäntilanteeseen paras ratkaisu ja varsinkin, kun löytyi vielä niin kiva kotikin!

Ja onhan se ihan ymmärrettävää, että muutto on asia, jota pitää käsitellä. Se on asia, johon liittyy paljon tunteita ja joka on vielä sen kaiken lisäksi myös hyvin kuormittava ja stressaava. Tästä syystä seuraava muutto ei ole todellakaan lähiaikoina tiedossa, vaan nyt asustellaan tässä osoitteessa ja kaupungissa, kunnes elämä näyttää, että mitäs sitten vai eikö mitään.

Ensi teksti onkin sitten jo sadas teksti tämän blogin nimissä ja höpöttelyä aiheesta ja aiheen vierestä luvassa…

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *