Informativiiset tekstit,  Ulkomaan matkailu

171. Tiesitkö tämän Saksasta?

12 vuotta sitten olin suurin piirtein näihin aikoihin elämäni ensimmäisellä yksin tehdyllä ulkomaanmatkalla tuttavaperheen luona Saksan maassa. Tarkemmin tästä reissusta pääsette lukemaan postauksesta 36. Kuukauden tarina: Yksin lentokoneeseen. Tämän kunniaksi tämän kuukauden tietoteksti koskettaakin siis Saksaa ja sen kulttuuria.

Schwarzald (’mustametsä) on metsäinen vuoristo Lounais-Saksassa. Sen nimi viittaa tummiin kuusiin, joista metsissä kasvaa. Siellä on myös lehtipuita, jotka loistavat syksyllä ruskan väreissä.

Saksa on liittotasavalta, joka koostuu 16 osavaltiosta, joilla on laaja itsehallinto. Saksan alueella oli aikoinaan paljon pikkuvaltioita, jotka yhdistyivät vasta vuonna 1871.

Vuosien 1949-1990 aikana Saksa oli jaettu kahteen osaan: Itä- ja Länsi-Saksaan.

Saksasta, Itämeren rannalta syksyllä 2013 otettu kuva

Seuraavat tuotemerkit ovat saksalaisia: Bayer, Bosch, BMW, Mercedes-Benz sekä Volkswagen.

Volkswagen sana tarkoittaa kansanautoa ja yritys on perustettukin valmistamaan halpoja mutta kestäviä perheautoja. Se on perustettu 1930-luvulla ja 1960-luvulta lähtien se on menestynyt myös vientimarkkinoilla.

Saksa kuului Euroopan talousyhteisön (EEC) perustajäseniin. Tämä oli Euroopan Unionin (EU) edeltäjä.

Saksan alppiniityillä laiduntaa lehmiä lumettomana aikana. Syksyn tullen karja haetaan takaisin laaksoon ja keväällä hankien sulamisen jälkeen lehmät ajatetaan sinne laiduntamaan.

Blombergbahn Etelä-Saksassa Münchenin lähellä kesällä 2012

Saksan ensimmäiset viinitarhat on istutettu roomalaisaikaan. Tärkeimmät viininviljelyalueet ovat lounaassa sekä Reinin ja Moselin aurinkoisissa jokilaaksoissa. Reinin jokilaakson rinteet ovat aurinkoisia ja siellä valmistetaan erinomaisia viinejä.

Saksassa viljellään paljon sokerijuurikasta. Etelä-Saksassa tilat ovat lähinnä pientiloja ja Itä-Saksan tasangoilla sijaitsee paljon suuritiloja.

Kirjanpainotaidon keksijä oli saksalainen Johannes Gutenberg, joka keksi irtokirjakkeisiin perustavan painokoneen. Gutenberg syntyi Mainzissa vuonna 1400 ja muutti Strasbourgiin ja perusti sinne kirjapainon todennäköisesti vuonna 1939.

Saksalaisia taloja ja maalaismaisemaa

Trierissä vuonna 1918 syntyneet Karl Marxin aatteet toimivat hänen kuoltuaan perustana kommunismille.

Vuotta 1848 kutsutaan hulluksi vuodeksi, jolloin vallankumouksia puhkesi eri puolille Eurooppaa. Berliini oli suurimpia levottomuuspesäkkeitä. Preussilaiset sotilaat jopa kävivät naisten ja lasten kimppuun hajottaessaan mielenosoittajia.

Baijerin pääkaupungissa Münchenissä pidetään vuosittain syys-lokakuun vaihteessa kuuluisa olutjuhla Octoberfest.

Tuliko uutta tietoa Saksasta, sen maasta, historiasta ja kulttuurista?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *