Kotimaa

6. Vuoden 2023 ensimmäinen reissu

Noniin, nyt päästään aloittamaan sitten näiden reissujeni esittelyt ja itse reissubloggaus, kun olen esitellyt itseni teille. Käytän itse mieluummin termejä reissu ja reissaaminen, sillä ne sopivat paremmin omaan suuhuni ja omiin teksteihini kuin termit matka ja matkailu.

Tämän vuoden ensimmäinen reissu kohdistui Etelä-Pohjanmaalle, sillä hyvän ystäväni polttareita vietettiin siellä viime viikonloppuna (loppiaisviikonloppuna). Matkaan lähdin omalla autolla, sillä kokemuksesta voin sanoa, että julkisen liikenteen vuoroja poikki Suomen on hyvin vähän tarjolla. Lisäksi ensimmäisen yön majapaikkani sekä polttareiden pääviettopaikka eivät olleet julkisen liikenteen kautta saatavissa.

Menomatkalla pysähdyin Jyväskylässä ja kävin vierailemassa sekä ihailemassa Toivolan vanhaa pihaa. Tämä valikoitui matkasuunnitelmaani menomatkan pysähdyspaikaksi, sillä siellä sijaitsee Valkoinen Puu -kahvilaketjun Jyväskylän kahvila. Ajattelin, että myöhemmin saatte erillisen postauksen tästä minun lemppari kahvilaketjustani, joten kovin yksityiskohtaisuuksiin en mene nyt. Sen verran kuitenkin kerron teille, että Valkoinen Puu on alun perin perustettu Kauhajoelle, mutta nykyään heillä on kahviloita myös Seinäjoella, Tampereella ja Jyväskylässä ja heidän toimintansa on laajentunut myös kahviloita pidemmälle. Jos mielenkiinto heräsi jo nyt, käykää tsekkaamassa Valkoinen Puu | Helli arkeasi.

Jyväskylän ja kahvittelun jälkeen matka jatkui kohti ensimmäisen yön majapaikkaani, joka oli siis erään tuttavan luona. Perjantai-illalla käytiin valmistelemassa myös mökki kuntoon ja keksittiin varasuunnitelma juuri ilmenneen sairastapauksen vuoksi. Jännittynein mielin käytiin nukkumaan, että mitähän tuleva morsian pitää päivän suunnitelmista.

Päivällä ruokailimme brunssin merkeissä juhlakalun toisen kaason luona ja siellä tutustuimme toisiimme. Sieltä lähdimme sitten kohti mökkiä eli niin sanotusti pääkohdetta. Vuokraamamme mökki sijaitsi Peräseinäjoella Kalajärven Matkailukeskuksen alueella. Vaikka olen asunut Etelä-Pohjanmaalla muutaman vuoden ja kerran aiemminkin käynyt eräällä toisella mökillä samalla alueella, piti minun silti tätä tekstiä varten etsiä vähän taustatietoja.

Peräseinäjoella sijaitseva Kalajärven Matkailukeskus on Seinäjoen suurin matkailukohde kävijämäärällä mitattuna. Alueelta löytyy paljon erilaisia aktiviteettejä kuten esimerkiksi uimaranta, vesiliukumäki, puistogolf, tenniskenttä ja frisbeegolf-rata. Talvisin voi hiihtää metsässä ja järven jäällä sekä löytyy myös retkiluistelurata. Alueen läheisyydestä löytyy myös esteetön luontopolku, kesäteatteri ja Suomen siirtolaismuseo.

Alueella palvelee myös Kalajärven Lomakylä Oy, joka vuokraa mökkejä, mutta minun tietämykseni mukaan alueella on myös yksityishenkilöiden omistamia mökkejä, joita he omalla nimellään tms. vuokraavat. Muun muassa tämä mökki, jossa viime viikonloppuna polttareita vietettiin, oli minun tietojeni mukaan yksityishenkilöltä vuokrattu mökki.

Kalajärven matkailukeskus on siis hyvä kohde monenlaiseen tarkoitukseen. Aikaisemmin luettelemani aktiviteetit takaa lapsiperheille tai toiminnallisesta lomasta kiinnostuneille hyvät puitteet. Olen saanut sellaisen käsityksen etelä-pohjanmaalaisten ystävieni puheista, että Kalajärvi on ilmeisesti yksi yleisimpiä paikkoja kaveriporukan mökkiviikonloppujen viettoihin.

Meidän polttariporukkaa mökki ja alue palveli hyvin, ja mökillä polttareita vietettiin perinteisin menoin eli pienimuotoisten mökkiolympialaisten sekä morsiussaunan parissa paljua ja ruokailuja unohtamatta.

Sunnuntaina kotimatkalla ajelin suorinta reittiä kotiin ja pysähdyin vain eräällä huoltoasemalla pakollisen pysähdyksen.

Reissu meni mukavasti ja tuleva morsian oli tyytyväinen ja onnellinen järjestämistämme polttareista. Itsellänikin oli kivaa pienestä navigaattorisekoilusta huolimatta (Navigaattori ajatti Ilmajoelta Peräseinäjoelle jotain random-teitä pitkin niin olin vähän sekaisin ja muita hieman myöhemmin mökillä). Jyväskylässä pysähtyminen perjantaina oli myös kiva juttu ja pääsin testaamaan myös Jyväskylän Valkoisen Puun. Harmi vaan, että Toivolan vanhan pihan muut liikkeet oli suljettu, kun satuin juuri loppiaisena sinne. Mutta ainahan sinne voi mennä uudestaan.

Pisteet reissulle siis 4,5/5 ja suositukset Jyväskylän Toivolan Vanhalle Pihalle, Valkoinen Puu kahviloille sekä Kalajärven matkailukeskuksen alueelle!

Toivolan Vanha Piha Jyväskylässä
Valkoisen Puun herkkuja
Peräseinäjoen mökkimme Kalajärven matkailukeskuksen alueella

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *