Hypätään ajassa taaksepäin noin kahdeksan vuotta. Olin lukioaikoina mukana nuorisotoimen järjestämässä tyttötalo-toiminnassa, joka oli siis tytöille tarkoitettua toimintaa. Yhdessä pidettiin erilaisia teemailtoja ja sitten oltiin kahvioissa yms. keräämässä rahaa yhteiseen reissuun, joka sitten kohdistui Prahaan.
Muistaakseni ihan ei meidän keräämä rahasumma riittänyt matkaan, vaan joku omavastuuosuus piti maksaa, mutta koska tästä on jo se kahdeksan vuotta, en millään jaksa muistaa tarkkoja summia.
Ajankohta reissulle oli ihan elokuun alku, joka oli toisaalta aika huono ajankohta, sillä Prahassa oli KUUMA. Tämä oli toinen kerta, kun matkustan Keski-Eurooppaan heinä-elokuussa ja jäi myös viimeiseksi. Mieluummin jään Suomeen kun lähden kärvistelemään 36 asteen helteisiin.
Ollaan siis elokuun alussa 2015 ja matka kohti Prahaa alkaa. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lähdettiin matkaan ja takaisin palattiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Valitettavasti tarkkoja matkasuunnitelmia en muista, eli minä päivänä tehtiin mitäkin, joten esittelen kohteet/paikat/asiat, mitä shoppailun lisäksi teimme:
Astronominen kello
Prahan Astronominen kello on Prahan vanhan kaupungin raatihuoneen seinässä oleva historiallinen kello. Tämä kello on yksi Prahan suosituimmista nähtävyyksistä ja aina tasatunnein kello tarjoaa näytöksen. Kello on toiminut melkein 600 vuotta ja sen historiaan liittyy paljon mielenkiintoisia käänteitä ja uskomuksia. Se on selviytynyt tulvista, tulipaloista sekä purkuyrityksistä. Tsekkkiläiset uskovat, että mikäli kello lakkaa toimimasta, Prahaa kohtaa jokin suuri tragedia.
Vanhankaupungin aukio eli Starometske namesti
Tämä vanhojen rakennustyylien kaunis sekamelska tuli myös nähtyä tällä reissulla. Aukion ympärillä olevat rakennukset edustavat vuoroin gotiikkaa, barokkia, rokokoota, renessanssia ja jugendia. Täältä löydät edellä mainitun Raatihuoneen ja Astronomisen kellon lisäksi muun muassa 27 valkoista ristiä, Týnin Mariankirkon, Tyko Brahen haudan ja Jan Husin patsaan.
Kaarlensilta
Tsekkien merkittävimmän keisarin Kaarle IV:n mukaan nimetty silta kulkee Prahan vanhastakaupungista Vltava joen yli Pienelle puolelle eli Mala Stranaan. Silta on kaupungin ensimmäinen kivisilta ja sen rakennus alkoi 1357 valmistuen noin 50 vuotta myöhemmin. Kaarlensillan perustukset on niin jämäkät, että se on aina voitu korjata tulvien ja sotien jäljiltä. Yli neljänsasan vuoden ajan se oli Prahan ainoa silta. Sillan vieressä Vanhankaupungin puolella sijaitsee myös Kaarle IV:n patsas. Kaarlensilta alkaa Siltatornista, jonka huipulta on mainiot näkymät kaupunkiin. Silta tunnetaan siltaa koristavista patsaista, jotka tosin eivät kuuluneet alkuperäiseen designiin.
St. Vituksen Katedraali
Pyhän Vituksen katedraali sijaitsee Prahan linnan sisäpihalla. Tätä katedraalia rakennettiin lähes 600 vuotta: rakentaminen alkoi vuonna 1344 ja katedraali valmistui vasta 1919. Katedraalia pääsee vilkaisemaan sisältä ilmaiseksi, mutta jos siihen haluaa tutustua kunnolla, on kirkon perälle päästäkseen pääsymaksu maksettava. Katedraali on sisältä upeasti koristeltu ja sen upeat lasimaalaukset ovat aikansa parhaimpien tshekkitaitelijoiden tekemiä. Kirkon perällä on myös kuninkaiden ja pyhimysten hautoja.
Pyhän Klemensin katedraali, Klementinum
Yhtenä iltana olimme A. Vivaldin Neljä vuodenaikaa konsertissa, mikä esitettiin Pyhän Klementin katedraalissa. Tämä katedraali on osa Klementinum -rakennuskokonaisuutta. Alun perin roomalaiskatolinen kirkko on yksi Prahan korkean barokin merkittävimmistä monimenteista. Se on suojeltu kansallisena kulttuurimonumenttina ja sijaitsee Prahan vanhassakaupungissa.
Hotellimme sijaitsi hieman kauempana keskustasta, joten kuljimme ratikalla. Hotelli oli tosi kiva ja sen ravintolassa kävimme lähes joka ilta syömässä (asiaan ehkä vaikutti nuori miestarjoilija…), mutta valitettavasti hotellin nimeä en nyt muista. Yllämainittujen nähtävyyksien lisäksi reissuun kuului shoppailua, kun kyseessä oli kuitenkin 15-19-vuotiaiden tyttöjen (sekä kahden valvojan) yhteisreissu. Prahassa voisi käydä joskus uudestaankin, mutta ei enää elokuussa 😀
Seuraavan kerran kuukauden tarinassa aloitetaan uusi luku elämässäni, kun kerron muutostani Etelä-Pohjanmaalle ja uuden suomikulttuurin sekä opiskelijaelämän täyttämästä arjesta! Seuraavassa postauksessa taas jaan konserttikokemuksia iki-ihanan Suvi Teräsniskan musiikin parissa!